Wednesday, January 04, 2006

Hikayat Snubby & Streamyx

Alkisah..maka hendaklah aku bercerita perihalnye streamyx yg baru saje dipasang di rumah aku~~ cak pong cak pong. Huhuhuhu.

Aku ni baru jer pasang streamyx kat rumah. Ni boleh dikatakan first time lah aku ade internet sendri kat rumah selepas 3, 4 tahun. Last time aku pakai, terpakse stop sbb bil telefon/internet sbb tinggi yg amat. Kate dial-up. Bygkan dekat RM2000!!! Of course, bukan aku sorang jer lah yg pakai. Walaupon internet dial-up aku pakai dlm rm90 sebulan.. tp bil telefon jadi tinggi gara2 org kat rumah aku gasak gayut lame2...susah la jugak.

So nak dijadikan cerite, akhirnye sampai gak rezeki aku utk merase internet kat rumah, tatkala org lain dah lame merase. Huhu, mmg aku nak download puas2 sampai muntah. Setelah segale susah payah nak pasang streamyx, akhirnye diorang datang dan pasang gak. Tp utk memendekkan cerite, pakej yg aku apply iaitu 1mb telah disalah configure oleh org streamyx jd 512kbps jer. Itupon nasib baik member aku soh cek, sbb die kate ramai dah terkene.

Citernye bermule bile aku call customer support TMnet nak mintak btolkan connection aku. Lepas aku tekan nombor2 yg perlu utk dptkan sampai ke operator, sorang perempuan angkat...dengar2 drpd sore, mcm baru keje. English pon bunyi Engrish / Manglish. Kat bwh ni aku translate siap2, tak sampai ati aku nak kutuk english die..aku punye english pon bukannye btol sgt.

------------------------------------------

TMnet Operator: Selamat pagi, TMnet Customer Service 1-800-9515 disini. Ape boleh saye tolong encik?

Minah tuh ckp dlm mase tak sampai 5 saat aku rase. Laju giler. Mungkin nervous kot. Yg sebenarnye aku pon tatau die ckp aper..so ayat kat atas tuh aku rase2 lah aper yg die ckp.

Aku: Camni. Saye mintak pakej 1mb tp saye cek kat modem saye dpt 512 jer. Aper citer?

TMnet Operator: Ooo. Encik pergi bukak browser encik.

Aku: Aa? browser? aa..erk..dah bukak dah. Ade kene mengene ker?

TMnet Operator: OK. Sekarang, encik bukak Internet Option encik.

Aku: Aaa..ok. Dah bukak. Ni utk aper ni?

TMnet Operator: Sekarang, encik pergi kat tab connection.

Aku:.... Dah.

TMnet Operator: Encik amik Butang Add...

bla bla bla...mcm2 lg laa die soh buat.

Mase ni aku dah pelik...elok jer aku citer problem aku, trus je die soh bukak itu ini. Biler tanye tak jwb lak soalan. Aku risau aku ckp ngan machine jer. Buat malu jer nnt. Tp machine mane leh interaksi kompleks mcm nih.

Lepas abis prosedur2 ni..baru la aku tau utk aper. Die nak soh aku buat connection baru. Kalu die ckp awal2 kan senang. Ini biler tanye takmoh jwb. Direct jer soh buat itu ini. Pening2.

TMnet Operator: Ok. Sekarang encik dah boleh masuk internet?

Aku: HUH????????? Biler pulak saye kate takleh masuk. Mmg boleh connect, tp tak laju. Saye mintak 1mb punye..bukan 512.

TMnet Operator: Oooo.. kejap yer.

Kat telefon aku dengar sore die tgh dok soksek. Drpd ape yg aku dpt tangkap, minah tuh mcm tgh tanye kat supervisor die aper nak buat skang. Sah2 baru masuk keje aa ni.

TMnet Operator: Ok. Sekarang encik buat camni...

blablabla...proses nombor 2 plak.

Same mcm tadi..biler aku tanye ini utk aper..minah tuh mcm blank. Die ckp stret jer aper nak kene buat. Mcm...mcm...mcm bace dlm buku. Agak dah...sigh..

TMnet Operator: Sekarang mcmmane encik? Laju dah?

Aku: Tak. Masih 512. Saye rase ini masalah dekat...

TMnet Operator: Kejap yer encik.

UIKKK! Tgh aku cakap die leh potong plak. Hampeh. Dah dekat 15minit dah aku call ni. Dah ler aku terrrcall pakai handphone. Baper ringgit aa die charge..abih aa aku.

Pastu aku dengar minah tuh tgh consult ngan supervisor die lagi.

TMnet Operator: Haa encik. Encik cube buat bandwidth test.

Aku: Dekat mane saye nak buat?

TMnet Operator: Seblom tuh encik kene restart pc. Kemudian encik jgn buat aper2 selain connect ke internet.

Lepas aku restart pc..

TMnet Operator: Ok. Sekarang..encik bukak browser encik..

Sigh....

Aku: Dah bukak dah.

TMnet Operator: Sekarang, encik carik tpt nak taip website address...

Aku: Saye tau kat mane nak letak URL...

