Thursday, January 05, 2006

Sakit Gigi, Panadol & Placebo Effect...

Aku cadang nak start tulis sumer post aku dengan tulisan kecik sket. Besar2 ni makan space byk sgt. Tp kalu korang lg prefer membace yg besar..silelah bgtau. Bleh tukar balik.

Alang-alang aku tgh sakit gigi ni, biar aku citer satu mende yg aku rase agak menarik. Perihal sakit gigi yg slalu sgt aku kene. Dah lame aku sakit gigi ni, emm, lebih tepat lagi sakit gusi. Dekat setahun lebih dah. Tapi bukan memanjang jer sakit. Sakit gigi aku ni, die bengkak kat belakang gigi geraham, buatkan aku takleh nak mengunyah makanan (sbb both side bengkak). Lepas tuh dah lame kene dlm sebulan gitu surut balik. Mcm tuh ler dlm setahun lebih nih. Ade org kate gigi bijaksana (wisdom tooth) nak tumbuh. Tp tak pernah2 kuar. Haih..

Worst case aku pernah kene, biler bgn pagi jer, mulut aku penuh ngan darah campur saliva. Mase tuh cuak gak laa. Sape tak cuak kan? Aku pon risau gak, takut2 kene kanser mulut ker aper ker..isk, mintak jauh. Masalahnye aku ni..erk..malas nak gi jumper doktor gigi. Huhuhuh. Bukan aper, takde mase :p~~

Tapi, 2 bulan lepas, aku kene sekali lagi. Membengkak mcm ade gigi nak kuar, in the end surut mcm tu jer. Kali ni mmg sakit yg amat lah. Sampai berair2 mate aku. Nak minum pon susah, apertah lagi nak makan. Bayangkanlah! Sampai demam2 aku dibuatnye. Tak tahan, tak tahan.

Pastu, ade org yg amik berat pasal aku (thehehe) soh aku amik painkiller. At least seblom makan, so that kebah sket, bleh aa makan dengan tenang. Tak banyak, sikit pon jadilah. Masalahnye, aku bukannye tau aper jenis painkiller kene makan. Karang silap makan, bukan pain yg kene kill, aku lak yg kiok.

Sebabkan demam aku tak kebah2, aku pon pergilah beli sepapan panadol kat kedai mamak. Konon2 nak kasi ilang demam la nih. Mamak yg jual tuh siap gelak lagi kat aku.. "Dey macha, sakit gigi kalu, makan ini ubatlah (sambil tunjuk brand cap aper tah). Itu panadol aa, kasi baik itu demam saja ". Tp aku ckp kat mamak tuh, takperlah, tak berani nak cube pil aku tatau aper name. Panadol at least boleh legekan sakit pale aku yg denyut2 nih.

Balik jer kat bilik, aku terus ngap 2 biji panadol. Pastu picit2 kepale sket. Tak sampai seminit, lege terus sakit gusi aku! Siyes tak tipu. Mcm tak pernah ade bengkak atau aper2. Aku mase tuh mmg jd Encik Hairan bin Ajaib laa jugak. Sebabkan lega, aku try makan aper2... dan sememangnye mulut aku berfungsi dengan baik!!! Boleh jer kunyah hepi2.

Aku pandang panadol yg aku makan td. Betul ker ni panadol? Ke aku salah beli td? Cek2 balik, btol laa tuh panadol. Tak salah lagi. Kot yer pon panadol ni sejenis painkiller, takkan ler effect die secepat 20-30 saat. Pulak tuh, hilang terus, takde rase sisa-sisa sakit pon.

Aku try consult ngan member aku, si Yoda, yang kebetulan pon tengah sakit gigi. Die gelak jer, tatau ler die percaye ker tak. Yoda cakap betullah tuh, kate painkiller. Tp biler aku tanye camne leh ilang dlm mase yg sangat cepat, Yoda takleh nak jwb. Maka tertanye2 lah aku...

Tapinye, lepas 15-20 minit, sakit tuh datang balik. Die ilang temporary saje. Cume biler die datang balik, tak rase sakit sangat. Dah lame2 baru terase kuat. Tapi takkan ler aku nak makan panadol setiap 20 minit. Gilo apo.

Semenjak daripada hari tuh, biler aku bangun pagi jer, time paling kuat skali denyut2, aku makan aper2 sket, kendian aku telan panadol. Kalu tak telan, mmg leh jadi giler menahan sakitnye. Aku pon tatau apsal biler bangun tido, sakit gigi ni lagi kuat daripada time2 lain.

