Tuesday, February 21, 2006

Perbualan di Telefon yg Misteri..

EDIT 23 February 2006, Thursday: JAWAPAN & SAMBUNGAN citer ni ade kat bwh, aku malas nak post yg baru, so aku edit jer post nih.

Aku malas nak citer intro panjang2 tp ini kisah benar! Korang bace petikan perbualan di bwh, antara aku dengan pemanggil (dlm hal ni, aku memisterikan identitinya dulu..). Kali ni, aku akan letak hanya ayat yg aku ckp jer, yg drpd sebelah sane (pemanggil) aku kosongkan. Gunelah imaginasi korang utk teke aper yg sesuai...

*trutt, trutt, handphone berbunyi*

Aku: Hello..
Pemanggil: ___
Aku: Haa..a ah..
Pemanggil: ___
Aku: Hmm..I tau..
Pemanggil: ___
Aku: Tapi I takde duit lagi laa...
Pemanggil: ___
Aku: Jgn laa mcm ni. Bukannye I kedekut tp--
Pemanggil: ___
Aku: Hey. Jgn laa pakse2. Dah sampai mase nnt I setelkan laa problem ni.
Pemanggil: ___
Aku: I know that..
Pemanggil: ___
Aku: Hmm..hmm...
Pemanggil: ___
Aku: Hmm..Im well aware of that
Pemanggil: ___
Aku: Dah nak buat camne you nih...I kan masih student.
Pemanggil: ___
Aku: Dah tuh..kalu dah tau..you mesti paham la keadaan I skang.
Pemanggil: ___
Aku: Look Sofea, I ni bwh skoler petronas, skoler dah lame habis. Nnt dah masuk, I promise you, I setel cepat2.
Pemanggil: ___
Aku: Laaa, kalu petronas tak masukkan lagi duit, aper I boleh buat???!!
Pemanggil: ___
Aku: Ikutlah you nak buat ape. I confirm akan setelkan. You ni risau lebih.
Pemanggil: ___
Aku: Baru bulan lepas I kasi duit kat you. Bertimbangrasa lah sikit.
Pemanggil: ___
Aku: Hey Sofea. Jgn nak memandai kacau ayah I. BiarI setel sendiri.
Pemanggil: ___
Aku: Erk.. at least let me settle this with my own father. You takyah nak ckp kat dia.
Pemanggil: ___
Aku: Ok..
Pemanggil: ___
Aku: Hmm.. *angguk2*
Pemanggil: ___
Aku: I'll appreciate that. Kan senang camtu. You kene tolong I lah sikit.
Pemanggil: ___
Aku: Alah, kalu you tanak call I lagi sudah. Haha.
Pemanggil: ___
Aku: Ok2. I understand..
Pemanggil: ___
Aku: Hmm.. bye.

*meletak telefon*

Tibe2 Nazwin masuk bilik.. "Hoih..gado ngan awek ker?"

--end of story--

Agak2 korang, aper yg terjadi dlm perbualan aku dengan pemanggil tuh? Aperkah yg berlaku? Aku rase konfom ramai akan cakap situasi yg ngarut2, hahaha, tp tak kisah lah. Jgn luper ini kisah benar. Dlm 2-3 hari lagi, aku akan kasitau jawapan sebenar, itupon kalu takde org teke btol lah.

Blerggghhhhh~~

*************************************************************************

Sorilah kalu lambat mengupdate. Aku agak bizi 2-3 hari nih. Mcm2 mende berlaku. Anyway, citer sebenar yg berlaku, seperti yg telah diteka oleh beberapa org dlm comment di bwh, merupakan perbualan telefon aku dengan awek Maxis yg mintak aku setelkan bil telefon. Mase tuh aku masih pakai bil, bukan prepaid, sbb aku hanye sambung nombor telefon ayah aku. Cerite sebenarnye begini..

