Tuesday, February 14, 2006

Valentine laa sangat..

Soriler, aku takde citer pasal Valentine langsung. Hahaha. Aku tak pernah sambut Valentine. Mungkin sbb tak elok disambut, tp the main problem, sbb takde org same2 nak sambut. *grin* Tahun ni nampaknye aku "konon-konon-menyambut" Valentine dengan tangan2 ku jer lah (sape yg paham tuh bagus, sape tak paham dengan statement aku ni, sile abaikan, Huahua).

Jadi, kalu takde citer pasal Valentine, aper yg aku nak tulis kat sini? Emm, tetibe aku terase terpanggil nak berciter pasal perempuan dlm hidup aku. Atau dalam kata lain, awek2 atau skandal2 atau aper2jelah. Aku jarang pikir pasal perempuan mase aku sekolah dulu. Mmg menumpukan perhatian pada study 90%. Kalau ade pon, biase lah org2 yg di"admire" ( muahaha, teringat aku zmn skolah)

Yang sebenarnye aku ni pemalu (cewah). Sungguh tak tipu! Dulu jgn kate berborak dengan makhluk bername perempuan, nak menegur pon aku tak berani. Aku ade sindrom Ketar-Biler-Depan-Perempuan. Lucu kan name? Tapi aku terpakse menerima hakikat yg aku mmg begitu.. satu ketika dahulu. Sebenarnye secara saintifik aku ade Nervous-Syndrome, tp nnt nampak teruk sgt lak. Hahahaha.

Aku ade byk citer pasal skandal, tp yg btol2 meninggalkan efek dlm hidup aku cume 4 org saje. So mule2 sekali...

--------------------------------------

Name skandal: S
Asal usul: Pahang
Jenis Perangai: Suke cakap banyak tak henti2, dan suke buat2 manje.
Gambaran orangnye: Kecik2, Putih Melepak, Muke ala-ala Arab sikit. Mata bulat mcm dlm Anime, kaler mate Hazel Nut. Bibir merah sentiasa.
Suke Cakap: "Kenape yek?"

Ceritanya:

Aku boleh kate, S adalah org pertame yg aku btol2 approach, dalam keadaan aku ade sindrom Ketar-Bile-Depan-Perempuan. Itupon lepas kene pakse ngan sorang member aku. Konon2 member aku ni sedih ler biler aku ade sindrom tuh, so nak tolong "berubat" lah. Siap tolong carikkan no. handphone minah ni lagi.

Yang lucunye, sbb aku tak berani nak bersuara dengan perempuan apatah lagi duduk face-to-face, aku hanye mampu SMS jer. Korang mesti tak percaye kan ade lelaki mcm aku ni. Takper, aku selalu pujuk diri aku.. "Lelaki pemalu adalah lelaki sejati, tak dpt dah nak carik kat mane2" Hahahaha.

Mcmmane aku kenal S agak pelik la. Lawak pon ade. Lepas dapat nombor yg di spy oleh member aku td, aku pon try2 lah SMS. Dlm kandungan SMS tuh antaranye aku tulis.. "Camne dengan paper O.S td" (yer2 aku tau.. cheap pickup line, kamon lah aku budak baru belajar mase tuh). O.S tuh maksudnye Operating System yer.

Esoknye, aku dapat call drpd nombor tuh. Sore org lelaki, lewat 40-an call. Mmg cuak laa aku. Ntah2 bapak minah tu call. Mati ler. Siap tanye soklan2 yg berbunyi mcm polis lagi.. mcm "Anak siapa ni?", "Mane dapat nombor?", "Aper O.S dlm sms ni?". Aku terpakse menjawab dengan jujur...kate naif. Last2 rupenye aku dah salah nombor daa. Pakcik tuh siap gelak2 lagi biler dapat tau aku salah nombor.

Walaubagaimanapon, akhirnye aku berjaye dapat nombor sebenar S. Secara jujurnye, aku bersyukur gak ler aku kenal dengan S, sbb aku berjaye overcome masalah sindrom aku. Mane taknye, minah ni suke ckp, kalu aku call, konfom naik bil, walaupon aku tak bercakap sangat. Secara tak langsung aku dah jadi biase dengan suare perempuan. Dan hilanglah kemaluan ku. Eh, maksud aku sindrom tuh.

