Saturday, February 18, 2006

Nak Duit ker..Nak Seronok2?

Smalam lepas main futsal, lepak2 laa kat kedai mamak sekejap. Borak2 sambil hilangkan dahaga dan penat main futsal. Tibe-tibe terjumper aku seorang kawan lame mase kat Universiti dulu. Lame jugak tak berhubung, ade la dekat 1 tahun camtu. Yerlah, bile dah habis belajar, masing2 ikut arah tuju masing2, utk mencapai objektif hidup diorang lah. Kadang2 ade jugak yg lame tak jumper, alih2 biler bertemu jer, dah kawin ke, dah ade anak ke, dah jd big boss ke. Bagus2..

Berbalik kepada citer td, name member aku ni Ayoe. Die ni boleh dikatakan antara org2 yg berdedikasi lah dlm kerjaya. Ayoe merupakan antara org2 terawal yg mendapat keje lepas habis keje, dengan gaji yg tinggi! Tapi tak hairan sangatlah sbb mamat ni rajin.

Bak kate Yau pada aku ade satu malam tuh, "Reunion ni tpt org berjumpe utk compare2 keje, compare2 life. Nak tgk sape lagi hebat. Dlm hati boleh cakap aku keje lagi bagus drpd ko atau aku ade life anak bini bukan macam kau". Hahahaha, btol2 aku stuju sangat. Perkare kedua ditanye biler jumper dengan member2 lame mesti "Ko keje katner?". Aaa..perkare pertama, selalunye tanye khabar sihat ke taklah.

Eh..melalut laa aku. Aper2pon perkare yg hampir same berlaku pada aku dengan Ayoe ni. Cumenye takdelaa negatif punye situasi. Aman damai je. Mcm biase, aku laa yg byk kene jawab pertanyaan2 sbb aku baru habis, tak mcm Ayoe yg dah lame habis.

"Aper ko buat kat rumah?" - hahahahahahhaha, tgk anime.
"Ko tanak keje ke Lan??" - nak keje tp bukan skang.
"Awek ko yg dulu tuh masih steady lagi ke??" - Duh, aku tak pernah ade awek aa..
"Ko tak boring ke duduk rumah takde duit?" - erk..tak sbb..malas aa nak citer, panjang nnt.

Dan seterusnye soalan2 bertalu2. Sebanyak mane aku terase kurang selesa kene tanye byk2, aku rase terharu jugaklah sbb Ayoe ni nak gak amik tau camne hidup aku skang (eceh, mcm aku ni pesakit kanser lak). Of course ler aku tanye gak soklan2 pada si Ayoe, tp tak ekstensif la.

"Aku ade cadangan utk ko. Aper kate ko amik
CCNA (Cisco Certified Network Associate), drpd ko duduk rumah saje2 tuh. Kawan aku ni sorang, lepas abis CCNA, die dpt keje dengan Slumberger, gaji mahal woo. Dekat RM4K walaupon baru masuk." terang Ayoe panjang lebar.

Emm..aku pon balas la.. "Oh,
Slumberger ker? Aku dengar kalu keje situ nnt takde life". Ini cumelah ayat keterangan aku utk mengisi mase berborak, tak siyes pon.

Sekali Ayoe marah aku..erk, takde la marah, kire mcm bersungguh2 nak counter-attack ayat aku tadi. "Alaaa, kalu ko nak keje senang susah laa. RM4K tuh kalu ko nak, takleh laa tido lambat mcm bese. Tak dapat la ko main game ke, tgk anime ke, kene ubahlah sikit perangai tu. Kalu tak sampai biler ko nak kaya".

Adehlah...

"Erk, sabar Ayoe, aku bukan cakap aku tanak keje camtu sbb takde life ke aper..takde mengene pon ni". Aku cube defend. Kemudian aku dan Ayoe pon berborak pasal mende lain.


Balik rumah, aku terfikir, mmg btol la aper yg Ayoe cakap tuh. Kalu nak duit byk, kene lah keje kan? Masalahnye, ramaikah antara kite yg sanggup mengorbankan mase remaja (eh, aku remaja lagi ker????) dengan hanya kerja setiap mase? Kalu duit byk, tp by the time korang berjaye kumpul, adakah keadaan mase tuh mengizinkan korang seronok2 mcm mase korang muda2 dulu? Dan berapa pulak amount yg korang nak set utk mendapatkan title "Sudah Kaya lah Gua". Bile time sekarang korang gaji byk, tp dengan sbb ini jugak tak dapat laa nak jumper member2 duduk borak2 relaks, tak dapat nak bersantai dengan keluarga pasal balik keje dah penat...adakah ianya berbaloi??

