Saturday, February 11, 2006

Serangan di Bawah Lembah!!!

Ok, cerite hantu yg dinanti-nantikan telah tiba. Kalinih citer hantu yg berlaku kat kampung aku zaman belum maju macam skang ni. Citer ni telah dilipurkan oleh makcik2 aku kepada aku.

Dulu, zmn selepas era penaklukan jepon, byk ler kampung2 yg haru biru. Yelah, pembunuhan berlaku banyak tak terkira. Nak2 lagi bile Askar Jepon masuk Tanah Melayu melalui Kelantan. Salah satunye, kampung aku lah. Kawasan kampung aku ni campur ngan kampung2 lain, lebih dikenali sbg Bawah Lembah (kire mcm gabungan kampung2 ler).

Menurut makcik aku, kesan drpd pembunuhan dulu, byk ler roh2 yg tak tenteram (aku tatau ler btol ker tak..tp sbb ni citer hantu..so just play along ye). Sibuk jugaklah masjid2 dan surau2 kat kawasan Bawah Lembah bace yassin dan sbgnya. Tp citer paling teruk pernah berlaku...

Biler pontianak, 2-3 atau lebih ekor, menyerang kawasan Bawah Lembah! Yer..bukan sekor tp byk. In fact pada zmn tuh, makcik aku (yg mase tuh masih kecik), boleh nampak ade pontianak terbang berlegar2 kat atas langit. Korang boleh imagine mcm burung layang-layang terbang, tapi pada waktu malam.

Sambung makcik aku lagi, mase tuh biler masuk je maghrib, sumer org akan masuk dlm rumah. Dan kunci pintu, tingkap dan segala-galanya! Kalu boleh jgn kasi ade lubang boleh nampak luar rumah. Horror sangat! Tapinye, yang makcik aku kate die tak tahan tu, biler suare mengilai2 tiap2 malam. Utk kasi tak nampak tu boleh buat lagi, tp utk halang drpd dengar hilaian pontianak2 durjana tuh, mmg susahlah. Jadi hidup dlm ketakutan laa penduduk2 Bawah Lembah.

Lepas tuh, pontianak2 ni suke benar hinggap atas bumbung rumah penduduk kampung. Makcik aku kate, kalu nak tau pontianak tu ade dekat atau jauh, cube dengar hilaiannye. Kalu bunyi sayup2, maknenye dekat benarlah. Tapi kalu bunyi kuat, maknenye jauh lagi. Secara saintifiknya, aku takleh nak explain mcmmane fenomena berkenaan terjadi, huhuhu.

Walaupon takde sorang pon dicederakan oleh pontianak, tapi mangsa ramai jugak! Kematian yg berlaku selalunye kematian sbb terkejut. Bukan sbb dicederakan. Org2 yg keluar ni, selalunye anak2 muda yg degil nak melepak keluar malam jugak. Ataupon mereka2 yg terpakse bekerja waktu malam. Ataupon mereka2 yg bekerja utk menangkap pontianak2.

Yerp, korang bace btol dah tuh. PENANGKAP PONTIANAK! Ala-ala ghostbuster lah yg terdiri drpd org2 alim, org surau dan mereka2 yg ade ilmu. Mase tuh boleh dikatekan semacam peperangan. Tp antara manusia dan makhluk halus. Adapon ghostbuster melayu ni bergerak secara berkumpulan, dan berpandukan bunyi hilai tuh diorang pergi carik.

Tp pontianak nyer persatuan pon bukannye bodoh sangat. Pontianak2 ni akan cube memecah belahkan ghostbuster melayu ni, sbb diorang nak manipulate ketakutan (fear). Utk kepale2 mcm tok imam dan tok bilal, mmg susahlah nak pecah belah, tp ade gak penduduk kampung sukarelawan. Biler dpt asingkan, mulelah diorang takutkan mangsa malang tuh. Kalu tak mati pon, sekurang2nye berkurang dah ghostbuster sukarelawan.

Lagi satu, menurut makcik aku, kalu nampak pontianak tuh, mmg pantanglah ditunjuk dengan jari. Konfom!!! dia akan ikut balik rumah. Ini sbb makcik aku citer, adik die (makcik aku gak huhu) pernah tanye die.. "Kak, gapo tuh??" sambil tunjuk kat pontianak. Mase tuh kalu tak salah aku perintah berkurung dlm rumah lepas maghrib tak berkuatkuasa lagi.

Aper lagi, mmg kejarlah pontianak tuh. Diorang sempat masuk dlm rumah dan kunci pintu. Tapi semalaman diorang menangis bersame adik2 yg lain sbb pontianak tuh cakar2 dan ketuk2 pintu rumah. Ah..giler horror.