TMnet Operator: Ok sekarang encik taip www...

Aku: Dah...aper addressnye..

TMnet Operator: Encik taip dot...

Aku: Yer saye tau..www. aper?

TMnet Operator: Encik taip tm..

Aku: Awak boleh kasi saye address tu terus tak?

TMnet Operator: Encik dah taip ke belom? Lepas tm tuh encik letak dot..

ARghhh..sakit hatinye aku. Sabar2..

Aku: Ok..www.tm.net.my kan?

TMnet Operator: Yer. Lepas tuh encik taip net.

Ya Allah! Aper punye operator nih? Kalu ye pon baru masuk keje jgn aaa sampai mcm ni skali!

Aku: Saye dah bukak dah site tm.net

TMnet Operator: Eh? Ok2. Sekarang..

Kendian die soh aku buat itu dan ini..termasuklah mendonlod java runtime dan die kate die sanggup tunggu.

Lepas aku buat bandwidth test...mmg btollah aper yg aku ckp. Mmg aku dpt pakej 512. So aku ckp lah kat minah operator tuh. Kali ni aku buat bunyi garang sket. huhuhu.

Aku: Kan saye dah cakap tadi...awak ni degillah. Saye cume nak 1mb saye balik.

TMnet Operator: aa...encik boleh tunggu utk 2 minit?

Aku: .... ok....

Kemudian dengar bunyi lagu klasik aper tah berkumandang kat handphone aku..Aku nyer bateri fon pon dah nak abis. Kejap!? Dah baper lame aku cakap fon ni?? Kredit aku dah nak abis dah ni.

Tak sampai seminit...putus dah line. Biler aku check balik, dekat sejam aku dok bercakap. Tp hasilnye tarak. Mmg hampeh sehampeh hampehnye. Geram giler aa time tuh. Dah ler aku baru topup RM10... abis mcm tuh jer.

So dengan tak pasal2 aku telah menobatkan Customer Service Streamyx sebagai Talian Lawak utk mereka2 yg kesangapan. Kalu korang bosan2...call jer diorang ni. Mcm2 mende leh dengar. Hahahaha. Moral cerita ni, lenkali jgn pakai handphone. Rugi jer. Igt leh kasi report pastu setel. Skang report pon aku tak dapat buat. Lepas tuh, kalu korang call customer service mane2, kalu dengar bunyi mcm org baru a.k.a noobie, trus jer letak. Call balik sampai dpt yg bunyi cambest sket..

Sambungan akan datang... Aper akan terjadi pada Streamyx Snubby??? Aper kesudahan Snubby dengan Streamyx Customer Service?? Nantikan..biler masalah aku ni dah setel. :p

21 comments:

Dila said...

Sungguh lawak. Call McAfee. Kalo dpt aku... aku duk kasi emel.. and lots of bullshit

Marq said...

huhu.. giler pelik.. aku ni sebagai mamat authorised reseller tmnet terasa malu dengan kenyataan yang telah diberikan. Tp selama mana call operator tmnet ni tak pernah la dapat yang sengal camtu. nasib badan hang la snub dapat budak baru masuk kerje sehari. buku panduan customer service tu pun aku rasa dier tak habis baca lagi :D

Unta@Jitra said...

Patutnye last2...

Aku:Can i speak to ur supervisor?
TMnet Operator:Bole saye tahu sebabnye?
Aku:Because u're too stupid to be an operator...

Rase cam zalim plak wat camtu... hahahahha...

Snubby, Don of Anime said...

mmg sengal. sengal sesengal2 nye. Aku rase minah tuh org kelate ler. huhuhuh. Mujur aku tak speaking kelate ngan die.

nur_za said...

ni bukan diari ke? kisah hidup.. kejadian pada diri ko...

eh tukarla kepada jaring, lari dr traffic. lg pun orgnye tak blur cam minah tu. aku call nak activate account aritu pun tak sampai 5 min. org tu just tanye aku tau wat tu, ini tak, yg aku tau diye skip. done~

Snubby, Don of Anime said...

bukan2. bukan diari. tak kire aku tanak accept. muahahaha. ini bukan diari. Hahahahaha. Diari tuh catatan perjalanan hidup tiap2 ari. Aku nyer.. cerite org tua kepade kanak2..penglipur lara..based on experience. Muahahaha.

Mane leh tukar jaring dah..kontrak 2 tahun ngan streamyx takleh tukar. Kalu tak nnt aku still kene bayar tiap2 bulan. Lgpon jaring takde coverage utk line phone rumah aku. Kwsn perumahan baru..sob2.

mangifera said...

a ah...bukan hari2 post kat blog, on special occasion je. snub, ko patut cakap kat budak tu,

"saya amik IT jgk, saya tahu jugak benda2 simple camni, tolong panggil orang lagi berpengalaman kat sini, suruh orang tu jawab call saya."

streamyx 1MB laju tak? i mean the max mmg 1MB kan tp average rate dia berapa? 1MB jugak ke?