Sesetengah member2 yg aku jumper, mmg tak kisah dengan gaji yg RM2k gitu2, as long as they have their life. Diorang happy. Diorang ade mase nak pergi tgk wayang dengan cikas mane tah depa angkut huhuhu. Diorang not willing to sacrifice their Saturday (sorry Zam aku pinjam statement ko, kalu terbace post ni jgn marah yer).

So, mana yg lebih baik? Keje dengan gaji standard tapi korang ade mase sendiri, atau keje dengan gaji tinggi, yang mana mestilah bile gaji tinggi tanggungjawab terhadap keje pon tinggi.

Bagi aku pulak, aku tak kisah mane2. Kalu aku ade peluang utk gaji tinggi tp takde life, mungkin aku akan amik, bergantung pada keadaan. Kalu nak diikutkan, aku dah pon merasakan zaman2 berfoya2 aku. Tinggal mase je aku nak rase boring dengan keadaan skang. Apa salahnye kan kalu aku keje mcm org gile pulak kan? Mujur jugak takde awek ni, boleh concentrate nnt ye tak? Kalu lepas balik keje terase penat, aku minumlah tongkat ali. Dapat extra energy, boleh ler nak gi bersantai.

Setiap org ade care masing2. Takde jwpn yg btol. It depends. Mungkin biler keje relaks2, nnt biler dah bosan boleh pulun lak. Lagipon kalu nak diciter pasal simpan duit jd kaya ni, sampai bile pon tak habis. Manusia ni.. mane pernah puas btol tak? Lepas ade 1 juta, tetibe terase nak simpan 1 juta lagi. Lepas ade 1 bini, tetibe terase nak...pasang 4 plak. Dah ade kasut baru, minggu depan, beli lagi sepasang lak. Samelah dengan kerje pon. Ikut masing2 punye selera. Persoalan yg sebenar kat sini bukan duit byk atau relaks, tp kenapa diorang pilih cara yg sebegitu. Haaa...

Ade satu cerite ni plak, member aku ni asyik bertukar2 keje. Setakat yg aku tau, dah 10 kali die tukar keje. Lebih kurang camnilah dialog aku dan member aku ni (name terpakse dirahsiakan, tp mamat ni bukannye reti internet sgt, huahua).

Aku: Ko ni apsal hah?? Tukar2 keje je..
Member: Itulah, keje aku sumer tak lekat..
Aku: Apsal tak lekat? Ko tak gam ker?
Member: Hahaha, cilako ko. Aku tak puas hati laa dengan tempat aku keje.
Aku: Gaji murah sgt ker?
Member: Gaji murah, tp keje mcm syial!
Aku: Baper gaji ko dpt?
Member: Yg latest aku berhenti tuh, RM3.5K.
Aku: Woihh! Ok laa tuh. Murah apenye?? Ko kene keje 7 hari seminggu ke??
Member: Tak..aku keje still 5 hari seminggu. Sabtu tak keje.
Aku: Abis tuh? Aper yg ko merungut nye?
Member: Keje byk laaa. 5 hari seminggu pon, tp byk nak mamposs.
Aku: Ade kene extend sampai mlm ke keje ko?
Member: Tak.
Aku: Abis tuh...sigh..
Member: Hehe, aku tak puas hatilah. Nak laa keje relaks2 sket.
Aku: Nak keje relaks2 toksah aa carik tpt gaji tinggi2. Dah dapat tpt keje pon kire ok, lagi mau merungut. Org lain lagi susah nak carik keje.

Begitulah... bukan salah member aku utk merungut. Itu hak die. Tp mcm aku tulis tadi, kenape? aper reason die pikir camtu? Itu yg menariknye...

Aper2pon, pada pendapat aku, nak relaks2 byk mase tp duit masuk, baik buat bisnes. Huhuhuh.

Blerggh.com

-------------------

Cool Facts!
1. Business.com adalah domain paling mahal sekarang dengan harga jualan $7.5 million.
2. Bulu Beruang Polar sebenarnye bukanlah putih, tetapi telus (transparent, clear).

