Friday, March 03, 2006

Jeng Jeng Jeng

Aku pulang dengan perasaan hampa. Baru pukul 8 malam. Takkan ler awek keje kat Petronas tu dah balik kot. Mungkin dia balik awal sbb parents dia tak kasi balik lambat, pujuk Hati aku. Selalunya pukul 9 malam tu sempat lagi aku nampak muka dia tatkala aku tengah mengisi minyak. Harinih takde rezeki. Lalu aku mengisi minyak dengan perasaan kecewa. Sedih. Sedih sungguh!

Tak pasal2 rugi RM10 aku harinih. Dah lah minyak naik harga..ces.

Takperlah. Utk memujuk Hati yg gundah ni, aku pon terase nak gi beli rokok kat 7-Eleven dekat rumah aku. Bukan tak boleh beli kat stesen Petronas tu, tapi sebab tak dapat tgk muka awek Petronas, aku rase baik aku blah beli kat tempat lain. Buat tambah keciwa saje. Huuu...huuu, Hatiku menangis keseorangan. Sabar wahai Hati, esok masih ada. Tak esok, tulat. Tak tulat, lepas tulat. Tak lepas tulat, takde rezeki lah. Waaa...makin kuat lak Hati ku sebak. Ceih, jantan ape ko nih Hati...buat malu aku saje. Nasib baik ko tak nangis ikut Mata aku.

Memandulah aku ke 7-Eleven. Dekat je. Tak sampai 5 minit drpd stesen Petronas. Tak sampai 2 minit drpd rumah aku. Untung gak tinggal dekat dengan kedai. Mase Emergency ni, boleh beli2 barang. Skang ni pon aku kira emergency laa..hehehe.

Masuk2 je aku dlm kedai... "Dik, kasi Pall Mall Light 20, satu ye, Eh kejap. Saye nak pergi tgk barang2 lain dlm kedai". Adik pekerja tu cuma mengangguk sambil melemparkan senyuman. Customer is always right maa.. terpakselah dia layan songeh aku. Lagipon aku membeli barang kat kedai dia, yang untung dia gak kan.

Aku pergi ke bahagian biskut2. Mane biskut Tiger ni. Aku suka makan biskut Tiger. Name die pon dah lucu. Biskuat Tiger. Hahaha. Tang mana yg kuat aku pon tak pasti. Janji sedap. Satu paket tu aku boleh habiskan satu malam saje. Ngap ngap aku akan makan tanpa henti.

Dan daripada arah sebelah sana, aku nampak seorang perempuan menuju ke arah section biskut jugak. Tapi tak dapat dipastikan rupanya, sbb perempuan tu rendah saja. Aku nampak kepala yang bertudung je, dengan lain2 terlindung di balik rak2 kedai. Haih..pedulikan je lah. Ko datang nak beli biskut. Aiseh, marah dah Otak aku. Sori2 encik Otak.

Haa..jumper pon biskuat Tiger. Masa utk membayar. Terus aku menuju ke kaunter.

"Ini jer. Campur rokok tadi ye" kata aku pada adik pekerja tu. Diambilnya barang2 yg aku nak beli, dan discannye bar code..tett tett bunyi.

Tiba-tiba aku terdengar suara perempuan kat tepi aku. Minah tadi kot, minah yg aku kate kat ko jgn peduli, beritahu Otak aku. Hahaha, tak kira, aku nak pandang gak. Ikut suke ko lah, Otak merengus. Sori sekali lagi encik Otak...

Ehhh?????

Mata bertentang mata, aura bertembung aura, tenaga dalaman a.k.a chakra dlm badan aku terus jadi kucar kacir. Tak menentu. Benarkah apa yg ku lihat nih???

"Eh..ada kat sini rupenye." Aisehmen, hoi Mulut, apsal ko tetibe bersuara apa yg si Hati dok ckp???!! Bikin malu laaa. Alamak boss, gua tercakap laa..sori boss..soriiii.. hampeh nye ko ni Mulut..