Unta@Jitra said...

dueng... there's a difference between B n b... B = byte n b = bit... since 1 byte = 8bits, 1MBps = 8Mbps... n kalo xsilap aku, rating kt strimik is 1Mbps... so kalo convert2 dptlaa 0.125MBps or dekat2 125KBps... so thats the rate i guess

Snubby, Don of Anime said...

average utk 1mb nyer..dlm 800kbps. Ko kene tolak 30% sbbkan throughput internet. Ade aa kire2 die...sile google. Huhuh. Tp senang citer...kapasiti kemampuan service korang hanyelah 70% drpd yg sebenar. Itupon bukan selalu kite dpt 70% tuh. Kate based on best effort.

ICT week 06 said...

haha memang macam haram. aku pun die suruh test bandwidth gak cam haram gak suruh flushdns lah..
lastx2 aku cakap aku on nixx. terus terdiam die suruh kall balik.. damn tapi
nway lepas 4-5 kali kall ade lah operator yg baik hati dan paham ape aku cakap pasal DSLAM configuration kat dieorang nye
HQ dapat gak lah 1mbps equivalent to 128KBps

squallion said...

TMNet Operator: Ada apa-apa lagi yg boleh saya tolong?

Snub: Boleh..boleh...

TMNet Operator: Apa dia encik?

Snub: Boleh blahhh...muehehehehe (sambil gelak cam kambeng)

TMNet Operator: Terima kasih, haf a nice day (slang omputih london)

Snub: Wooo~ (sambil terjuih bibir)

-------------------

kesimpulan: snub mmg best...hahahaha...ape daa aku ngarut...

cimatt said...

huh.. sengsara gak streamyx ni, servis dh la hampeh tp time mintak duit cepat je.. lmbt sket dh block account.. streamyx~.. oh streamyx~.. apakah aku hanya bermimpi di siang hari (sila pasang lagu langit ke-7 kalau nk amik feel ek... ~kata2mu hanya mimpi ~ di siang hari~ kemarau panjang~ cee wahhh!!! =p.. ehem sj test suare..).
so.. ade alternative x utk. streamyx.. yg best sket.. ke negara ini x sampai ke thp itu lagi ek.. ni yg aku rase cm nk fly nie.. *sigh. fly lagi..

Hafizi said...

Biasa la TMnut...alhamdulillah time aku aku tak kena macam ni...tapi satu korang perasan kan kalau kau call sapot line derang, derang akan assume yang whatever problem yang kita hadapi is our fault and they will proceed to layan us like we're the worst idiots ever born. Mencabar kesabaran sungguh. Sikit-sikit suruh restart PC, cabut splitter, padam & buat connection...when sah-sah memang masalah derang ....

Snubby, Don of Anime said...

Yerp encik hafizi! Mungkin jugaklaa, sbb bukan selalu org streamyx ni layan it literate mcm kite nih. Aku pernah dengar kes Customer service operator (syarikat lain)ckp monyet kat caller tuh, sbb lurus bendul sgt. Hehe, diorang manusia gak kan.

Alternative utk streamyx? yg ade pon Jaring jer.. Maxisnye dgr dah nak kiok. Webbit pon dah abis, takleh luaskan pasaran. Edge ok tp mahal sket, n tak baper laju. Streamyx kite ni leh cater sampai 8mb sebenarnye..tp diorang capped jd 1mb, sbb marketing strategies.

Anonymous said...

Very nice site! access+provider+internet+service bextra cheap 4671 running brook grande ocean marriott timeshare resale powerball vitamins supplements forex broker property insurance Organic pain relief gel

Anonymous said...

This handles web browsing and streaming music with no problems.
Currently, I have Mac hardware, and there are benefits
to product synergy. It could still be demanded by law
enforcement or stolen by malicious hackers that gain access to Amazon's systems.

Feel free to visit my page - kindle fire

Anonymous said...

On can buy these online as well as form the retail stores as well.

Another deal offering LCD as gift item covers a tariff offering.
Leaving the Wi-Fi option turned on will very quickly drain the
battery on the Galaxy S.

my blog post - samsung galaxy s4

Anonymous said...

To start with, see if it is possible to sell your car or cars.

Fadell has worked with Steve Jobs for several years and architected Apple's i - Pod and the first few versions of the i - Phone, some of the most successful consumer electronics products in our time. With higher gas prices, limit the daily driving you do.

My blog :: nest thermostat

Anonymous said...

Section 1 - Choosing the Monochrome picture Control Section 2 -
Modifying the Monochrome Picture Control. The Canon products
are not only high in quality but also available in worthwhile cost range.
The SX40 is the type of camera that can fill any photographer's needs because of the features built into it.

Feel free to surf to my web page ... canon 6d

Anonymous said...

It's a very interesting concept where you have to balance objects perfectly on the field which are provided to you. Some as well as components of the Nikon D700 are these:. This comes in specially handy when driving a car and you have a i - Pod Touch stand with you so you can easily slip your phone into that and not worry about it getting damaged in any manner.

Also visit my site canon 5d mark iii

Anonymous said...

Just go and browse through some serviceed online websites and acquisition out
the deals of your best with just few simple clicks. If you little bit understand technologies, you can easily root your Black
- Berry. In standard version Blackberry Playbook there are no support for
GPRS, EDGE and 3G.

my page blackberry playbook review