Cumenye cinta aku tak kesampaian lah sbb S dah berpunya (time tuh). Aku jenis tak suke kaco awek org. Tp aku suke kawan dengan S kerana dialah yg membuatkan aku tak janggal sekarang dengan perempuan. Sekarang aku sedar, tak semestinye perempuan ni utk kite berkapel jer, kadang2 tujuan perempuan dlm hidup kite ni lebih drpd tuh. Kadang2 tuhan ketemukan kite dengan seseorang, supaya kite dapat pergi lagi jauh dlm pencarian. Tuhan temukan kite dengan seseorang yg salah, supaya kite kenal mane satu seseorang yg betol.


Aperpon... sampai skang aku still baik dengan S. Walaupon ade sekali tuh 2 tahun terputus hubungan.

Nasihat aku: Jangan anggap korang total loser kalu takde pasangan. Sumernye dah ditentukan. Mesti ada jalan. Tp korang kenelah berusaha kan? Aku tak pernah sangke aku akan dapat bercakap dengan perempuan dengan begitu baik pada waktu sekarang, kalu tak sbb berjumpe dengan S.

Efek Kecewa dekat aku: Mild
--------------------------------------

Name skandal: Y
Asal usul: Melaka
Jenis perangai: Pandai berdikari, tapi kalu kenal, betape bergantungnye die pada kita. Suke bersukan. Pandai giler.
Gambaran Orgnye: Agak tinggi bagi seorang perempuan. Putih Melayu (ade beze ni ngan putih melepak). Mate jenis mate kuyu tp sharp. Bukan tipikal perempuan melayu yg kecik2.
Suke Cakap: "Nak makan cokelat/aiskrim"

Ceritanya:

Ini adalah perempuan kedua dlm hidup aku, yg berjaye mencuri hatiku (cewah..sekali lagi). Sebenarnye aku kenal kawan2 Y dulu seblom aku kenal dengan tuan punya badan. Itupon aku kenal Y sbb ade satu hari ni, pergi makan2 dengan Y dan geng2nye. 12 org. Aku dan ade sorang mamat ni jer yg lelaki. Malu tak hengatlah. Mase tuh aku ditugaskan utk drive kete Y, manakalah mamat sorang lagi ditugaskan utk drive kete yg lain.

Memula kenal biase jer.. tp lame2 rapat sbb selalu chatting. Cumenye, aku bukanlah jenis lelaki yg mudah jatuh cinta (waduh jiwang la plak..isk2). Mase tuh aku tgh practical dekat KL. Medium yg ada hanyalah melalui Yahoo Messenger, dan juga calling2. Tp bak kate org, daripada mata jatuh ke hati, aku punye lain sikit. Daripada suare jatuh ke hati. Last2 sangkut sbb slalu sangat call. Hahaha, boleh plak jatuh cinta melalui fon jer ek.

Yang paling aku igt, ade sekali tuh aku call drpd pukul 10 malam sampai 6 pagi. 2 kali tukar bateri fon. Bil toksah citer lah (kene marah dengan ayah aku teruk gak mase tuh). Ala, pemikiran masih mentah lagi mase tuh, aku semacam tak amik kisah walaupon sepatutnye aku patut amik kisah. Aper yg aku pikir mase tuh, pelaburan jangka masa panjang.

Dengan Y merupakan yg paling sikit aku jumper. Sekali dua saja. Tapi ade laa sekali tuh aku turun Melaka, konon2 melawat. Ah, org tgh angau, jauh ke dekat ker, lame ke sekejap ke, itu sumer hanyelah ilusi semate2. Yang penting objektif utk "konon-konon" melepas rindu tu tercapai.