*trutt, trutt, handphone berbunyi*

Aku: Hello..
Pemanggil: Hello, Good Morning, This is Sofea from Maxis. Can I Speak to Mr. Snubby?
Aku: Haa..a ah..
Pemanggil: Ok. U Tak jelaskan lagi bil bulan lepas ni.
Aku: Hmm..I tau..
Pemanggil: So bile u boleh setelkan bayaran?
Aku: Tapi I takde duit lagi laa...
Pemanggil: Encik, kalau tak bayar nanti kami terpakse potong your fon.
Aku: Jgn laa mcm ni. Bukannye I kedekut tp--
Pemanggil: So Encik Snubby, you diminta bayar seblom [tarikh di sini]
Aku: Hey. Jgn laa pakse2. Dah sampai mase nnt I setelkan laa problem ni.
Pemanggil: You punya bil dah mencecah limit, u tau kan?

Aku: I know that..
Pemanggil: So seperti dlm agreement, bila dah limit, you kene setelkan cepat2.
Aku: Hmm..hmm...
Pemanggil: You tau kan kalau you tak setel nnt kene masuk court?

Aku: Hmm..Im well aware of that
Pemanggil: Ok... so you dapat bayar bil Maxis ker tak?
Aku: Dah nak buat camne you nih...I kan masih student.
Pemanggil: I know u ni student. Tapi u still kene jelaskan bil.

Aku: Dah tuh..kalu dah tau..you mesti paham la keadaan I skang.
Pemanggil: Agak2 bila u boleh bayar?
Aku: Look Sofea, I ni bwh skoler petronas, skoler dah lame habis. Nnt dah masuk, I promise you, I setel cepat2.
Pemanggil: Takkan u takde duit nak bayar? Bayar separuh dulu pon takpe.
Aku: Laaa, kalu petronas tak masukkan lagi duit, aper I boleh buat???!!
Pemanggil: Kalau camtu, 7 hari lepas [tarikh di sini] I terpakse masukkan nama you dlm blacklist.
Aku: Ikutlah you nak buat ape. I confirm akan setelkan. You ni risau lebih.
Pemanggil: Well, you dah tak bayar utk sebulan. Its my job, bukan pasal I risau.
Aku: Baru bulan lepas I kasi duit kat you. Bertimbangrasa lah sikit.
Pemanggil: Sorry. Ini perlu dibayar every month. Or should I get ur father? Since number U ni bwh name dia.
Aku: Hey Sofea. Jgn nak memandai kacau ayah I. BiarI setel sendiri.
Pemanggil: Kalau i direct with ur father, mungkin boleh setel cepat.
Aku: Erk.. at least let me settle this with my own father. You takyah nak ckp kat dia.
Pemanggil: Ok, kalau camtu, sila setelkan. I tak kacau u dah nanti.
Aku: Ok..
Pemanggil: Ah dan jangan lupa, ur bill for last month [amount di sini]
Aku: Hmm.. *angguk2*
Pemanggil: For the time being, I akan letak KIV atas nombor u. I'll give some more time.
Aku: I'll appreciate that. Kan senang camtu. You kene tolong I lah sikit.
Pemanggil: I dont have to call you many times kalau u bayar..
Aku: Alah, kalu you tanak call I lagi sudah. Haha.
Pemanggil: Haha, its my job. Not that i want to call you sangat.
Aku: Ok2. I understand..
Pemanggil: Allrite, TQ Mr. Snubby.
Aku: Hmm.. bye.

*meletak telefon*

Tibe2 Nazwin masuk bilik.. "Hoih..gado ngan awek ker?"

--end of story--

Amcam?? Time tuh aku pakai bil mmg sakit otak. Hampir tiap2 hari si Sofea tu call aku. Soh bayar soh bayar. Mcm haram aje. Dah ler org yang same, sampai aku dah kenal suara. Hahahaha. Sblom sistem baru tuh, diorang kasi 3 bulan baru potong. Tp aku tatau apsal aku kene sebulan2. Gitulah..Sorilah aku lambat post...bizi2.