"Haa? Siapa ada kat sini? Abang cakap dengan saya ke?" perempuan tu bersuara. Errk..errk.. camne ni. Camne nak kaver kemaluan aku? Dah lah perempuan yg ada kat depan aku nih, aku kenal.

Itulah dia Awek Petronas tuh...Haih, tak jumper kat stesen minyak, jumper kat sini yer kita. Yayy yayy, jerit Hati kegirangan. Sukelah ko Hati...aku gak susah skang, camne nak kaver silap? Isk..

"Aaa..saye cakap kat awaklah ni. Tadi tak nampak pulak kat stesen petronas." Aku cube mengkaver. Erk, apsal aku rase ayat aku tu tak macam kaver langsung??!!

"Hihi, Harinih saya balik awal." Alamakkkk comelnye die senyum. Nampak sebaris gigi putih tersusun rapi. Cantik seyh gigi die, bukan mcm ko Gigi. Bersepai je. Ak elaa, aku lak bersalah, ko tu tak reti jage aku...rungut Gigi. Yelah2, baik aku layan minah ni drpd ko Gigi. Suke hati ko huh.

"Ooo.." itu jer yg aku mampu ucapkan. Aku kehilangan kata2. Mana pergi Otak yg rancak memberi arahan? Mana pergi Hati yg gembira gile td? Mana pergi Mulut yg memandai2 bersuara?? Mana pergi Gigi, eh Gigi aku tak perlukan pertolongan ko. Siot!!! marah Gigi. Hehehe.

Habislah aku, ini jer peluang keemasan aku ada. Jgn sia-siakan wehhhhhhhhhhhh.

Tapi aku tetap membisu. Awat hang ni loklak ketegaq keraih nih!!?? Come on~~ do something~~

"Ehem.." aku memudahkan laluan air liur aku. Senang nak bercakap. "Awak--"

"Abang tinggal dekat2 sini ke?" minah tu menyampuk. Aikkk, aku plak yg kene tanya?? LOSER SEYH KO NI LAN! Tp terima kasih ye awek petronas sbb memudahkan aku...

"Aa..err..ha ah. Dekat depan tu je." kate aku penuh kekakuan. "Ooo, padan la selalu nampak isi minyak. Rumah dekat je, hihi" sambung minah tu lagi. Yer..rumah dekat bukan sbb utama, slalu nampak sbb nak tgk engko lahhh..hehe.

"Bang..RM7.90 bang." Adik pekerja tuh memberitahu. Potong stim sungguh!

"Eh sori2. Nah. Saye tak perasan tadi." jwb aku utk mengkaver buat kali kedua.

Lepas membayar, aku cepat2 kuar 7-E, nak kasi kurangkan kecemasan. Relax lah bro, takkan sindrom ketar-bila-cakap-dengan-perempuan ko masih ada kot?? Gua ada kat sini. Yg lain2 pon sumer support ko... si Mulut cube menenangkan aku. A ah, Go for it Lan! kate Hati pulak. Korang senang aa, duduk dlm badan, mane nak rase cemas, aku gak yg menghadapi...

Sejurus kemudian minah tu keluar drpd kedai jugak...

"Nak balik dah?" tanye aku mcm si dungu.

"Kejap lagi. Saye nak pergi beli nasi bungkus kat restoran sebelah ni." terang minah tuh. Chance!!!

"Ooo ye ke? Samelah. Saye order air teh ais tadi. Restoran tu gak." Canteklah wahai aku, aku memuji diri aku sendiri. "Sementara tunggu tu, boleh saye join awak duduk?" tanye aku. Amboii dah dapat langkah, daring la plak yer. Hehehe.

"Errk, boleh kot" minah tu menjawab secara ragu2. Mungkin takut sbb aku ni stranger. Mungkin konfius sbb aku tibe2 tanye camtu. Mungkin gak sbb die ngan balak dia so die kene pikir 2-3 kali. Eh kejap...

