Wednesday, February 01, 2006

Melayu tapi Tak Macam Melayu..Camna??

Korang pernah ade kawan2 yg Melayu, tapi tak menyerupai Melayu langsung. Sebaliknye lebih mcm rupe Chinese ker, Indian ker...Vietnamese ker :p Korang pernah mengalami masalah2 salah paham sbbkan hal ni dengan diorang?? Aku pernah!! (bangga giler hahaha).

Tersebutlah kisah, seorang kawanku ini yg bername, Yau. Muke die mmg mcm org cina, tp die ni melayu (sarawakian, so korang tau2 ler camne kan). Name die pon lain sebenarnye, sungguh kemelayuan, tp sbbkan muke die mcm org cina, kitorang pon kasi ler name cina kat die. Yau. Hehehe, ok tak aku kasi name? Utk menguatkan lagi kecinaan Yau, die suke meniru gaye2 Ah Beng2 spt menjawab telefon dengan berkate "Weii~~?" dan byk lagi perkataan cina yg lain.

Alkisah, zmn masih belajar kat universiti dulu, ade lah satu semester ni, kene pergi Praktikal. Industrial Training. Keje Olok-olok. Satu sem nih, lame jugak. Memandangkan Yau ni org Sarawak, dan dapat tpt kerje dekat Selangor, maka aku pon offerlah rumah aku utk die menetap sementara time prektikal tuh. Dekat pon dekat. Bayaran rm100 sebulan, makan free tgk tv free sumer free lah. Bayar rm100 jer, huhuhuhu. Kawan-kawan, mane leh charge mahal2 kan.

Aku sebagai kawan yg bertanggungjawab, kenalkanlah Yau ni dekat member2 aku yg tinggal dekat. Supaya takdelah die terase keseorangan duduk kat rantau nih. Bolehlah die tambah kawan2. Nasib baik si Yau ni jenis peramah orgnye, dlm sekelip mate jer die boleh campur dengan member2 yg lain walaupon baru kenal.

Ada satu hari tuh, aku melepak bersame One, salah sorang member lepak yg setia. Tgh2 berborak ni tetibe One slow talk ngan aku...

"Lan, aku nak tanye sket lah" slow jer sore One. Aku pon dah cuak apsal nih. Ade kes aper la plak.

"Apsal? Ko ade masalah ke ape nih??" tanye aku secare concerned.

One senyap kejap. "Family ko..tak kisah ke Yau tinggal rumah ko??". Terkedu jap aku. Apsal lak nak kisah???

Lalu aku menjawab secare jujur.. "Nak kisah apenye..biaselah tu kan. Die pon bayar rm100 every month. Die tak buat hal pon kat rumah aku."

"Bukan2. Bayaran tuh lain citer. Family ko OK plak yer kasi non-muslim tinggal sekali? Bagus giler. Jarang aku jumper kes camni.." balas One.

"Hoihh One! Aper ko ckp ni? Sape non-muslim nih??" aku bertanye utk dapatkan second confirmation.

Terkebil2 kejap mate One. "Yau aa. Die Cina kan? Jarang aku jumper org Cina tinggal serumah dengan family Melayu. Kot2 ade percanggahan ke".

"One... Yau tu... MELAYU LAH! MUAHAHAHAHAHAHAHAHA! Selame ni ko igt die Cina ker????" aku terangkan kat One. Mase tuh aku mmg dah tibai gelak dah tak hengat dunia dah.

"Yer ker!!!??? YER KER!!???? Aku igt die CINA dohhhh. Aku dah salah sangke laaa nih!!" melampau2 terkejut si One nih.

Balik drpd melepak, kejadian yg berlaku tuh masih lagi hangat di otak aku. Tak sangke ramai member2 aku yg baru kenal Yau, igtkan die tuh Cina. Aku pon satu, tak sound awal2. Sape expect kan mende camni akan terjadi.

Tgk2, Yau dah balik drpd keje (prektikal) mase tuh. So lepas makan malam dengan family aku, lepak2 ngan Yau kejap, aku citer lah kat die...

"Yau..ko nak tau tak, One igt ko Cine lah..ramai lagi bbdak lain igt ko Cina" kate aku.

"Hahahahaha. Tertipu rupenye. Bile die ckp kat ko?" tanye Yau.

"Td aku gi lepak2 ngan One. Die laa tanye aku itu ini, family ok ker tak, ko sbg Cina duduk ngan family melayu blablabla" panjang lebar aku citer.

"Ohh, die baru tau tadi laa rupenye! Takper2, nanti aku tau aper nak buat.." sengih Yau. Sengih jahat. Demmit.

Di hari lainnye, aku bawaklah Yau ni pergi melepak dengan One ni. Dan beberapa org yg lain.

"One!" panggil Yau.

"Oih Yau." sahut One.

"Aaa... Assalamualaikum." tetibe Yau bagi salam.

"Erk..Walaikumsalam.." blank jer si One.

"Haa..skang ko dah confirmkan aku ni Melayu, Islam lagi. Muahahahaha" gelak besar seyh si Yau.

"Hahahaha. Siot ko. Mane aku tau.. aku kene tipu dengan rupa laa selame nih..." kate One.

Semenjak daripada tuh, kalu aku nak kenalkan Yau kat member2 aku, aku mesti ckp "Haa cube korang teka die ni melayu ke cina?" hahahahaha. Kalu org tu jwb btol ok ler. Kalu org tuh jwb salah, aku citer ler yg btol. Sian kat diorang, takmoh lagi ade org kene tipu. Malu nnt beb.

Klasik2..blergh tak igt.

-----------------------------------

Cool Facts!

1. Mengunyah Chewing Gum ketika memotong bawang boleh membantu mengelakkan seseorang keluar air mata.
2. Semua spesis kumbang (beetles) boleh dimakan.

5 comments:

mangifera said...

pernah terjadi jgk kat aku tp tak seteruk mana. dapat tahu sebelum aku bertanya yang pelik2. apapun, kelako dan klasik sungguh...

huhu~~

Snubby, Don of Anime said...

ya, kisah yg aku tulis tuh sebenarnye minor lg. Ada lagi yg lebih dasyat tersalahpaham. Muahahahahahha. Nnt aku tulis.

Zer0k3wL said...

aa..apsal x mention pasal aku..siap byk mamat cina ckp bahse cine dkt aku lagi. :P

nur_za said...

ar.. ckp pasal 'Yau' ni.. lan, ko ingat tak dlo masa grup microp sama. ada akak tu nak pinjam sucker ngan 'Yau'.
Akak x: hi, can i borrow ur sucker please?
Yau: ar bole2.. amikla
Akak X: eh, boleh ckp melayu?
Aku ngan ko ke jeruy bantai gelak.. "diye ni mmg melayu pun kak!"
Akak x tu ingatkan yau ni foreigner.. hahaha

Anonymous said...

weii..lu selalu lampat aaa...suh org gi awal..tapi lu lampat...camana maw kiraa??