Pengakhirannye, tak jadi jugak sbb Y pergi belajar di luar negara. Susah sebenarnye Jarak Jauh nih. Lagipon aku mungkin tak cukup baik lah utk dijadikan sbg teman masa tuh. Nak-nak lagi kitorang jarang jumper. Lebih merumitkan keadaan. Campur lagi faktor keluarga Y yg tanak die involve dalam hal2 camni. Bg family Y, karier dahulu sblom bercinta. Terpakselah...

Nasihat aku: Cinta melalui medium2 camni, sebenarnye tak sahih. Kita tak tau ekspresi org sana, kita tak dapat membaca raut muka diorang. Kalu ade pon suara, manusia pandai je nak kaver situasi sebenar. Yg paling afdal biler kite nampak pasangan kita, kite tenung dan cuba intrepret aper yg diorang fikir. Usaha utk membaca aper yg perempuan pikir saje dah cukup utk membuatkan kita matang.

Efek Kecewa dekat aku: Strong
--------------------------------------

Nama skandal: E
Asal usul: Kedah
Jenis perangai: Very the happy the go the lucky lah ini org. Everything must be fun for her. Bijak..sangat bijak.
Gambaran Orgnye: Kecik2, tp atletik. Kulit sawo matang yg hampir gelap sbb selalu sgt terlibat dlm acara2 sukan. Suke pakai pakaian yg kasual, tp kalu pakai baju kurung, mmg nampaklah ayunye. Mate, anime jugak. huhuh. Aaa..suke main game.
Suke cakap: " Aaaa, ahaks!"

Ceritenye:

E merupakan kapel kepada salah sorang kawan aku (walaupon tak rapat dengan kawan aku tuh). Mase tuh, kalu ade aktiviti2 berkelah ker, pergi air terjun ker, selalu jugaklah kawan aku ni kate nak folo. Membawak E. Aku tak kisah jer bwk diorang, the more the merrier btol tak?

Kendian, lame tak dengar citer dua org tuh, tetibe satu hari terjumperlah aku dengan E di Pulau Pangkor. Aku dengan member aku saje je jalan cuti-cuti Malaysia, sementara E dengan member2 die. Yg lucunye, mase aku jumper E dekat Pulau Pangkor, aku igtkan die anak kepada owner chalet yg kitorang tinggal! Kenape aku terpikir camtu, adelah citernye.

Lepas tuh aku dapat tahu E dan kawan aku tadi rupenye dah takde aper2. Curious jugaklah kenape kan, sbb dulu aku yg selalu bwk diorang jalan2. So balik drpd bercuti, aku cariklah E ni td. Tah camne senang plak berkawan dengan E. Macam2 citer laa keluar. Kalu bosan2 aku main word game ngan E ni. Hahahaha.

Aku ade satu prinsip, iaitu jgn cube approach kawan2 punye kapel, atau ex diorang. Aku tatau sbb aper aku pikir camtu, tp mmg kalu boleh aku nak ngelak lah. Memandangkan E ni ex kawan aku, so aku tak risau ler tersangkut ke ape. Nak2 lagi E jenis yg suke bersukaria, aku pon join sekaki ler.

Tp, kita hanya merancang, tuhan yg menentukan. Ada satu hari tuh aku lepak2 ngan E, saje le aku betting dengan die. Sape menang, boleh buat request. Hahaha, aku mmg power sket dlm bab2 probability ni (terpakse angkat diri). Obviously lah aku menang kan. Request aku: kuar date dan org yg kalah kene belanje pizza. Di sinilah bermulalah episod aku terpakse melanggar prinsip aku.. sigh.

Btw, rekod aku kuar date ngan E selame 12jam straight. Cayalah!

Skip part2 tgh angau, aku citer aper yg terjadi last2. Tak berjaye. Muahahaha. Sbb E ni masih nak bersuka ria, dan tanak ade komitmen. Agaknye aku dah tersilap bace, antara harapan dgn hanya kawan. E cume suke berkawan dengan aku jer, tak lebih drpd tuh, manakala aku pulak dah terjerat dengan prinsip aku. Mulai drpd harituh, aku nekad tanak langgar lagi prinsip hidup aku tuh (tp tuhan saje yg tau huhhu).