"Awak sorang je ke?" cepat2 aku bertanye.

"Ha ah. Sorang je. Baru balik keje bang" hahaahhaha aku gelak sendirian dlm hati. Senang citer, Hati aku lah yg tergelak2.

Cepat2 aku memilih tempat duduk yg bersesuaian. Awek Petronas tu mengambil tempat di hadapan aku. Alahai, cantik sungguh view aku. Lucky lucky~

Tetibe mamat pekerja restoran datang kat aku "Order bang?". Aiseh..."Tak2 saye dah order td teh ais..tgh tunggu le nih" kate aku. Terpakse menipu karang nnt kantoi laa aku tak order aper2 lagi. Mamat tu terus blah bile aku ckp camtu.

Lalu aku pon terus bersuara.. "Awak tinggal dekat2 sini ke?". Minah tu tersenyum sambil membalas, "Emm, takde lah dekat. Saya duduk kat belah sana *sambil menunjuk ke suatu arah*".

"Ooo, dekatlah dengan tempat keje. Ni awak balik dengan apa?" tanye aku lagi. Korek bang, jangan tak korek, kate Otak. Bisa diatur.

"Emm, tuu" tunjuk minah tu ke sebuah kenderaan. Aku cepat2 menoleh ke kenderaan tu. Wau! Skuter! Minah Skuter! Menarik nih.

"Woo, naik skuter ye. Ingatkan ada org amik. Padanlah kol 8 dah takde" aku tersengih2. Hepi beb.

"Abang tau saye balik keje kol berape ke??" tanye minah tu kehairanan. Alamak. Kantoi la plak. Nanti tak pasal2 die cop aku kaki skodeng. Stalker. Tamoh2..takleh begitu.

"Erk, tak lah. Maksud saye harinih. Selalu nampak kat Petronas tu, tibe2 harinih takde. Tapi time sama. Tu yang hairannye" ujar aku cuba memberi penerangan terbaik dan terlogik. Harap2 die dapat terima.

Minah tu terdiam kejap. Dipandang2nya kaunter restoran takut2 dah siap order. Kendian die berpaling ke arah aku. "Haa, tu le. Slalu saye balik lewat sikit. Harinih kene balik awal. Ni beli makanan utk adik2 saya le. Slalu ade org masak kat rumah."

"Awak tak masakkan ke?" aku cube memancing. Kot2 laa terer masak, best ni buat bakal isteri. Kenyang perut aku. Sukelah ko kan Perut?? Harharhar, aku tak kisah sape masak lauk ape, yg penting aku penuh, kate Perut. Ceh, dasar perut boyot.

"Masak jugak sekali sekali Bang. Tgk timelah" kate minah tu penuh inesen.

"Erk..takyah panggil saye Abang. Rase pelik lak. Mcm le saye ni tua sangat. Panggil Lan je." Dan-dan jer aku kasi name. Org tu tak tanye pon. Hehehe, belasahhh.

"Ooo..umur saye baru 22 tahun. Abang Lan bape?" eh eh, minah ni tanye umur lak. Ada respon.

"Saye..25 nak masuk 26" padahal 24 nak masuk 25. Hahaha. Harijadi bulan Oktober, tu yg lewatnye. Ikut tahun mmg 25 laa aku.

"Kalau camtu saye kene panggil Abang Lan lah kan?" minah tu senyum. Waduh, ade lesung pipit ya kamu.

"Erk, boleh lah kot. Cuti semester ke awak nih?" tanye aku lagi.

"A ah. Saye cuti skang. Keje main2 je nih. Carik duit lebih. Abang Lan keje ke? Tiap2 hari saye nampak kat Petronas" adeh, kantoi lagi skali aku. Kene memikirkan jwpn utk putarrr sikit.

"Tak keje. Buat bisnes bodo2 je. Tapi berjalan banyak. Itu yg kene isi tiap2 hari. Takper kan?" saje je aku jwb dengan diakhiri dengan soalan. Nampak manja sikitlah.