22 comments:

nagacyber said...

eh? sape Ayoe? smalam aku ade tapi camne aku tatau cite nih? huhu.. ke aku dah balik time tuh?

snubby said...

a ah..korang dah balik dah sumer. tinggal beberapa org jer.

Luper nak tulis dlm post, Ayoe tuh (bukan name sebenar).

huhuhuhu. nak gak tulis dlm kurungan.

Hani Mialystic said...

kalo sy la kn...
rm 3.5k - rm 4k tuh xdela tggi mane.(hohoho..mate duitan~) make sy berade di pihak member be di yg sorg g tuh. tp keje die tuh cm dh ok jerk. ampeh tol.bak sineh r keje die tuh. bes nyer..~dpt gaji g shoping weekend. muahahaha~

Anonymous said...

tinggi lah kalu utk starting dah camtu wahai cik hani. Bygkan baru masuk keje dah 4k, kalu dah lame konfom akan naik. tp mmg susah nak dpt lebih drpd 3k skang ni.

Snubby, Don of Anime said...

btol2! susah mau dapat itu mcm punya gaji woo utk mula2. tak caye kalu, boleh tanye org lain yg suke mengkomen dlm blogspot ni... dah lebih 4k lom lepas setahun keje?

Sayuti said...

baru2 ni ada sorang member aku yang baru grad. terjumpa kat masjid seblom semayang jumaat. dia dapat offer utk keja dengan kompeni aku, unit yang sama dengan aku la. (aku tau, sbb aku tgk list orang yg di offer keje).

aku bila report? ko dapat offer kan
dia: a ah. tu la aku nak tanya ko ni.
aku: aku tatau la content offer letter ko, bila kena report sume2 tu. tu dah di luar LOA (limit of authority) aku.
dia: bukan pasal tu.
aku: bihtu?
dia: aku rejek.
aku: apsal
dia: aku dapat schlumberger.
aku: ko skoler kan?
dia: tu la pasal. kalau aku rejek ni, agak2 dalam 5 tahun lagi ko boleh tolong aku masuk balik tak?
aku: erm. (jawapan yang sangat panjang. tapi kesimpulannya "sangat susah la ko nak masuk balik"). baper diorang offer?
dia: pat
aku: USD?
dia: a ah.
aku: keje ape? kat mana?
dia: drilling engineer. europe.
aku: (kagum, tapi kaver) hm. terpulang pada ko lah. ni hidup ko. pilih la mana yang lebih penting. duit atau loyalty kat kompeni yang sponsor ko blajar.
dia: erm... (termenung)

pastu azan.

skian.

p/s: sori lan. menempek blog ko.

mangifera said...

wooo..4K tu. kaya2.

yang jenis suka tukar kerja tu, tatau la apa yang dia nak carik. jgn nyesal satu hari nanti dah le. especially bila orang tgk mileage ko, suka tukar2 kerja, jenis manusia tak setia.

well, the ultimate satisfaction tu susah la nak achieve. kadang2, awal2 lepas grad ni mmg ler susah sikit nak dapat kerja impian ko, yang penting buat jer apa2 kerja yang ko dapat.

kekadang, kita ni jumpa lubang rezeki yang kita tak sangka2. contoh macam aku, tak pernah teringin pun masuk UTP buat IS tp aku masuk jgk sebab ada scholar. tp bila kat sini, aku jumpa balik business part yang aku suka beside IT part yang kekadang pain in the ass. tp, kat sini aku leh tetapkan matlamat hidup aku, aku mahu jadi project manager, paling kurang pun orang HR, Marketing ke, takpun CRM.

kekadang, kita just tak suka sebab itu bukan yang kita harapkan. mungkin sebab kita tatau camne performance kita, how suitable that jobs to us...so we quit. kita menolak awal2 lagi...kita tak mahu mencuba.

but as the excuse list goes on, do whatever makes you happy and suffered the consequences. enjoy life!!!

p/s: sorry terlalut. terlalut sebab dah ada orang komen idea aku so bukak dimensi baru. :)

Zer0k3wL said...

its spelled Schlumberger... :PP

nagacyber said...

Up to individual tu punyer preferences la die nak keje yang macam mane. peluang keje yg datang kat masing2 pun berbeza. Faktor2 luaran pun banyak mempengaruhi preference masing. Susah nak bincangkan hal ni sebab very subjective. So, jangan la mempersoalkan or compare2 kan pasal keje orang sangat. Yang elok nyer sebagai kawan, kite bagi la guidance yg se elok2 nyer.