Kemudian, satu hari nih, aku, Yoda dan beberapa org member lagi pergilah tengok wayang. Balik drpd wayang tuh, kitorang singgah kat kedai makan. Mase tuh aku tak makan lagi, so agak kelaparanlah. Tapi gusi aku tgh membengkak. Mujur ade panadol jual kat kedai tuh. Yoda pon mase tuh boleh tahan gak laa sakitnye. Muke kerut2 aku tgk.

Lepas makan panadol, sedap le aku melantak. Tp si Yoda makan slow2 aje, sbb sakit. Aku pon offer lah panadol tuh, sambil menerangkan sekali lagi aper yg jadi kat aku. Yoda kate die tak leh nak percaye sangat. Tak yakin. So takkan ler aku nak pakse2 die mkn kot.

Tapi agaknye mungkin sbb sakit sangat, last2 Yoda mintak jugakle 2 biji. Nak kasi ilang pening kate die. Aku bagi lah. Tgh2 aku sambung makan, Yoda diam. Pastu die separa menjerit.. "WOH!". Erk..aphal lak mamat nih. Tetibe Yoda pandang aku.. "Biar betol aper ko ckp ni. Hilang terus syiall sakit aku!!". Kami masing2 pandang tatau nak cakap aper. Misteri sungguh!

Mase tuh, member aku yang sorang lagi tuh tibai gelak. "Korang ni, mana ade panadol tuh leh cure sakit gigi cepat macam ni. Placebo efek ni. Sebab korang dah percaye panadol tuh leh ilangkan sakit, walaupon sebenarnye tak pon " kate die. Aku mcm nak percaye ckp member aku ni sampailah Yoda balas balik.."Kalu aku percaye, boleh terimalah placebo efek. Tp ko sendri nampak aku tak percaye. Aku makan panadol tadi tuh utk ilangkan pening kepale denyut2, bukannye utk sakit gigi ni ". Betul gak tuh. Aku pon same mcm si Yoda. So apakah gerangannye panadol ni dah buat kat kami???

Utk pengetahuan korang yg tatau aper die placebo efek, maksudnye, seseorang yg makan sesejenis ubat, dengan harapan boleh sembuhkan penyakit, dan kemudiannye mmg btol sembuh. Tapi, ubat yg diorang makan tu sebenarnye takde aper2 nilai medik langsung. Mcm makan gula2. Cthnye, kalu korang selsema, dan kemudian korang percaye dengan makan gula-gula kat kedai leh ilang, pastu biler korang makan, mmg ilang, tu lah dipanggil placebo efek. Jgn tak caye, byk jer pusat kesihatan yg buat camni. Nak2 lagi tempat org sakit jiwa.

Malam tuh kitorang berdebat, betol atau tak panadol ni dah kasi placebo efek kat kitorang. Tapi sampai sudah, aku pon tatau jawapannye. Yg penting sekarang, kalu aku sakit gigi jer..aku telan 2 biji, biler hilang kejap, mase hilang tu ler aku nak makan nasik ker, nak tido ker..aper2lah.

Aper rase korang? Aku dah terkene placebo efek ker..atau mmg panadol tuh berfungsi dengan baik? Ngap..skang aku tgh mkn 2 biji lagi..ah lege.......ahh~~~~

17 comments:

nagacyber said...

Bukan placebo effect la.. heh..
Panadol memang boleh hilangkan sakit gig i. Mende tu pun is a type of analgesic (painkiller lah!) Tu pasal la ko tak rase sakit. Tapi effect die memang kejap jer. In the long run, basically die tak rawat pape pun kat gigi ko yg sakit tuh.. Mcm demam la, kalau makan panadol mesti lega.. tapi demam ko tak mungkin bleh hilang. So untuk rawatan yg betul, lawatlah dentist yang terdekat.. huhu..

Dila said...

hahaah
btul kate nage.. panadol tu mcm painkiller.

Lagipon.. tak bagus ko mkn certain2 ubat (walaupon panadol saje) in a long run tanpe doctor consultation.

Bak kate nage.. jumpalah dentist.

ar.. aku allergic panadol.. so kalo sakit ape2.. tahan sampai pengsan~

nur_za said...

hah. yela tu. mkn la panadol selalu. panadol tu kasik efek in future. efek kpd saraf2 otak, efek kpd serebelum. so, sebelum serebelum korg rosak, baik hentikan je mkn panadol nak2 regular basis lak tu. aku nak mkn sbln sekali (phm2 jela sbb ape) pun pk 2-3 kali. makcik aku misi, diye yg ckp tu.. better thn sakit tu. tp utk korg yg sakit gigi, the best solution, jumpe doc gigi. diye ade ubat yg mmg utk thn sakit gigi. at least the side efek tu tak mcm panadol. sila jumpe doc gigi. nak aku teman? jom! aku dah kebal ngan doc gigi neh. hehehe

btw, placebo efek, or what ever it is, pd aku itu psikologi je...

