Wednesday, January 11, 2006

Anime = Porno??? WTF!!???

Ini laa yang aku tak suke ngan suratkhabar malaysia. Tak pernah2 nak belajar daripada kesilapan langsung! Tak pernah2 nak investigate berita tuh btol2. Igt lagi citer "Warga China dikerah Ketuk Ketampi" arituh? Akhirnye bukan warga china, tp org negara kite sendri. Pastu tak pasal2 je hubungan diplomatik dengan China keruh kejap. Skang yang aku bengang pasal Kosmo! tulis citer tak btol dlm suratkhabarnye 2-3hari lepas. Korang bace dulu aper yg diorang tulis ni...

Tinjauan KOSMO! kelmarin mendapati, animasi seks yang lebih popular dengan
panggilan Anime dijual secara berleluasa dengan harga RM15 sekeping. [...]Selain
memaparkan animasi alat sulit lelaki dan wanita dengan jelas, Anime turut
menggayakan teknik seks berbeza seperti meliwat, rogol, seks berkumpulan dan
seks oral.

Walaupun Anime telah lama berada di pasaran, keupayaan teknologi
komputer berjaya membawa unsur ghairah baru termasuk pergerakan alat sulit dan suara ghairah ketika aksi ranjang sebenar. [...]

Tambahnya, Anime lebih digemari
golongan pelajar memandangkan ia dijual secara terbuka selain keseronokan yang
mengghairahkan.


Ok...skang aku post gambar keratan akhbar tu plak.



















courtesy of jeffooi.com.

UTTERLY STUPID! How can u generalize things just like that?? Ni boleh dikatekan diskriminasi. Anime = Bahan Lucah. Padahal genre anime tu sendri sket punye byk. Utk korang yg tatau genre aper yg ade dlm anime.. bace kat link sini . Mcm movie lah, ade horror film, ade comedy, ade gak pornonye. Reporter Kosmo! yg bername Faizal Zakaria ni mmg tak buat keje rumah langsung. Anime tuh cume perkataan jepon yg bermaksud animasi. Itu ajer. Kalu die nak kate yg lucah, its HENTAI. Baru ler betol!!

Pastu tgk sape yg die interview tuh. Sumer muke mat2/minah2 skema yg konfom tak pernah tgk anime. Not even once perhaps. Byk jer anime yg dah mengubah persepsi org. Cth2 anime yg dashyat mcm Spirited Aways (Oscar Nominees lgi), Grave of the Fireflies (mmg kisah masyarakat time perang..).

Aku tak kisahlah kalu die nak tulis pasal piracy, heck, kalu die citer pasal Hentai berleluasa kat Lowyat pon aku tak kisah. Mmg btollah mende tuh tak baik. Tp dengan melibatkan sumer Anime as Hentai...waa...takleh jadi nih. Lgpon sape yg nak beli Anime2 kat kedai tuh? RM15 mahal tuh. Baik download jer. Mostly org yg slalu pergi lowyat bukannye budak2. Tp org yg tgk anime, sumernye mendownload. Kualiti pon bodo jer yg diorang jual tuh.

Kendian, dlm forum Comicfiesta, ade org dah antar email rasmi kat Faizal Zakaria nih. Utk membetulkan statement die. Maybe boleh dimaafkan lah kalu die tersalah info. Tau aper die cakap??

Terima kasih membaca Kosmo! Saya maklum mengenai 'H rated' yang
saudara maksudkan. Saya membuat keputusan untuk menggunakan nama amnya dengan niat ibu bapa tahu apa yang anak-anak mereka minati, secara am.

Saya fikir, saudara ialah seorang rasional yang penuh warna warni jiwa
mudatetapi ada jalur agama dan kegelapan nafsu yang harus diberi garis
pemisahyang lebih jelas.

Bagaimanapun, saya yakin lebih ramai yang akan mengenali apa itu anime
yangpelbagai genre dan dasar pandang ke timur bukanlah satu perkara yangsemuanya
baik.

Wassalam,Faizal.

Ek elaa...aku panggil org camni, Bodoh Sombong. Nak ketengahkan isu panas, tp sumer mende tak betol. Yeah, maybe its no big deal lah, Anime ker hentai ker same jer. Katun gak. Tp ini la org kate pride. Mcm..kalu ade org kutuk keturunan korang, walaupon itu citer dulu, takde kene mengene, still hurts maa.

Ini jugak bermaksud, aper yg adik2 kite, anak2 kite tgk kat rumah tuh, lucahlah ye? Agaknye sbb tu ramai org jd perogol skang, sbb tgk Doraemon kat rumah mase kecik2. Heh. Karut karut.. Berita ni tak sampai seminggu pon, konfom satgi diam membasi seribu bahase. Nak raid mende lucah, raid lah btol2.