----------------

Cool Facts!
1. Duracell, pengilang bateri terkenal, membangunkan sebahagian drpd International HQ baru mereka, menggunakan material drpd bahan buangan mereka sendiri.
2. Produk pertama kompeni mainan terkemuka Mattel keluarkan adalah bingkai gambar.

29 comments:

suria said...

i commented in YM. but snub gila glamer... so was forced to write it here. =D

1)erm kau ada eksiden keta. lepas tu sofea tu kena ganti keta dia sebab keta dia kemek. tapi kau takde duit nak bayar dulu so kira you owe her. she called nak duit dia... but you have no money. she wanted to tell your dad but you didn't allow it...

2)sofea nih dah kena paksa dgn kau jual t-shirt. but rolling duit dia dulu... tapi tee shirt tak jual habis, and she needs her money back. kau takde duit so dia nak mintak kat ayah kau... tapi kau tak kasi...

3) sofea nih agent jual rumah. kau beli rumah tapi takmo bayar... hahahahaha!!!!

oklah, malas dah nak taip...

nagacyber said...

Sekali baca, aku rasa perbualan ni macam laki bini tengah gaduh pasal duit plak.. cam sofea nih bini snubby, nak mintak duit, tapi snubby masih blaja, tak keje lagi. hahahahaha...

nanti aku pikir senario plak

Snubby, Don of Anime said...

suria: 1) salah sbb aku bwk kete jimat cermat! hahaha. 2) salah sbb aku buat t-shirt tak pernah pakai modal org (pinjam) utk rolling hahaha 3) salah sbb aku takde slip gaji utk beli rumah.

nagacyber: hahaha laki bini gadoh? mujur aa kalu btol. senang idup aku takyah carik awek dah. kate ade bini. tak kisahlah gadoh pon. tp mintak maaf..salah gak ler.

mangifera said...

hrm...

aku rasa, ko borak dgn dia tu cam ko dah kenal dia. dan ayat paling best bila ko cakap "Aku: Alah, kalu you tanak call I lagi sudah. Haha."

bermakna, ko dah kenal rapat dgn minah ni. some sort kengkawan la. my guess, ko pinjam duit dari dia....lama dulu tp ko lupa nak settlekan. tp sebab skoler takder, ko mintak tangguh.

tp as a good son, ko tak suka bapak ko tahu yang ko tgh ada problem. camne sofea leh kenal parent ko? at least, orang nak mintak hutang yang tak kenal parent ko sure a bit cuak jgk nak call parent ko tak tentu psl dan cakap nak mintak hutang. ini mengukuhkan teori yang sebenarnya sofea ni quite a friend of yours dan dia tahu ayah ko camne. psl tu dia leh ugut nak bawak masalah ni kat ayah ko.

anyway, conversation ni tak nampak macam tgh gaduh pun, just sikit2 merajuk dan cuba menyelesaikan masalah. maybe ada sedikit perasaan kecewa di hati kedua2 pihak, di sebelah sofea: dia kecewa wangnya tidak dipulangkan lagi, di sebelah snubby: dia kecewa sikit sebab kawan dia sendiri susah nak bertolak ansur, walhal mereka dah kenal lama. tp they both work it out.

camne? betul ke?

jess said...

mcm adik tiri jek mintak hutang....hehe opts... sorry (klau terkene sorry)

[re-arrange] said...

chet..kalo aku teka btol leh dpt adiah tak??? :P

aku teka : sofea nih adelah org yg sama ko penah citer dlm blog ko nih dlu..yg tepon ko suh byr BIL TEPON! maka dgn ini aku meneka ko da lama tak byr bil tepon smpi sofea yg penah ko citerkan dlu dtg kembali menghantui idop ko~~ miahaha~~

p/s : kantoi aku pembaca setia blog snub

Sayuti said...

aku tak mampu nak berfikir. tapi, kalu nak mintak bantuan kewangan tu, tgk la takat singgit dua leh la aku tolong.

suria said...

alah, nadlan... nak kasi tau kasi tau jer lah... buat guessing game ala2 main jeopardy lak.

nih konon mcm misteri nusantara la ye... hehehe!

