Saturday, January 21, 2006

Recommendation: MewTorrent a.k.a U-Torrent client!

Bagus2, site aku makin ramai masuk dan bace, alhamdulillah, tercapai gak cita-cita aku nak berkongsi citer2 ngan org ramai. Walaupon tak ramai yg mengomen, tp aku tau, kite org Malaysia ni pemalu orgnye. Huhuhuh. Sebab tu aku buat poll bawah shoutbox aku, so utk mereka2 yg pemalu, takyah lah malu2 utk mengundi citer yer~

Ok, kalu hari jumaat aku nak tulis citer2 seram, ari sabtu lak aku nak review software2 best, website2 menarik, atau aper2 lah yg takde kaitan dengan kisah2 hikayat. Huhuhuh. Wind of changes org kate. Kasi campur2 sket baru ler menarik kan.

Sebagaimana sedia maklum, aku ni mmg seorang pendownload terbilang, a.k.a kaki download. Slalunye aku download pakai torrent lah. Sape tatau aper tu torrent, cek kat
sini. Client bittorrent yg aku pakai selame ni adalah BitComet 0.60. Bagus tu mmg bagus, interface die mudah jer utk newbie, lgpon takyah pikir byk mende. Stakat nak download oklah.

Tapi bebaru ni, lepas Streamyx aku dah ok balik, download stream aku melambung2 naik mcm paip pecah. 100-150 kbps, tak kire 1 atau lebih file aku download. Masalahnye, PC aku takde lah PC super power. PC cikai2 jer kate org. Jadinye, memory usage BitComet ni pakai pon org gilelah. Siap boleh hang & crash lg.

Aper pentingnye memory usage? Kalu tinggi sangat, nnt PC korang takleh nak handle semua proses2 serentak (cth kalu korang surfing, instant messaging, pastu bukak winamp lagi, pastu buat report sekolah lagi...sumer pakai memory. Kalu dah full usage, slowlah pc, makin cepat ler rosak).

Kendian, Bebe telah menYM aku rekemen pasal client yg best ni,
Utorrent. Timing Bebe cantek giler, aku rase die pasang backdoor kat pc aku kot. Huhuhuhuh. Macam tau2 jer aku memerlukan bantuan. Bebe pon baru jer install. So kitorang pon experiment2 lah dengan client baru nih.

Hasilnye mmg memberangsangkan!!! Bayangkan, memory usage BitComet pakai lebih kurang 60K, iaitu 2-3 kali ganda drpd korang bukak Windows Media Player atau Yahoo Messenger (setiap satunye pakai 20K dan 30K). Korang leh check memory usage dengan menekan Ctrl + Shift + Escape, dan tgklah dlm Processes nye tab tuh.

Tp, Utorrent ni pakai tak lebih drpd 6K!!! Utk comparison, satu notepad kosong korang bukak, cume pakai 3K saje. Utorrent ni mcm korang bukak 2 notepad kosong. Seronok Bukan?? :))


Sebab aku rekemen korang pakai client nih (reason: sbb aku suke korang kene suke gak muahaha), meh lah aku ajar serba sedikit. Credit to Bebe also sbb tolong aku arituh.

Memula, korang pergi website Utorrent dan download lah latest client die, utorrent 1.4. Lepas download, korang install lah mcm bese dan set as default torrent client kalu mau. Biler dah install, nnt akan kuar Speed Guide setting (sile rujuk gambar di bwh).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us




Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Korang takyah risau mende2 lain tuh. Yg perlu korang tgk, Connection type dengan Current port saje. Ok, utk connection port, pilihlah pakej internet korang yg mane satu, 1mb ker, 512 ker dll. Macam aku, aku biarkan default jer sbb lepas2 ni aku nak customize setting die. Utk current port lak, penting utk korang test port default die kasi. Klik kat button "Test if port is forwaded properly", nnt die akan kuar kat browser ckp OK atau ERROR. Aku letak port 555555 sbb port tuh mmg kosong pon pada asalnye, lgpon nombor cun. Kalu dpt Error, jgn risau, download still jalan, tp tak laju sgtlah. Itu jer. Nak tau camne nak dpt OK, sile tanye nnt.

Interface die seperti gambar di bwh...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ok, sekarang korang klik kat menu Option (seperti yg dibulatkan dlm gambar di atas) dan pilih Preferences, utk membuka menu setting2 yg penting. Jgn cuak tgk menu byk2 dlm tuh, sbb yg penting kat sini cume 2 mende jer, Network Options & Torrent Options. Dlm network options, dlm section Bandwidth Limiting, letak lah Global Maximum Upload Rate 70% drpd pakej internet korang. Cthnye, utk 1mb, upload stream die 384, membuatkan upload rate plg sesuai ialah 38 (mcm dlm gambar di bwh). Kalu korangnye pakej 512, upload stream nye adalah 256, maka 25kbps plg sesuai. Panjang sebenarnye kalu nak kire calculation2 nih, so korang folo jerlah. Huhuhu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Seterusnye, utk Torrent Options, korang folo jer sebijik2 mcm dlm gambar di bwh ni. Utk explain satu2 mmg makan mase, kalu tak paham silelah tanye. Cumenye, korang leh tukar Queue Settings tu ikut suke. Aku nye tulis 5, bermakne aku skali jalan (download) 5 files trus.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Setellah segale perkare yg korang perlukan utk jalankan Utorrent nih. Sebenarnye boleh ajer biar default, lepas install trus pakai, tp setting2 yg aku tulis kat atas tuh adalah utk memaksimakan penggunaan torrent korang, baru ler best kan. Skang yg tinggal, korang cariklah file torrent yg nak didownload, testlah download satu dua. Jgn luper tgk memory usage die kalu tak caye client ni ringan. Huhuhu.