Akhirnye, geng2 ghostbuster ni telah berjaye membasmi pontianak yg menyerang Bawah Lembah, selepas byk usaha dilakukan. Mmg mcm perang sungguh. Mengikut teori org2 alim mase tuh, ade org yg mengamalkan ilmu hitam ni manipulate pontianak2. Die nak amik advantage utk takeover Bawah Lembah, tp tak berjaye. Last2 die give up lah kot.

Begitulah citer hantu pada kalinih. Mmg citer die agak klasik sbb aku tak jumper / dengar lagi kisah peperangan manusia dengan makhluk halus secara besar-besaran. Korang nak percaye ker tak, terpulang. Aku hanye bercerite aper yg aku pernah dengar. Huhuh. Tp mcm anime pon ade gak citer hantu kalinih kan...?Huhu.

KLASSSSSSSSSSSIK!
-------------------------

Cool Facts!
1. Kelawar sentiasa pergi ke arah kiri apabila keluar drpd gua.
2. Pelakon porno terkemuka, Ron Jeremy, mendapat Master dlm bidang Pendidikan Khas (Special Education).

15 comments:

teh rung said...

apsal tak paku je tengkuk pontianak tuh.. paku le lapan semilan ekor.. bleh gak aku buat bini.. dah la tgh gersang nih waahahahahahhaaha

Snubby, Don of Anime said...

hahaha, siot ko terung. Gersang sampai sanggup berbinikan pompuan muke mcm pontianak?? Isk2, astaga. Gersang2 kalu join aa kitorang lepak2, ade chikas2 nak kenal ko.

Btw, celake ko bubuh name website tuh.

honeyh~ said...

ek, be di, makcik mane neh..
horor syh kg.sireh~

Snubby, Don of Anime said...

huhuhu, makcik mane terpakse dirahsiakan. kene menjage privacy, nnt byk lak paparazi nak tangkap gambar die. huhuhu.

Santeria said...

kawin ngan pontianak? fetish tu.. hahahahah

mangifera said...

pontianak? betul ke lawa gile kalau paku tengkuk dia?

ah..baik carik bunian jer..lagi lawa. ye tak?

tp...awek kat dunia nyata pun takder, inikan plak nak carik bunian atau pontianak. losernya aku~~~~

Dila said...

man.. laki ade byk choices. Pontianak pon can.

Pompuan? takkan nk paku pocong kut. Gile horror.

Haih...

Snubby, Don of Anime said...

santeria: btol2, agak fetish la. Lepas ni boleh wujudkan satu lagi genre fetish: Pontianak Delight! HAHAHAHAHA.

dueng: The truth is..awek kat dunia lagi susah nak dicarik/ditekel berbanding dengan awek bunian atau awek pontianak. Muahahaha. Awek pontianak tinggal ko berani nak paku leher aje. Kalu ko berani ler. Tp lawa ker tak tak dapat dijamin. Sile tanye santeria, die pernah paku pontianak dulu (hahahahaha).

Remi said...

"pontianak? betul ke lawa gile kalau paku tengkuk dia?"-- Dueng

kalau gitu la...aku rasa alau jalan malam2 kene bawak paku memanjang..gn takut..pontianak yang mengacau kan menjadi dayang!! :P

My Video Blog

suria said...

nadlan, takmo tryout jadi writer for buku bercakap dengan jin ke... hehehe... (eh, ada lagi ke buku tu?)

Sayuti said...

lan, mana bes pontianak delight. bak kata genjo, pontianak ebony. baru menarik.

Snubby, Don of Anime said...

dila: paku pocong??? aaa, itu..sesuatu yg unik. Stakat ni tak pernah lagi laa dengar org paku pocong, tp kalu paku pon, sure ker dapat lelaki? manelah tau lelaki half-cut ker...

remi: aku dah start bwk paku dah biler jalan malam2. Muahahaha.

suria: Hahaha i love that book! mase kecik2 dulu suke giler bace. Sbb tuh biler ade citer hantu jer, mesti nak dengar2. Nak2 lagi mangsa yg kene kaco. Tp thx but no thx, nak jadi penulis buku tuh kene jumper hantu sendiri..cuak tuh.

sayut: pontianak ebony?? Huahuahuahuahuahua. Ko mmg layan ebony ker? isk2.

Sayuti said...

dengan innocent aku bertanya balik kat Lan: ebony tu apa? aku tak tahu.

Snubby, Don of Anime said...

Ebony tu cokelat. Hehehe.

haninNadia♥미키® ¸¸.•´¯`•.¸¸♥ said...

x penah dgr pun citer tue...aku dok bwh lembah gak!!!