Diri kite plak, just ask yourself if you are happy or satisfied with your job or whatever you are doing. Kalau happy, satisfied then teruskan. Kalau tak, then its time to do something. But one advice is, don't be too comfortable with what you r doing and always be ready to change. Coz to reach your goal, sometimes you can't go straight, but there are sideways. it's whether you want to take it or not, up to your preference jugak. heh..

Aku tak sure la ape yg aku cakap ni relevan ke tak, I'm not good with writing..

Snubby, Don of Anime said...

sayut: oh..dlm USD ker? agaknye si Ayoe tuh pon ckp 4k in USD kot..bukan RM.

dueng: takper2, kadang2 melalut tuh penting sbb ade poin2 baru. Tp jgn terlebey melalut sudahlah.

zerokewl: aiseh, aku salah eja ker?? demn. website tuh pon mesti salah gak. belasah lah, janji org paham selambe-jer.

nagacyber: btol2, hal mcm ni subjektif. Sbb tu aku kate lebih menarik kalu dpt tau kenape diorang pilih cara yg disukai. takdelah sampai hantam org kan. Kalu compare2 keje lak lagi tak best, sakit hati adelah.

Hani Mialystic said...

hekhek..
cek hani mmg mata duitan...
hoho..
meseyh anonymous~

nur_za said...

aku:
-happy ngan keje skang
-walau gaji kecik
-still ade masa utk mber2
-cume yg aku tak thn: jem dan journey yg jauh nak ke ofis
-mungkin bakal tukar keje jika keje berdabel (dgr citer bos nak kasik aku 2 projek b4 absorb.. kalo dpt handle dua2 baru leh absorb)
-kalau bende tu jd, aku dapati takde life, takleh memuvi, takleh lepak2, keje4x all the way, aku nak tukar keje lagi
-ni keje ke-4 aku

p/s: sape ade lubang keje kat area kl. somewhere dkt ngan lrt. gaji should be more than now la.. hehe.. malas nak drive dah. penat => makin kurus.. :(

[re-arrange] said...

nyce topic. wpun aku tak bekerja lg, tp intern nih kire keje gk laa. meh aku bg komen dan preference aku.

aku akan pilih yg gaji standard tp ada life. gaji standard skang nih..aku rasa below RM 3K laa kan as a starting. so dlm RM 2K++ tu aku rasa bole la idop bujang nih. idup bujang je la ade life happy2 mlm2 kan.hehe :P

tp aku rasa preference tuh akan berubah bile aku pk aku nk berbini or nk beli kete or nk beli umah. so sbnrnye definition life tuh yg menentukan preferences korg dlm pekerjaan. life needs money, and work generates money. so nk tanak definition life korg gk yg menentukan preference korg.

psl life, bole le tunggu snub wat satu entry baru. hehe..tak ckp space kang aku nk mepek. (i need GV...dem!!)

sayut : loyalti pd kompeni? kalo keje kat slamberjer tuh then byr blk kat pet taleh ek?? bkn ape..psl loyalti nih..aku pk..watpe nk loyal bile tak dpt ape2? pet bg duit, kite da bljr. pet bg keje tp tak best, bek aku g keje tmpt len then byr blk duit die. what u give u get back.hurm... (pndgn sorg dak sponsor mara yg hanya kene byr blk)

nur_za : huhu..keje kl mmg takleh elak jem. aku intern smpi kol 6 pn kdg2 stayback blk kol 7++ bajet2 nk elak jem tp sangkut gk. T_T ahh..lubang keje kl..kalo IT company, stkt ni aku tgk takde yg dekat dgn lrt tol2. huhu.

syukies said...

nak duit banyak masuk dan lepak2, gi jual bontot la beb. senang sket. :grin: hehhe..jgn mare... saje je...

bg aku, dulu aku pikir gak, nak keje kuat2, kononnye mana2 swasta...tp, bila dah tua ni (tua ke?) ...pikir balik mende tu, takde mende nye...semuanye nafsu jer tu...nak mende yang hebat2..kereta power2..baju mahal2..makanan sedap2 (sedap tp murah tak ape)...lain lain2 keperluan/kehendak yang mengatasi batas dalam keperluan kita.

