Thursday, February 16, 2006

Kisah Engkau Orang

Citernye camni...

Harituh hari minggu... hari tak bekerja/kelas. Korang bangun lewat pagi tuh sbb semalam korang lepak2 dengan kawan2 sampai lewat malam. Susah nak jumper kawan2 sekarang ni jadi itu sajelah kesempatan yg korang ade.

Korang tgk jam..emm, dah pukul 10 pagi. Kalau hari biasa, korang dah kene bangun pukul 5 atau 6 pagi utk siap2. Memandangkan hari minggu ni korang takde plan ape2, korang tarik selimut balik, nak sambung tido. Ah, nikmat sungguh tido pagi2 camni, bisik hati korang.

Tetibe, henfon korang berbunyi.. aiseh, ade panggilan pulak. Baru korang igt nak tido puas2. Bukan senang nak dapat peluang. Tapi nak tak nak, korang terpakse laa jawab telefon tuh. Rupanya hari tuh rupanya korang dan kawan2 korang (atau sesiapa yg penting), ada plan. Camne pulak boleh terlupa nih. Terpakselah korang bersiap sedia utk keluar, nanti org marah pulak kalu korang tak jadi ikut.

Korang dengan malasnye bangun, dan mengeliat. Haih sibuk btollah kawan2 aku ni, rungut korang. Takleh kasi chance langsung. Pagi2 dah nak kene siap sedia. Apa boleh buat, plan yg korang rancang dengan kawan2 tu sebenarnye dah lame, hari minggu tuh je hari paling sesuai utk jalankan plan korang.

Masuk jer bilik air, baru korang perasan, sume mende dah habis. Ubat gigi, sabun, shampoo. Aaa sengal sungguh. Kenape sume mende korang terlupe nih. Drpd panggilan telefon tadi, kawan korang kate akan datang rumah dlm satu jam lagi. Takkan lah korang nak mandi kerbau jer. Harituh hari penting.

Jadi korang pon buat keputusan pergi beli kejap barang2 tandas tuh. Nasib baiklah 7-Eleven tuh dekat saje. Jalan kaki tak sampai 5 minit. Lantaklah, tak mandi pon tak mandilah. Tgh desperate ni. Kene pergi jugak beli semua2 tuh. Korang mmg akan rase tak selesa kalu tak mandi bersih2. Sekurang2nye tak mandi mase pergi beli barang jer, takdelah tak mandi mase keluar ngan kawan2 korang nnt.

Dengan hanya berpakai t-shirt yg bersih sikit drpd baju tido korang, dan berseluar pendek, korang pon keluarlah rumah. Tangan kanan korang pegang dompet, tp dlm tuh ade duit cukup2 jer utk beli barang2 yg diperlukan. Mmg selebet habis. Dlm hati korang berkate, kalu camni punye selebet, takde org nak merompak aku lah.

Sampai jer kat 7-Eleven, pekerja kat situ sapa korang "Selamat Pagi". Korang yg masih mamai angguk jer, sambil melemparkan senyuman tak berapa ikhlas. Cukup sekadar pekerja tuh tahu yg korang hargai sapaan di awal pagi tuh. Korang terus menuju ke rak barang2 yg diperlukan. Dlm kedai tuh ade lah beberapa org tgh nak membeli barang2.

Lepas korang dah amik sumer barang2 mengikut citarasa korang, tetibe korang terase nak beli air tin satu. So korang pergilah kat belakang sekali, sambil memegang dagu, air tin mane patut korang beli pagi tuh. Lame jugaklah korang pikir, kejap pegang air tuh, tetibe tak jadi, kendian amik air lain pulak. Sayup2 kat depan kedai, korang dengar pekerja 7-Eleven tuh kate "Selamat Pagi" lagi sekali. Oh, ade org masuk kedai.

Hmm, akhirnye korang dapat jugak pilih air tin yg mane. Skang mase utk pulang. Korang ade lagi 30 minit utk siap2, nnt kawan korang sampai.

Elok jer korang nak jalan ke kaunter pembayaran, tetibe korang terdengar org menjerit2. Korang keliru. Apsal ni?? Korang pandang customer2 lain dlm 7-Eleven tuh, semuanya terkedu. Lepas tuh baru korang tau...

Kedai 7-Eleven yg korang duduk dlm tuh skang, kene rompak. Korang adalah salah satu mangsa.

Perompak yg masuk tuh, ade 3 org. Ketiga-tiganya tak bertopeng. Mmg yakin le diorang dapat lari lepas merompak. 2 daripadanya pegang pisau hutan (yg besar mcm rambo punye tu) dan sorang pegang lagi pegang parang. Perompak2 ni menjerit2 suruh korang dan org2 lain dlm kedai utk duduk mencangkung. Duduk satu tempat. Diorang suruh korang keluarkan barang2 berharga letak atas lantai.

Dalam kedai tuh, yg jadi mangsa sekali, ialah seorang pakcik tua. Die pegang suratkhabar yg baru nak beli. Lain2 ade seorang perempuan separuh umur, dlm 30-an camtu, bersame anak perempuannye. Budak perempuan tuh tak henti2 nangis, sampai buat perompak tuh naik angin. Bertambah2 laa die jerit. Manakala, pekerja 7-Eleven tuh dah kene tarik suruh tutup dan kunci pintu 7-Eleven. Dekat leher die dah ade parang.