"Eh, boleh. Apsal tak boleh pulak. Lain kali kalau isi minyak cariklah saya." Amboii, aku dah dapat green light ke nih? Pasni boleh ler kenal lagi rapat yer..hehehe.

"Awak keje ni sampai bile?"

"Sampai habis cuti laa, hihihi" minah tu tergelak kecik. Waduh, loyar buruk. Manja. Seronok. Sedap.

"Saye tau le habis cuti. Bulan baper awak masuk belajar? Lupe lak, awak belajar kat mane?" banyak pulak soalan aku. Risau gak tanye lebih2 karang, rimas die. Silap2..adeh.

"Takleh bagitau belajar kat mana. Kalau Abang Lan nak tau, kenalah byk kenal2 dengan saya. Tapi saya masuk balik akhir bulan ni, bulan 3." terang minah tu panjang lebar. Tanak bagitau yer? Kena kenal lagi baru leh tau yer? Beres, jgn dicabar aku nih.

"Oh dah nak habislah nih? Tak dapat la saye nak kenal dengan awak lebih rapat." Sedih je suara aku. Berlakon sikit.

"Kalau rajin, sebulan pon sempat Abang Lan."

"Ek? Nanti saye datang isi minyak saye carik awak. Kene datang tiap2 hari lah camni. Nak kejar masa." aku memberi cadangan.

"Sekarang pon Abang Lan tiap2 hari datang ape. Eh makanan saye dah sampai. Saye balik dulu ye. Nanti boleh jumper kat Petronas esok2." minah tu meminta diri. Alahai, sedihnya aku die nak balik dah. Name pon aku tatau lagi..

A ah kan, aku tak tanye name die lagi!!!!

Terus aku tanye die, "Kejap2. Ape name awak yer?"

"Lupe lak nak kenalkan diri. Nama saya---"

"Abang! Ayah mintak tolong pergi belikan rokok dia." Adik aku yg darjah satu, Dyna, mematikan lamunan best aku. Tercongok die kat depan pintu bilik aku dengan duit RM10. Alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

"Haa? Haa..ok2. Letak duit kat meja tu. Satgi Abang gi beli kate kat ayah. Nak buat keje sket." blur kejap aku. Sedap2 mengelamun tetibe kene kaco. Kaco btol adik aku nih. Tak pasal2 aku terlepas nak dapat name minah tu. Walaupon dalam khayalan..hehehe. "OK" dan diletaknye duit kat meja seperti yg diarahkan.

Aku memandang monitor PC aku.. aper nak tulis dlm blog yer kalinih? Ahaa, tulis pasal lamunan aku tadi pon ok gak.

Title: _

Aper nak letak yer... emm... Jeng Jeng Jeng...hehe catchy sket bunyi.

Dan aku pon terus menaip...

Aku pulang dengan perasaan hampa. Baru pukul 8 malam. Takkan ler awek keje kat Petronas tu dah balik kot..............

----------------------


CoolFacts!
1. Adakah aku angau?
2. Korang jgn marah ye. hehe. Klasikkkk lah kalinih.

36 comments:

Anonymous said...

Cis... terkena aku... ingat story betul... baru nak tabik hormat... >_>

Snubby, Don of Anime said...

astaga~~ tak sampai 10 minit aku post dah ade org reply. Muahahahahaha.

nagacyber said...

aiyarkk.. khayalan se mata2..

Snubby, Don of Anime said...

bak kate lirik lagu black dog bone..