Nasihat aku: Adalah amat penting utk seorang lelaki, pandai membezakan antara apa yg dikatakan "hanya main2" dengan "serius". Kalu tak nnt jadi mcm aku. Bukan salah E sebenarnye, aku yg tak pandai nak agak. Utk membezakan, sebenarnye amat payah, cuma pengamalan jer yg boleh membantu. Tp byk2 kanlah amik nasihat drpd kawan2, sbb org lain kadang2 lebih nampak aper yg terjadi dekat kite, drpd kite sendiri.

Efek Kecewa pada aku: Devastating!
-------------------------

Nama skandal: N
Asal usul: Terengganu
Jenis perangai: Selalu byk problem, suke main game utk hilangkan tension, pandai berdikari tp dlm mase yg same memerlukan support yg byk. Dan aktif.
Gambaran Orgnye: Mempunyai sepasang mate yg menarik. Sbbkan die ni aktif, so kulit pon lebih kurang mcm E. Tak rendah. Die ni pandai berfesyen so pakai aper pon nampak sexy, cume tak menjolok mate.
Suke cakap: "Tolong ek"

Ceritenye:

Aku kenal N sbb game. Mase tuh komuniti game di kampus aku tgh hangat. Tp kurang gamers wanita. Memandangkan aku ni org lame dlm arena game ni, so amat pentinglah aku memberi tunjuk ajar pada org2 baru terutamanya pompuan. Hehehehe. Dan N ni beria-ia nak kenal aku, dengan alasan: nak kenal senior yg berpengalaman.

N selalu mintak tolong dengan aku mcm2 perkara. Kadang2 masalah komputer, kadang2 masalah pelajaran dan kadang2 masalah hidup. Aku pon cubalah tolong aper yg aku mampu. Dalam mase yg same, N support aku jugak mase tuh. Oh luper nak cakap, aku masih lagi dlm proses membaik pulih mental aku lepas aper yg terjadi dengan E. Jadi mase tu aku tak berani nak pikir pasal hal2 perempuan lagi. Apa yg N tolong tuh mmg ler aku perlukan sangat2.

Bermulalah cerite seorang senior dan seorang junior yg saling bantu membantu. Walaupon aku lagi byk membantu, tapi tak kisahlah dengan ape yg aku dapat. Kadang2 N belikan aku KFC ke ape ke (sbb mase tuh aku terase malas nak makan). Ade la jugak motivasi kan. Mase ni agak byklah kenangan2 manis bersame N. Huhuh.

Sampailah satu hari ni, N ade masalah besar (maaf, takleh ditulis dekat sini) sampai aku naik risau. Risau yg teramat. Tak selesa aku selagi tak dapat memikirkan camne aku boleh tolong N. Sebabnye, N ni pada pandangan aku, berupaya membuat perkara2 yg bodoh biler berdepan dengan stress yg melampau. Akhirnye aku termarahlah N ni tadi...

Baru aku sedar, yg membuatkan aku risau tuh maknenye..aku dah tersangkutlah..alamak.

Mungkin salah satu sbb aku tak dapat N ialah kerane, terlalu mengambil berat. Rupenye amik berat sangat pon takleh. Lepa sangat pon takleh. Walaupon aku rase takdelah keterlaluan, tp nak buat camne kan. Org cakap camtu. Itulah, apa yg pada awalnya sempurna tak semestinye sama di akhiran nye.

Skang ni N dah bahagia bersame dengan salah sorang kawan aku. Walaupon aku tau tu terlewat, tp semoga diorang akan berkekalan, dan aku percaye N tuh jenis org yg setia. Best tak aku? siap boleh doa org bahagia lagi takde dendam2. Huahua.

Nasihat aku: Kadang2, biler wujud situasi di mana kite (dan mungkin jugak kawan2 yg tau citer)dah takleh langsung bezakan harapan dan hanya kawan tuh, walaupon kite dah bukak mata seluas2 dan bukak minda selapang2nya, mase ni lah kite kene berhenti dan refleks pada diri sendiri. Adakah aper yg kite nampak tuh, btol2 terjadi ataupon apa yg kite nak ianya terjadi. Mase ngan N ade byk kali jugaklah aku kene silent treatment, dan aku amik mase tuh utk refleks diri secukup-cukupnya. Biler perkara yg tak diharapkan berlaku, sekurang2nye korang akan rase lebih ready.