Aper2 pon, sbbkan Kosmo! dah buat mende bodo camni, kendian tanak mengaku bersalah, aku ban Kosmo! Malas dah nak bace sokkaba ni. Aku rase berita dlm Kosmo! pon makin hari makin tersasar. Niat baik, care penyampaian salah. Same jer ngan Rakan Masjid, Biro Surau dan sebagainye. Tak pernah nak consider langsung.

Blergh~~~

13 comments:

Dila said...

This sooo stupid that it is beyond stupid.

A good journalist should know what they write about. At the very least look into dictionary what does anime means.. rather than make his own opinion.

A journalist job is to convey to peoples the correct information. Correct information being reported by newspaper and even TV news today are so distorted, I only now watched them as a form of comedy relief.

Baka!

Snubby, Don of Anime said...

Hontoni Baka!! Die tak pikir ker kalu abis sumer anime kat malaysia (including yg main kat tv) kene banned pasal statement bodo die tu?

Sian bdak2 tuh nnt.

Tp at least die berjaye laa, smalam kot polis raid Lowyat ngan Imbi pasal kes "ANIME YG JAHAT" tuh.

squallion said...

aku personally rasa yg mamat nih dah abes idea utk hangatkan kosmo yg mmg dah sengal abes. biasalaa wartawan muda..nak naik musti sebarkan cerita2 baru yg leh jadi front cover maa...hosmet aku dulu reporter..tau laa aku camne mentaliti org suratkhabar tabloid bodoh nih. jd tayah laa kita susah payah menaikkan nama mangkuk hayun tuh..cukup sekadar kita tau apa yg benar dan apa yg salah..bak kata pepatah "it is of no use being mad at a guy who makes you mad, the universe will have its cycle"...sekian.

p/s: kosmo mmg bodoh

terung said...

lantok lah kene ban ke apo.. aku donlod aje hahahahhaha

Snubby, Don of Anime said...

hohoho. Aku pon donlod ajer gak. Cume risau aa salah persepsi nnt. Karang jd isu negara, kite mane tau kan? Parlimen kite pon suke sgt bwk masuk mende remeh2 temeh yg kendian jd isu besar. Mcm kes lagu negaraku dulu. Hampeh. Sumer nak kejar glemer.

Squallion, i take ur advise for now. Mmg tak gune pon. Unless die buat folo up citer yg same, pastu ulang lagi.. aa tu baru aku bertindak. Tp aku tatau nak bertindak aper pon.

Majulah Anime utk Malaysia! Woohoo!

Marq said...

Bukan kosmo jer.. metro dan suku sakatnya tu sama jer la.. dah kalau nama pun suratkhabar tabloid / kontemperori mmg la suka sangat ketengahkan berita2 yang kadang2 mmg takde isu pun. Sengaja besar2kan. Kalau lepas ni forum2 anime, website bittorent anime ngan pape yang berkaitan kena block ngan xblocker tmnet jangan marah tmnet. Marah Faizal Zakaria si bodoh sombong!

Dah la cukup2 la baca suratkhabar tabloid. Gi la cari new strait times. Lg senang jiwa membacanya. :)

cimatt said...

Tabloid is full wit imbeciles...

hmmm... naper derang buat cenggitu just nak kasik laku paper derang.... naper..
x psl2 lowyat ngan imbi kene randuk.. kt ctu xde jual hentai@eichi laa.. aku tau la..

aku percaya kpd kebebasan memilih genre2 anime yg disukai. Lain org lain preference... Beli yg original saja kot2 la tannak donlod.. =p in case tannak jugak, pinjam la sama memba~

Zer0k3wL said...

Cut short..2 words.. ignorant dumbass = Faizal Zakaria.

Snubby, Don of Anime said...

haha, isu ni dah senyap pon. Hangat2 tahi ayam sakit org kate. Marilah kite menonton anime tanpa kerisauan~

terung said...

eleh padahal mari menonton hentai

Snubby, Don of Anime said...

hahaha. Terung keji. Aku tau ko peminat hentai ghey. Name pon terung, nampak sgt ciri2 ghey..astaga..

gideon said...

Dah nama pun tabloid, aku rasa berita dalam mana-mana tabloid boleh percaya 10% je!

[ ^ _ ^ ]fumoffu said...

typical malaysian tabloid reporter ignorance...bak kata effi...kalo derang nak upkan sales mesti nak cite2 that involves sex..nothing new really...typical bastards