Khayalan menjelma,
ketika fikiran,
Melayang menjauh mengenangkan mu,
Suaramu yang mesra,
mengalunkan lagu,
Irama hatimu yang sepi~~~~

(kalu korang tatau lagu ni, version englishnye Fantasy name tajuknye..hehe..lagi oldies yg best)

bebehs said...

weii...potong stim la adik ko ni..aku dah kene syndrom machopelik pagi2 buta ni..demitt

Hani Mialystic said...

saye menjadi manse blur yg ke brp tatau..aa ciskek nye spupu..
lmbt g klas neh tau!

melmuhd said...

aarrgghh.. aku baru jerr nak tabik ko.. iskk..lamunan semata2.. Go Lan..GO!

mutant_cell said...

down...mmg down ngan fakta sebenar citer ko ni. u r 1 hell of a story teller ar. apa lagi, wat movie trus ar beb.

danial17 said...

huhu, jd script writer la... baru nak caya, skali takle nak caya plak...

Anonymous said...

Hari ni kak CN dtg ofis awal sgt sbb nak beli Nasi Lemak yg kononnya tersgt lah sedap kat BB nie, sambil menikmat nasi lemak dan juga nescaffee panas, mata kak CN juga ligat membaca entry kamu nie... tetiba nasi lemak tadi dah kurennnngggg sedapnya sbb citer kamu nie lebih menarik untuk dinikmati TETAPI bila dah hampir kepengujung nya...ekelehhh! Snubby nie buat buang karan teman jer....berangan/mengelamun dan ngingau ruper nya dia. Memang sah dah virus angau dak merebak dlm minda dan hati kamu ni Snubb.

Tak per satgi petang, hang pi lah isi minyak...mana tau kut2 mimpi hang jadi nyata kan kann?

Yap Ah Boon said...

Chi seen la....

Baru nak cakap lucky lucky.....

mangifera said...

argh...lawak2. aku terkena. good story. siot jer..mati2 aku tunggu nama minah tu. tetiba lamunan semata.

hahaha..anyway, gud luck la. :)

Snubby, Don of Anime said...

bebeh: syndrom aper tuh? syndrom blur-terkedu? hehehe.

honey: lambat gi kelas sbb nak bace dulu ker??? hahaha..sori2. Thehe.

melmuhd: takper, tabik jer in advanced, nnt2 takyah tabik dah. Kire mcm prepaid ler.

mutant_cell: aku mmg pernah bercadang nak buat movie, tp takde budget, props, dan crew. Unless Afdlin Shauki berminat nak amik aku jd penerbit bersama ker..

Snubby, Don of Anime said...

danial17: scriptwriter pon menarik gak, tau kat mane nak dpt keje camtu?

kak CN: hahaha, mintak maaf yer kak CN sbb citer tuh citer tak benar. Sampai nasi lemak jadi tak sedap..adeh, rase bersalah la pulak. Tapi terima kasih sbb mendoakan ianya akan btol2 terjadi..hehehe.

yap: Hahahaha, kuar dah bahase cine. Aku ler lucky~ dpt tipu engko. hehe.

dueng: hehe, kalu aku buat mimpi, dah stereotype sgt. So aku tukar jadi lamunan. Ala-ala Ally Mcbeal sikit.

Dila said...

haiyer.. aku br nak pelik.. sbb mcm tak akan berlaku. Skali betul . Memang tak berlaku.

Foyernye~

Snubby, Don of Anime said...

dila: hahah, mcm "tak akan" berlaku?? u underestimate me girl..hehehe.

tokey #warmup said...

natam lan

auni said...

adoi,bikin saspen je!!! berangan rupenya!! hahahah

Snubby, Don of Anime said...

tokey #warmup?? (aku kenal sape ko..hahahaha): jgn marah bang.

zetty: eh2 zetty pon ade yer? hahaha...jgn marah kak.

nagacyber said...

takpe lan.. kalau berusaha, mimpi bleh jadi realiti.. macam umm.. Honda: The Power of Dreams.