Snubby, Don of Anime said...

HAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA..penat aku gelak..

CremeBrulee said...

Dear Snub,

I have taken the liberty to fill in the blanks for you, seeing how this could be the only possible way it could have happened:

*trutt, trutt, handphone berbunyi*

Aku: Hello..
Pemanggil: Hi Snubby baby, nih Sofea. Sayang baru bangun ke?
Aku: Haa..a ah..
Pemanggil: Sorry laa kacau u pagi2 nih ye yang? Ermmm...untuk last weekend tuh....ayang tak bayar lagi kat Sofea kan?
Aku: Hmm..I tau..
Pemanggil: Emmm...I nak gi shopping la yang, ayang boleh bayar hari nih tak ?*sambil gelak manja*
Aku: Tapi I takde duit lagi laa...
Pemanggil: Alaaa yang, kan you kata hari tuh you bayar within this week...I dah la bagi kat you apa yang you nak. Semua yang ayang suruh I buat I buat tau...kedekut la ayang ni....*hinsy hinsy* (suara manja cenggampang sambil buat2 nangis gedi2)
Aku: Jgn laa mcm ni. Bukannye I kedekut tp--
Pemanggil: *Huwaaaaaaa* Tapi2 lagi, ayang nih, kalau nak main ngan Sofea suka je......cepat je kata ok....tapi bila I nak mintak duit sket....ayang buat tatau. Kalau ayang tak bagi kita duit hari nih jugak, jangan harap Sofea nak jumpa you lagi, tau.
Aku: Hey. Jgn laa pakse2. Dah sampai mase nnt I setelkan laa problem ni.
Pemanggil: Yang....(long silence)...ayang tau kalau Sofea pegi shopping pun...shopping baju2 sexy yang ayang suka je kan?
Aku: I know that..
Pemanggil: Nanti, Sofea belikan tube-top transparent yang ayang asyik nak suruh Angel pakai...ngan skirt dia skali!*hihik* (gelak gedi2 ceharam)Pastuh I pakai la G-string yang ayang belikan harituh...pastuh.....pastuh...Sofea modelkan la untuk Abang Snubby ayang Sofea.......*hihih* (lagi skali gelak gedik cenggampang)...Mesti ayang suka kan?
Aku: Hmm..hmm...
Pemanggil: Tapi kan...kalau ayang nak beli semua tuh....kena la ada duit... (dia tarik muka ....tapi cemana ko nak tau pun ....baghdad!unta!bahlol!)
Aku: Hmm..Im well aware of that
Pemanggil: Abistuh...Ayang nak suruh I beli pakai apa? Bulu ketiak?
Aku: Dah nak buat camne you nih...I kan masih student.
Pemanggil: Sofea tau la ayang masih lagi stud...(tak sempat je dia nak abis, ko pegi nyampuk...lahanat!)
Aku: Dah tuh..kalu dah tau..you mesti paham la keadaan I skang.
Pemanggil: Sofea tau la ayang nih student, tapi dulu Sofea tengok, ayang selalu je boleh belanja Karaokela...disco la...katipo la discovery la....mana pergi duit ayang tuh semua?