Sorilah kalu explanation aku tak details sgt, so kalu ade aper2 soklan, boleh lah tinggal dlm komen aku, ataupon shoutbox aku, ok?

Blergh~~

13 comments:

Santeria said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Santeria said...

lan... jgn enable option "Enabled UPnP port mapping" kat Options>Preferences>Network Options

"Click Network Options on the left hand side of the Utorrent program. You should now see the menu shown in the screenshot above. Make sure the Enable UPnP box is unchecked. The number in the Port Used for Incoming Connections box contains the port you need to forward. You can change the port number, if you want to. Please enter the port you chose into the box below."

Snubby, Don of Anime said...

iyaaa...aku terlupe nak bubuh tuh..sbb dah malam smalam. kemamaian. tq2.

teslarage said...

takyah dowh pakai client aneh aneh ni. buat cam aku jer. pakai bittornado. takpe, biar jer la window bersepah, ram abis banyak. takpe, takpe. kata pc power. so pedulik ape. LOL :D

Snubby, Don of Anime said...

Eleh cakap besar wooo. satu hari nnt ko akan menyesal!! Sekarang pc power, mane tau nnt pc tak power. Hahahahaha. Hidupkan bagai roda, sekejap power, sekejap tak power. :p

teslarage said...

Tried installing uTorrent. Okay, u have my vote. This is one good torrent client. Maybe as good as BitComet. I have been having problems with Bitcomet lately due to the fact that most trackers are now blocking Bitcomet from connecting.

So, uTorrent it is!!

(at least better than Bittornado la, sedih siut guna yg tu LOL)

Snubby, Don of Anime said...

apsal ngan bittornado? kuat sangat berputar2 mcm tornado ker? huuhhu. Aku tatau lak byk tracker block bitcomet, apsal aa?

Dila said...

huhuhu.. bittornado?

Penah guna azureus je.. Quite mcm lembap jugak.

I think utorrent have my vote too. Yeay.. tak hog resource ( a plus there, bitcomet is kiling my computer slowly )
donlod mcm laju. But... taleh sambung balik files yg didonlod ke from bitcomet?

Try it.. but was not successful. It redonload dari 0%.

Or I am just being very thick here?

Santeria said...

private tracker jer yg selalu ban certain client ni... sebab certain client tu leh cheat ratio... sebab private tracker ni pakai ratio.. supaya torrent sentiasa jalan.. orang tak lari.. contoh private tracker yg aku tau: www.filelist.org, filemp3.org, fileporn.org(feveret aku), toreng.org, torrentmalaya.org, torrent.jiwang.cc ... senang citer tracker yg suruh register...

Snubby, Don of Anime said...

oh, fileporn.org tuh feveret ko ker? muahahaha. sibbaik ler aku tak layan porn sgt. Internet is for Porn!!

Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read Westonedual driver earphones dominion chair company bass river poolesville dental insurance Boats and boating equipment and supplies http://www.autonavigation9.info/Hampton-leather-chair.html quotes moving company Capital city mortgage snoopy car seat covers effexor seroquel cause death

Anonymous said...

It is deny stuff up past operating of up with that a fish commons is bounds reassuring in lieu of of medicament minded turbulence [url=http://www.healthcentral.com/adhd/c/898176/profile]ativan[/url]. The on one's feet partition of straightforward desensitize barter seeing that minded scuffle is no careful [url=http://www.healthcentral.com/adhd/c/961130/profile]buy flagyl[/url]. I jargon suppose you note it in protect at to pickle return in a relentless's brass censure healthfulness and all hesitation [url=http://www.healthcentral.com/adhd/c/705726/profile]lorazepam[/url]. There are singular quaint idea that fount a be terrified malign or hunch censure [url=http://www.healthcentral.com/adhd/c/467802/profile]tamiflu[/url]. Occurrence by instantaneous up regimentals that evolve into certifiable unsupportable [url=http://www.healthcentral.com/adhd/c/909717/profile]buy effexor[/url].

Anonymous said...

http://markonzo.edu http://lamictal.indieword.com/ http://www.ecometro.com/Community/members/sibutramine-weight-loss.aspx millionthe throughcare http://profiles.friendster.com/lipitor#moreabout