Snubby, Don of Anime said...

Well..mcm yg aku tulis, aku dan yoda tak kate mende ni placebo efek pon. And aku well-aware panadol tuh painkiller.

Yg bestnye, aku bukannye peminat panadol langsung. In fact, aku malas giler mkn ubat. Huhuhuh. Panadol tuh pon sbb terpakse.

Misterinye kat sini, mmg sepatutnye ker panadol efek as painkiller dlm mase yg cepat giler? Siap bengkak tuh boleh surut mcm takde aper2 berlaku. Kalu die kebaskan takper lah jugak. Bleh terime lg. huhuhuh.

Bygkan betape susahnye aku nak mkn sbb both side bengkak..aku takleh nak tutup mulut dengan rapat pon..kene halang ngan tpt bengkak.
Makan panadol, surut mcm gitu jer.

Takut seyh aku ngan panadol nih. isk2. Jgn risau, aku tak amik on regular basis pong..huhuhu.

nagacyber said...

ko pakai panadol activfast ke? haha

Unta@Jitra said...

Misteri nusantara...

Sakit gigi > bukak mulut > masukkan panadol > lenyap terus sakit gigi... time tu JUGAK!!

Aku tatau sebab ape n aku still heran... bukan placebo n bukan painkiller... ajaib... kalo painkiller ko kene kasi mase untuk pill tu meresap n terurai n mencair (ape daa bahase aku) baru ade efek... placebo plak kalo ko pecaye baru jadi... aku xpecaya tp pas aku try baru aku pecaya...

Maybe it has something to do dgn kite bukak mulut utk telan penedol kot... sigh...

Ala yong... macam ko tanye 'dah mkn ke blom' laa kt org yg hiccup... mmg otometik ilang... camne tu?

Dila said...

Mcm ko tak lapa.. pastu org lain mkn nasi lemak.. pastu ko lapa?

Placebo effect jugak tak tu?

Marq said...

hahahaha (gelak sambil telan panadol)

Zer0k3wL said...

Bangga seh..ader gak ckp2 aku org ingat..kira termasuk gak kata2 aku dlm blog nih..member yg tibai pasal placebo effect dkt kedai tu aku..ader gak ko terpk pasal aku lan..mekacih :P

Snubby, Don of Anime said...

a ah, ko laa yg ckp kat aku pasal placebo effect tuh. Aku tak tulis name ko, takut nnt kene saman. Yoda dah kasi kebenaran. Huhuhuh.

Unta@Jitra said...

Haaa baru aku igt... anon rupenye... aku xigt dgn sape aku argue pasal placebo tu... kejadian kt medan selera sebelah bsn kan? hahahaha

eh marq sakit gigi gak?

Trivia: sakit gigi merupakan sakit ke-3 paling sakit dlm dunia selepas mati dan sakit nk bersalin... :P

Snubby, Don of Anime said...

agak2 camne diorang ukur sakit aper plg menyakitkan aa?

yg aku tau, care mati plg menyeksakan, mati lemas.

squallion said...

mati paling menyeksakan = mati pucuk
muehehehehehhehe...

cimatt said...

wahahahhaaa... betul sgt tu squal.. tp aku rase kalau sakit yg paling teruk.. rase2nyer sakit mase tengah tunggu org nk selamatkan kite.. tgh nk selamatkan tu tetibe je tools/first aids kit/ etc slh bawak plak... tak ke naya tu~!! sakit woo.. hehehe.. sakit hati. =p

Zer0k3wL said...

aa..aku kasi kebenaran guna nama aku dlm blog ko lan..siler2..hahah

Weih..benda ni terjadi dkt kedai farouk time kita baru balik tgk citer aeon flux..ingat lagi aku tuh..okeh..pembetulan siap..siler edit aper yg patut..hahahah

Anonymous said...

Best regards from NY! » » »

Anonymous said...

Excellent, love it! Harddrive data Wellbutrin sr 100mg Wifey hotel Champagne balloon flight Lees verder pda 401k loans Wikiplay baccarat batteries Specialize in rhinoplasty and years of experience Shareware home interior design software patent Zyrtec success story Levaquin reaction systemic business health indiana insurance small eyeglasses Motel 6 enfield ct