Snubby, Don of Anime said...

nagacyber: HAhahaha, kalau BERUSAHALAH. kalau tak berusaha, mimpi akan terus menjadi mimpi. Realiti tak mungkin dapat dijejaki. Cewah. Sempat tu promote honda die..demmit.

washing said...

kewlphp: seb baik ari nie ko ada update
kewlphp: ahaha
kewlphp: aku dah addict
kewlphp: blog ko
Snubnosse Obello: haha
Snubnosse Obello: duh
kewlphp: weyyy
kewlphp: celakaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Snubnosse Obello: hahahahahahhahahaha
Snubnosse Obello: komen2
kewlphp: babiiiii
kewlphp: aku igt siyes2
kewlphp: celakaa
kewlphp: wat suspennn
kewlphp: ciss
kewlphp: ciss
kewlphp: haram jadah!
kewlphp: xgune
Snubnosse Obello: haha
kewlphp: argh best
kewlphp: tp kene tipuuuu
Snubnosse Obello: the fact that ramai org geram meaning citer aku berjaye
kewlphp: celakaa
Snubnosse Obello: meyakinkan
Snubnosse Obello: hahaha
kewlphp: mmg
kewlphp: celaka
kewlphp: ahahha
kewlphp: demmm

Snubby, Don of Anime said...

kesian member kite sorang nih...menyumpah2 seranah die.

Sambungannye...

kewlphp utp: sedey aku
kewlphp utp: aku dah bajet ko dpt awek tu
kewlphp utp: nak doakan dpt td
kewlphp utp: ciss
kewlphp utp: xjd doakan dpt
kewlphp utp: sbb kene tipu

Keji tak?? hahaha.

raje :p said...

hahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahaha

nice one ;]

washing said...

Sapekah kakak CN? keje kat BB? cam MiTV je? satu opis kah?

" Anonymous said...

Hari ni kak CN dtg ofis awal sgt sbb nak beli Nasi Lemak yg kononnya tersgt lah sedap kat BB nie, sambil menikmat nasi lemak dan juga nescaffee panas, mata kak CN juga ligat membaca entry kamu nie... tetiba nasi lemak tadi dah kurennnngggg sedapnya sbb citer kamu nie lebih menarik untuk dinikmati TETAPI bila dah hampir kepengujung nya...ekelehhh! Snubby nie buat buang karan teman jer....berangan/mengelamun dan ngingau ruper nya dia. Memang sah dah virus angau dak merebak dlm minda dan hati kamu ni Snubb.

Tak per satgi petang, hang pi lah isi minyak...mana tau kut2 mimpi hang jadi nyata kan kann? "

Sayuti said...

(anticlimax)

kechi said...

cis.. celaka mu lan.. sungguh ku tak sangka.. cempedak jd cucuq cempedak.. hang pekena aku lann.. demit..

squallion said...

do me a favor...stick out that fat middle finger to your eyes...that's my gift for you..demmit~!

squallion said...

do me a favor...stick out that fat middle finger to your eyes...that's my gift for you..demmit~!

Snubby, Don of Anime said...

raje, sayut, ned, squallion...

reply aku utk korang:

HAHAHAHAHAHA. Jgn marahhh~~

[re-arrange] said...

...

ko cilake. aku tertipu. huhu.

...

Snubby, Don of Anime said...

HAHAHAHA, ade lagi mangsa terbaru!

Kepada kengkawan..mintak maaflah yer. Aku bukan berniat utk tipu. Aku cube membayangkan kalu situasi terserempak berlaku, apa aku akan buat. Lepas tuh, biaselah kalu melamun, meleret2 laa jadinye.

Anyway, terima kasih kerana sudi membace. Aku akan terus menipu..erk..memberi citer2 terbaik utk anda. Hahahaha.

Unta@Jitra said...

tgh2 bace aku dah angkat tangan doa kesyukuran dah buat ko lan...

ko kencing aku idup2

pehni kalo jd betol, aku akan refuse tamo pecaya... cilaka laa lu org tua...

hahahahahahahaha... balik2 kl je dah kene tipu... hampess

Snubby, Don of Anime said...

astaga~~~ ade lagi mangsa terbaru yek?? hahahahaha.

circleinspoon said...

cis.rupa2nya..aku dtipu

Anonymous said...

Best regards from NY! film editing schools