Walaupon 7-Eleven tuh pintunye transparent, tp nasib korang malang sbb tempat yg korang duduk tuh tak sibuk pepagi camtu. Ntah ade ke tak org kat luar yg perasan korang kene rompak. Dan korang rase..korang kene buat sesuatu..tp korang sendiri tatau aper yg korang kene buat.

So korang2, aper yg korang akan buat kalu kene camni???

----------------------------

Cool facts!
1. Satu2 nye King yg takde misai dlm kad daun terup adalah King of Hearts.
2. Lelaki berpeluh 40% lebih daripada wanita.

16 comments:

sQuaLLion said...

aku pon apa lagi...bertukar jd Gaban...panggil baju gaban..kata dlm masa 0.05 saat je..pastu aku tembak laa penjahat2 tuh..then aku panggil motor gaban...angkut penjahat2 tu...then aku dgn bangganya blah dr 7-eleven tuh tanpa perlu bayar barang2 yg aku beli tuh...hins hins~...

nagacyber said...

Kage bunshin no jutsu!!

Yap Ah Boon said...

Balik rumah amik parang pastu join skali!

syukies said...

senang je...kata dah mamai dan ngantuk kan...sambung je tido balik...heheh...

[re-arrange] said...

huhuhu..tak tercapai hajat snub nk melihat respons2 yg membina.hahah :p

a REAL response : duk jer diam2..aku tanak mati woo..miahaha :p

a HERO response : diam2 aku mencarik senjata di 7-E tu..diam2 aku memukul pencurik2 tu dr blkg...puk2!! yahhh!!! setel

a FANTASY HERO response : go!! charizard!! sembur api kat derang!! woshhh!!! (ciss..apsal pokemon yg kuar kat pale otak aku nih..huhuhu~ :p)

satu soklan..adekah ko kene situasi begini pagi td snub??

Snubby, Don of Anime said...

squallion: part jd gaban tu aku tak impress sgt sbb ramai lagi org boleh jadi gaban. hahaha. tp part yg menarik tuh..blah drpd 7-E tanpa bayaran..huaaa...

nagacyber: im sorry to say dude, ko kalu buat kage bunshin pon..plg banyak leh duplicate hanye dua. Nak duplicate satu drpd ko pon aku rase dah makan byk cakra...so..sorry to say lah.

yap: haaa, menarik2. If u cant beat them, join them aite? Tp kalu ko dah boleh kuar rumah tuh, awat nak join skali. baik ko blah jer.

syukies: ini pon menarik! alang2 dah terlambat nak kuar, pastu kene rompak lagi, baik sambung tido jer kan? lgpon dlm citer aku tuh dah kate korang tak bwk aper2 barang berharge..nothing to lose. tido..lg best. 7-E ade aircond.

[re-arrange]: real respon ko yg paling selamat ler. no komen. Tp hero respon ko ade skit problem. Aper senjate yg ade kat 7-E maaa?? ko nak pelepuk pakai ubat gigi ker? Fantasy hero ko...erk...baik ko gi mati jer drpd berfantasi cmtu. Hahahahahaha.

Situasi di atas takde kene mengene ngan aku pon. Aku cume teringat aku pernah saksi kejadian rompakan dekat area2 kepong mase lepak ngan member2 aku. Memula igt nak tulis pasal citer tuh, tp tetibe dpt idea nak nulis drpd perspektif org kat dalam kedai.

Sayuti said...

aku stress. pastu mengejang. pastu tak sedar diri.

sekian

open365dayz said...

Hi #NAME#. Just found your site via job. Although I was looking for job I was glad i came upon your site. Thanks for the read!

Snubby, Don of Anime said...

sayut: HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. BEb, sori beb...aku tak bermaksud nak gelak camtu. Adeh2. Tp kalu btol ko kene epileptic time tuh, aku rase perompak tu jd paramedik plak.

open365dayz: HI! BUZZ OFF U PIECE OF **&!&!@**!@*&&#! muahahaha. bengong btol, site berbahasa melayu pon die dah pandai anto msg bodo ni. Saje tak delete.

nagacyber said...
This comment has been removed by a blog administrator.
nagacyber said...

Snubby: "im sorry to say dude, ko kalu buat kage bunshin pon..plg banyak leh duplicate hanye dua. Nak duplicate satu drpd ko pon aku rase dah makan byk cakra...so..sorry to say lah."

Demmit! :P

Yap Ah Boon said...

Korang ni kawalan chakra tak bagus la...Cube la prektis skali skala.

syukies said...

aku penah wat kawalan chakra yang bagus....dalam kete lagi....tak caye, tanya lan ngan yoda...time balik dari kl ke utp ....
hehehe
:grin:

Sayuti said...

aih. byk maksud tu syukies. aku dah terpk mende lain.

lan: takpe2. aku paham. skang mari kita sama2 bayangkan dari perspektif perompak pulak kalau aku berada dalam kedai berkenaan.

Snubby, Don of Anime said...

hahaha...drpd perspektif perompak..lainkali aku citer ok?

CremeBrulee said...

Hey Snub! I thought about the predicament you gave, and I still can't figure out what would be the best course of action. Why don't you tell us what you would do? And while you're drafting that post, why don't you come and visit RateAStranger.com and tell us what you think of the guys and gals there! Have fun rating!