Aku: Look Sofea, I ni bwh skoler petronas, skoler dah lame habis. Nnt dah masuk, I promise you, I setel cepat2.
Pemanggil: I main ngan you, yang...bukan dengan petronas...takkan Sofea nak suruh petronas bayar kat I?
Aku: Laaa, kalu petronas tak masukkan lagi duit, aper I boleh buat???!!
Pemanggil: Dah kalau ayang tunggu petronas nak bayar duit, takyah main ngan Sofea, main ngan staff petronas je lah! Baik I cari sugardaddy lain....(marah gile beb)
Aku: Ikutlah you nak buat ape. I confirm akan setelkan. You ni risau lebih.
Pemanggil: Sorry yang....Sofea tak bermaksud nak marah macam tuh skali...tapi Snub sayang...Sofea dah lama takde duit nak pegi shopping....
Aku: Baru bulan lepas I kasi duit kat you. Bertimbangrasa lah sikit.
Pemanggil: Ooh...Kiranya bila you nak pakai I bila2 boleh, yang itu ayang tak boleh bertimbang rasa ke? Skarang I pulak kena bertimbang rasa kat you? Ayang nih keras kepala la...I suruh ayah you je lah bayar kat I...
Aku: Hey Sofea. Jgn nak memandai kacau ayah I. BiarI setel sendiri.
Pemanggil: Kan you kata hari tuh, ayah you ada hutang kat you, yang? Yang pasal dia accidentkan kereta ayang masuk parit tuh?
Aku: Erk.. at least let me settle this with my own father. You takyah nak ckp kat dia.
Pemanggil: ...(long silence)...sorry yang, I shouldn't menyampuk in your family matters....you're right...Sofea tak cakap apa2 kat ayah you...
Aku: Ok..
Pemanggil: Tapi Snub sayang...ayang still kena bayar Sofea, k?
Aku: Hmm.. *angguk2*
Pemanggil: Sofea faham ayang pun tak mampu nak bayar skarang... and anyway, Sofea boleh mintak duit kat boyfriend Sofea yang lain *hihik*...Sofea kan ramai sugardaddy...so Sofea bagi la masa sket untuk ayang kumpul duit untuk bayar Sofea, ok?
Aku: I'll appreciate that. Kan senang camtu. You kene tolong I lah sikit.
Pemanggil: Tapi kan yang....selagi ayang tak bayar Sofea....I taknak call ayang lagi~~ (nih ngan nada bermain2 sambil memperli lu..hahaha...kena ejek ngan call girl....)
Aku: Alah, kalu you tanak call I lagi sudah. Haha.
Pemanggil: Alaaa...main2 je yang...mesti la Sofea call ayang...tapi ayang kena faham la....Sofea pun carik makan jugak...so lain kali...Ayang make sure la ayang cukup duit...baru kita boleh have fun betul2!
Aku: Ok2. I understand..
Pemanggil: Oklah yang...Sofea nak try call *ehem* boyfriend Sofea lagi sorang. Ayang jaga diri bebaik ye? Bye!
Aku: Hmm.. bye.