Efek Kecewa pada aku: Strong (tp berjaye buatkan aku lagi tenang).
-------------------

Begitulah citernye skandal aku yg 4 tuh. Kalu kate aku berjaye kesemuanya, dah cukup kuota utk aku kawin 4. Hahahaha. Tp yg pentingnye kat sini, setiap satunye berjaye meninggalkan kesan yg mendalam dlm diri aku. Yg pertama berjaye merubah aku drpd seorang pemalu tahap dewa menjadi normal. Yg kedua berjaye merubah aku utk pikir lebih meluas dan berani di masa akan datang. Yg ketiga membuatkan aku lebih memahami aper yg perempuan pikir sekaligus menjadikan aku lebih toleransi. Dan yg keempat, membuatkan aku lebih tenang menerima perkara2 perit walau apa jua pon yg berlaku...

Aku rase aku dah bersedia skang..hukhuk
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
comey tak? comey tak? huhuhuhu~~

-melayan demam blergh plak-

-------------------------

Cool Facts!
1. Kulit anda sebenarnye adalah organ.
2. Utk menjual rumah anda dengan cepat, dan pantas, cat lah dengan warna kuning.


27 comments:

Marq said...

oo, aku pun ada nervous syndrom depan pompuan gak pe.. haha :p

teh rung said...

oh best nye ada nervous syndrom.. camana haa.. aku asik mencarut je depan pompan wkakakaka.. papahal vday sak dik..

Unta@Jitra said...

aku nk bace yg latest 1 tu... mueheheheheheheheeh... bole aku tokok tambah mane yg perlu...

Snubby, Don of Anime said...

dekat ym aku...

nagacyber: omg.. bukak cite scandal2
nagacyber: haha

hehehe..aku tulis dengan penuh berlapik dan telah disunting lapan kali utk tidak menimbulkan sebarang kontroversi. Huahua.

Snubby, Don of Anime said...

terung: ah poyolah ko asyik mencarut. mcm aku tatau jer. depan pompuan ko cair laaa.

unta: citer yg keempat, kalu aku tabah utk menulis, aku sambung. hahahahahaha.

Sayuti said...

aku belum baca lagi. panjang sangat. nak komen dulu. kang lunch break/abis ofis hour baru baca betul2 kot.

tapi, post ini membuatkan aku terpk kenapa la ko slalu quote:
"aku ni sape? takde orang nak kat aku..."

ada orang2 nak jawab kan tak?

suria said...

huh... lelah aku baca entry valentine kau...

nagacyber said...

sayut: tu ayat stended bile snub mrajuk tuh.. hahaha

Snubby, Don of Anime said...

sayut & nagacyber: aik? biler lak aku slalu quote camtu? check btol2. ko salah org kot.

suria: sebagaimana ko lelah membaca, sebegitulah jua aku lelah menulis. tp sbb dah tertulis..terpakse habiskan. hahaha.

nagacyber said...

haha.. nanti aku rekod lah

[re-arrange] said...

ngeh2..tercerita gk ko pasal yg nih..nicely edited..kalo org yg tatau psl 4-4 citer nih..leh kata..takde ape sgt aa citer nih..cume org2 yg mengetahui jer yg tau bagaimana efeknya. huhuhuhu~

smbg a snub citer yg ke 4 tuh..ngeh2..aku pn tatau sgt ending nye camner..miahaha :p kamon2..takkan tak strong lg kot..

(sambung melayan densha otoko di malam valentine..sigh) :P

honeyh~ said...

hek hek
'e' ngn 'n' cm knal..
yg duer gih xkot..
hoho

xder ke cte psl kazen kpd kazen yg bername 'j'..cek blk..cek blk.. mane tauh miss ke pe ke..?

hoho

Yap Ah Boon said...

Aku rekemen kau dengar lagu 'Pria Kesepian'.

mangifera said...

tp...saya begitu juga.

sabor je la encik snub, life ni tak tentu turun naiknya. kalau ko rasa ko loser, aku ni pun loser jgk. siap dicop ghey lagi tu. tp takpalah...aku redha dan pasrah. ada jodoh, ada la..kalau takdak, takper.

eh..yang E tu cam kenai, yang lain tu tiada dalam database. tp....seriusly, selagi mana kita tak tanya, selagi tu perempuan takmo cakap. jalan mudah, tanya je. kena rijek, kita carik lain.

Snubby, Don of Anime said...

[re-arrange]: nicely edited heh?? btol tuh! agak payah ler aku nak buang part2 yg dramatik dan saspen lagi mengharukan. Karang jadi "Aku Budak Setan: Loser Episod" (sile rujuk http://www.kapasitor.net). Aku malas nak tulis lebih2 karang ade yg marah.

honey: huahuahuahuahua. Igt tuh mmg ler igt!!! Mana leh luper maa. Tp kisah yg tuh tak berakhir ngan tragedi...sebaliknye ngan aman.

yap: hahahahahahhahahahahahhahaha nice song! Pria Kesepian. Lagu feveret berkaraoke dengan seorang member yg bername Bodot!

dueng: haih, ambo ni sebenarnye dah jd org yg bersabor tahap gaban. Siyes. Thx to them. Siyesli, they made me...matured. Jalan mudah ko tuh lain lah..nnt dapat yg tah hape2. Jgn folo rase hati saje, sebaliknye fololah seluruh badan. Kalu hati gembira, mata sakit, susah gak. Kalu mata gembira, mulut penat, susah gak. Kalu mulut senyum, telinga merah je, naya. Dak gitu?

Wow! Ramai org respon ngan citer skendel aku!! Aku tak sangke langsung! Kpd mereka yg kenal tuh, diam2 sudahlah. Ini bukan cite nk buruk2kan org tau.

Hani Mialystic said...

aaaaaaaaaaa
besnye budak setan dh kua episod baru...
waaaaa...
dh lame kepunan...
nazihah...nazihah...
pe jadik agknye...

shaheeran said...

Rupanya kau pun ada sindrom ketar-depan-perempuan macam aku ya : )

Snubby, Don of Anime said...

ah lucu. shaheeran ade sindrom ketar? terase nak menangis sbb melawan arus sgt2. haha.

honey: budak setan nak habih dah. tak caye tanye penulis die jojo. tul tak jo? tp die tgh bizi skang. arituh ade gak tanye jojo "bleh aku sambung tulis aku budak setan tak?", jojo kate takbleh plak. aiseh.

honey said...

aaaa
arituh cr2 kt kapasitor jumpe 3 je. tu pon yg tgh2. xde pon yg lps joe blk frm sepital. yg ade ms ringgo2 tuh je.

waaa.nk bc bdk setan lg...~~~

washing said...

aa aku rasa penah dgr preview skandal2 ko masa aku pegi tumpang bilik syuk time grad dulu....gege

Snubby, Don of Anime said...

uik, ko pernah dengar ke washing? tak pernah aku sebut2 deyh. ko salah org kot. preview syuk kot.

Dila said...

haih.. rugi aku tadek time tgh2 hangat isu ni..

Hahaha..

Mampu gelak. Tapi tahniah kerna berani membuka cite :p~

Snubby, Don of Anime said...

uik..padan ler terase ko lame menghilang cik dila. mane pergi??

Dila said...

wooo wooo sedey sedey

br pasan ke aku tadek. How insignificant.

Aku balik JB.

keii said...

hehehehe *evil grin*

syukies said...

oh...rammai rupenye dia nyer gundik2....
power2....
heheeh
9spam di malam hari...tatkala nak tido dah)

Anonymous said...

huhu..neway..luv make people alive kan.. one fine day jumpela ur true luv n im wish u for the best.. but d2nd person tu, sgt2 kenal..menjadi saksi pertemuan tu kot..im one of her frens ..hmm..cete lamekan..but den bende lepas buat lagik tough.. neway lan..happy to be ur frenn..

:: laila aka seren ::