bg aku, keje senang2 je..macam keje romen..(oppss..gomen)...gi keje kol 8, balik kol 4/5...camtu jer activity life...sakit pon senang, ade pelbagai benefit nye..kerajaan pon menyediakan pelbagai kemudahan yang kadangkala ekslusif untuk kakitantang kerajaan aje...itu yang kadang2 menarik untuk dipersembahkan dan dinilai semula. tak salah untuk bekerja penat lelah dan balik awal pagi. tp, pastikan kita juga ada masa untuk diri kita jugak. tanggungjawab untuk diri juga harus ditunaikan. bukan saja tanggungjawab pada keluarga, masyarakat dan skop kerja, malahan untuk diri kita (haruslah) diutamakan. betul tak?

jadi, untuk persolana samada nak keje2 sonok2 atau nak duit...bg aku, keje, masih keje jugak, tp, urusan kita dengan diri kita juga harus dipenuhi dan dilengkapi.
menyebut tentang urusan tentang diri kita, ini termasuklah masa untuk lepak2, bersama kawan2, bersama keluarga, anak bini (untuk mereka yang berkenaan shj), dan lain2 keperluan. (contohnye, untuk pekerja yang keje waktu keje shift, bila tiba time tak keje tu, leh jer main online game tuh) :w

tu jer...paham tak? aku pon tak paham pemende aku tulih. hahahaahaha

Snubby, Don of Anime said...

waaaa....komen panjang2. bagus giler~

nurza: drpd statement ko, nampak gayenye nak keje relaks2 la kan. sian ko makin kurus.

[re-arrange]: haaa..aku paham dah camne ko nak tp satu mende pelik. Time bujang ko keje relaks2, tp bile dah kawin baru tukar ek? Bukan time dah kawin ker baru kite memerlukan mase utk anak bini, dengan kate lain, keje relaks2. Huhuhu (saje nak putar belit sket). P/S - nantikan kemunculan forum di www.kapasitor.net. kitorang tgh nak restructuring balik website tuh jd gempak. Pasni leh lepak kapasitor utk forum2 mcm dlm gvine.

syukies: waaa, first time komen syuk penuh makna. Mentang2 dah nak kawin...huhuhuh. Sampai aku tak mampu nak memberi counter-comment lak utk ayat syuk ni.

Sayuti said...

anon: tul la aku eja!

adek: pet kasik keje lagi mencabar dan menarik (ikut pandangan dan xp sorang budak meki yang keje HR), cuma gaji kurang sket.
sebnarnya, kalu dikira2 dari pelbagai aspek lain, offer pet tu, IMHO jauh lebih baik dan lumayan. tp, orang2 muda skang camtu la, money come first. termasuk la aku.

syukies: ape ko tulis tu? aku pon tak paham. (konon2nyer lah)

lenlain (yong, dueng, hani, naga dll): malas nak komen sbb ni blog Lan. aku saje je ngade2 wat cam blog sendiri.

p/s: Lan, ko ensem. (sila belanja)

snubby said...

sayut, projek aku jalan minggu depan, masuk duit, tarak hal punye nak belanje..

syukies said...

=(tiru sayut)=
lan, ko paling ensem. :)

Sayuti said...

NICEEEEE~~~~

keii said...

hm...first time ari ni aku tension lalu mengklik snubby nyer blog..nice topic.

alhamdulillah and syukur la untuk orang yg dapat good paying job with life but lebih bersyukur lagi utk org yg ada job....

tapi actually, aku tak rasa yang there is good payin job with no life...life tu ko sendiri kene create, kalau takde life..you have yourself to blame...

syukies said...

oh. btol kata feikeii.
how u define life tu sendiri la. kalo bagi ko life tu keje2 je manjang...tade lepak2 langsung...jadi, keje 24/7 tu, mmg lively sungguh la. mmg bes la. mmg sonok. gumbira. happily ever after.

tp, kalo bagi ko life tu, ade masa spend utk yang tersayang, ade masa utk yg tercinta (ade beza ke?), yang dikasihi (eh eh..)...jadi, kena jugak carik yang keje yang memerlukan kita spend masa utk diaorang jugak...gitu2 lah adenye....

Anonymous said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP Free download orion pro shareware crack Buy propecia florida Lawyer in new york Tv theme song of the 80's Provigil muscle portable mp3 player Cause impotence solution 1990 acura integra review hollaway jackets 91 acura legend egr valve