*meletak telefon*

Tibe2 Nazwin masuk bilik.. "Hoih..gado ngan awek ker?"

Snub dalam hati: "mujurlah nazwin tatau aku gadoh ngan call girl sebenarnye"

--end of story--

There you go. Have fun reading it, and while you draft your next post to condemn me, why don't you take the time to visit RateAStranger.com! Have fun Rating!!!

Dila said...

Aku pon nak say as re-arrange - iaitu awek lama ko yg keje kat Maxis (rasenye) dulu.

Haha. Tapi aku lagi prefer taminnye version / kisah benar.

[re-arrange] said...

wahahaha..sungguh bernas pengisian tmpt kosong tuh..cilakak..sekali lg aku gelak tak igt dunia kat tmpt keje!!! wahahah :p

kawan engkau said...

Wakakaka gaban! Lawak gilerr cremebrulee tu tulis! Restekpaah!

Aku nye tekaan ko dah termengandungkan anak dara orang tanpa pengetahuan bapak ko. Pas2 Sofea tu mintak duit nak sara anak luar nikah ko. Amcam geng? Boleh pakai?

Anonymous said...

ahaha...lawak gila mamat ni isi tempat kosong..ahahaha.

Snubby, Don of Anime said...

dueng: anda sungguh jiwang! TETT! Salah.

jess: adik tiri masih kecik lagi, lagipon takde adik tiri pompuan. TETT Salah gak.

rearrange: teke btol ade hadiah. korang dpt release tension dan kepuasan maksimum sbb berjaye. Anyway, tq kerana menjadi pembaca setia blog aku..huhuhu.

sayuti: hahaha, pekejadah bantuan kewangan ni?? ni citer lame beb, aku tulis balik jer. Tp kalu nak hulur boleh gak..mntak..mintakk..

suria: yerp u right! misteri nusantara utk kamu2 semuaaa. sabar yer puan suria, saye mahu sumer org tertanye dan menggunakan imaginasi melampau.

cremebrulee aka taymen: CISS KO SUDAH GEGAR BLOG AKU MUAHAHAHAHA! Nice laa dialog fiction ko buat tuh. Aku hampir2 nak percaye yg aku mmg call callgirl. Sibbaik aku ni org yg baik. TQ ler sbb bersusah payah tulis, hahaha. BTW, RateAStranger.com korang tuh aku dah promo abis abisan. Ade letak dlm link kat blog aku lagi.

dils: hahaha, aku pon prefer yg taminnye. alangkah best kalu ianya btol2 terjadi...

kawan aku: hampeh. aku kalu dah terlanjur, aku amik tanggungjawab laaa. Tp mcm aku kate tadi aku org yg baik..so tak mungkin terjadi kes camtu. hahaha.

anonymous: mamat tuh kalu nak kenal adalah org paling messy, giler, cool, otak mereng tahap super einstein belah lapan punya org. So tak heran laa die dpt tulis camtu. HAHAHA.

Hani Mialystic said...

senang cite
org tuh beli baju gv tp xdpt lg..
haha

/me lm tahap tekanan melampau kene keja ngn org beli baju tp xdpt ag cm kne keja along...

meh la utp cepat!!!

Snubby, Don of Anime said...

haik??? igt dah pass dah baju? argh..takleh jadi ni. takper2, nnt org call chief di sana. die tak buat keje, potong gaji! hahahaha.

syukies said...

chief sana pon dok tgh pening tu....tade port kat pc dia...wahaahahahahaah

squallion said...

nazwin? demm..hopefully bukan aku...demm again..

Sayuti said...

pengisian tpt kosong yang sangat bernas

... dan keji.

hahahaha.

tamin rupanya. fatassv3 yg suka menggunakan deagle. idola aku satu ketika dulu, sebelum takhta idola diganti oleh lan.

lan, ko ckp ujung bulan dapat projek kan. maka sekaligus offer di atas void dan invalid secara automatik.

nagacyber said...

dah aa lan.. cerita la situasi yg sebenar nyer.. sume org tak larat pikir dah.. haha

Snubby, Don of Anime said...

squallion: ko kenal sgt Nazwin tuh..haha.

sayut: oh tq. aku idola ko gak ker? terharu2.

nagacyber: haha, nnt aku tulis citer sebenarnye di dlm post yg same. Edit sket nnt. aku agak bizi skang..so tunggu jer lah yer.

syukies said...

oi update la blog.
lama aku bukak tade.
tiap2 ari aku ubkak...bosan jer nih..
copek la update...
eheeheh

nagacyber said...

ceh.. kes tak bayar bill Maxis ker, hahaha.. rasenyer aku pernah terdengar salah satu perbualan ko ngan org maxis tuh mase kat bilik ko dulu.

syukies said...

aik? time aku pakai bill maxis dulu, tak bayar bill, tade pon dia call. aiseh, paiseh. eheeheh.
cara cakap cam cakap ngan awek jer.

hahaah. bill celcom aku skang ni pon, kalu lambat, dapat la call dr celcom. tp, komputer la yg cakap, bukan operator. hahhaah

Sayuti said...

pemenangnya: adek!

[re-arrange] said...

ehehe2..maseh2 sayut..aku sedang bergembira menerima hadiah : melepaskan tensi membaca blog snub :p

Unta@Jitra said...

blog aku kembali beroperasi... sile2 jemput2 tambah2...

To snub: she might be THE ONE for you hahahahaha... bole wat drama swasta ni

Anonymous said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP » » »