Tuesday, April 04, 2006

Malaysia VS Indonesia

Akhirnya!! Aku boleh update! Mungkin pasal arinih Suria Khamis dah mendesak aku utk update blog, walhal aku tiap2 hari cuba update. Magic sungguh arinih boleh dah. Berkat fans aku kot.. hehe.

Tetibe aku takde idea nak tulis pasal aper. Blank. Citer awek petronas pon dah lame habis (sebenarnye ade lagi tp buat masa nih aku tak terase nak berciter pasal dia, hehehe). Dan elok2 jer aku takde idea nak tulis aper, tetibe aku teringat pasal Pesta Muda Mudi Indonesia Hotlink!

Ramai yg mengajak aku pergi tgk konsert 8 jam tanpa henti 8 band indon tuh, tp itulah, aku ni sebenarnye kurang berminat nak gi tengok konsert2 nih. 8 jam tuh! Bebeh ajak, Dila ajak, Jo Kapasitor ajak, Sam ajak, dan ramai lagi lah! Macam2 perkara berfaedah aku boleh buat dengan 8 jam. Contohnye, tgk anime, pergi pasar, ngantor dan ngambik adik kat skolah...dan mcm2 lagi. Nyeh2.

Tapi apa sebenarnye ngan kite org Malaysia nih?? Ramai antara kita yg suke mengutuk indon itulah, inilah. Tapi kita puja pulak band indon. Bile sebut indon jer, mesti pasal orang gajilah, buruh kasar lah. Kalu korang bukak suratkhabar, baper byk kes org kita dera org gaji indon. Isk2. Kat kawasan aku nih pon ade beberapa contoh kes (walaupon takdelah sampai mendera). Jadi supportlah Local Band!! (heheh mcm aku tak dengar jer band indon..padahal gila gak).

Tiap2 pagi aku bangun pagi nak antar adik aku ke sekolah, sumer org gaji indon kat baris rumah aku akan keluar utk basuh kete Tuan masing2. Macam dah set2 pulak yer. Aku boleh kate ini adalah satu pemandangan yang unik, sbb berderet diorang cuci kete. Kecuali rumah aku. Pernah gak laa aku tanye ayah aku, "Taknak soh org gaji indon kite cuci kete tiap2 pagi gak ker??". Ayah aku kate tak perlu. Kete adalah tanggungjawab tuanpunya, so kene cuci sendiri. Baru dapat didik rase berdikari tuh.

Mungkin ler jiran2 aku ni takde mase kot... mungkin. Dan aku rase kita org Malaysia ni terlalu bergantung pada org2 luar. Dah jadi stereotype. Bangla jage pam minyak. Indon jadi surirumah utk pompuan, buruh kasar utk laki. Thailand bukak kedai makan. Filipina pulak..erk.. byk kat tempat2 spa. Hehehe. Sape rajin gi spa tuh tauler kan.

Sejak kecik aku tak diajar utk jadi seorang yg racist. Tak kira laa org tuh cina ke india ke, asal boleh ngam, boleh kawan, aku layan diorang mcm mana aku layan kawan2 melayu aku. Ramai jugak laa member2 aku yg racist nih. Kadang2 lucu gak bile tgk diorang meracistkan diri. Hahaha. Kutuk tak hingat. Bagi aku, kalu kite kutuk org, sebenarnye ade gak org kutuk kita kat belakang. Aku tak suka dikutuk! Hmph!

Haa.. sebut pasal indon ni lagi, aku teringat satu citer yg berlaku mase gi tgk bola kat stadium Bukit Jalil satu mase dahulu. Perlawanan antara Malaysia VS Indonesia utk Tiger Cup. Alaa, yg Malaysia kalah 4-1 tuh. Aaa? Banyak kali kita kalah? Yer ker??? Ok2.. sori, silap aku.

Aku pergi tgk bola dengan 3 org member aku iaitu si Wan, Fah dan Yanz. Semangat patriotik malam tuh toksah citer la, tinggi sungguh. Malaysia Boleh! Malaysia Boleh! Kitorang sumer ade tiket beli siap2, kecuali si Yanz. Die sanggup tuh beratur (sebenarnye panjat potong queue) utk beli tiket. Semata2 nak sokong negara sendiri lah.

Tapi hampa sehampa hampanya, kalah pulak. Main tah hape2. Takde taraf profesional langsung. MYTEAM lagi bagus aku tgk. Eh, mase tuh takde MYTEAM lagi. MYTASTE adelah hahaha.

Pulanglah kitorang dengan perasaan kecewa. Buang masa je pergi. Kalu kalah bergaya takper gak. Ini kalah mcm anak ayam dibelah dua. Kerdil dan tak bermaya. Ceh. Tapi kitorang tgk penyokong Indon mmg gah habislah. Sorak-sorak Indonesia Boleh! Malaysia Tak Boleh! kedengaran sana sini. Lucu gak laa bile negara sendiri dikutuk tapi takleh buat ape.

Jadi si Wan yg dikenali dengan perangai bengongnye (apatah lagi die ni presiden ghey.. sayang sungguh hensem2 tp ghey...sigh.. rugi aa pompuan2 kat Malaysia), konon2 turut sokong Indon laa. Wan ni datang bwk tuala, bila aku tanya apsal bwk tuala, dia jawab..

"Ada mende aku nak kibar2 nanti." HAHAHAHA. Boleh terimalahhh.

Nak dijadikan cerita, tuala si Wan ni kalernye bukanlah kaler bendera Malaysia. Erk, kaler Merah dan Putih, ade laa sikit kaler Malaysia. Kene tambah kuning baru tepat. Tapi kaler tuala die tuh lebih menjurus kepada kaler bendera Indonesia.

Mase nak balik ke parking kereta, kitorang terpakse jalan ke arah penyokong2 Indon nih. Bayangkan laa camne kan. Takut pon ade gak bile dengar diorang sorak2 gitu. Tapi Wan cuba care kreatif. If u cant beat them, join them. Btol tak?

So Wan pon aper lagi, sorak2 laa "Indonesia Menang! Indonesia Boleh! Yeah!". Sepanjang2 kitorang berjalan die sorak camtu sambil kibar2 tuala nye. Keji sungguh. Konon2 nak blend in laa tuh.

Tetibe ade sorang mamat Indon nih yg same naik ngan Wan, drpd arah bertentangan datang ke Wan. Die macam nak join laa Wan bersorak nih. Pastu die angkat tangan nak high five (sepp) ngan Wan.

Terkejut laa member nih bile ade Indon datang tetibe nak sepp. Cepat2 laa die ngelak. Kitorang pon agak terkejut mase tuh. Pastu bile Wan ngelak tanak sepp, Indon tuh mcm pelik.. lalu berkate..

"Kenapa ngak mau sepp??"

Muahahahahaha! Sian Indon tuh igtkan Wan org Indon gak. Aku tak salah kan Indon tuh. Tuala pon kaler Indonesia, sorak Indonesia lagi. Dahlah rupa org Malaysia ngan Indonesia lebih kurang jer. Mmg konfius laaa.

Wan yang tadi dok bersorak2 trus terdiam pastu. Kitorang dah tibai gelak dah. Kenapa ngak mau sepp?? Kerna kami org malaysia laaa! Wan mungkin cuak pasal takut kene pukul kot. Hahahaha.

Moralnya, kalu nak blend-in tuh, biarlah sungguh2. Alang2 menyeluk perkasam, biar sampai ke pangkal lengan. Alang2 nak jadi indon, sambut jer lah sepp tu. Bukan susah pon. Kalu tak brani, toksah buat drpd awal. Tapi mmg lucu aa malam tuh.

Itu sajalah citer aku kali nih. Lain kali aku update lagi yerrr.

By the way, kalu org Bangladesh dipanggil bangla, Indonesia dipanggil indon, Malaysia agak2 dipanggil ape ek? 'Malas'?? Boleh jadi... hahaha.

Klasik lah 'Malas' tuh.

Nota tambahan: Baru aku teringat kenapa aku tak racist orgnye. Mase kecik2 dulu, boleh tahan aa aku nih punye sentimen perkauman. Sumernye pasal jiran2 laa nih. Tapi ade satu time tuh, kwn ayah aku, seorang cina datang ke rumah melawat. Dia bawak anak sorang, umur lebih kurang aku (aku tak baper igt baper umur aku mase tuh). Mase tuh rumah aku adalah rumah yg terakhir, pastu jalan mati. Sebelah rumah aku bukit dan padang. Memisahkan bukit dan padang tuh ade satu longkang besar. Bebudak kwsn rumah aku ni pakai papan jer jadi jambatan.

Mase tuh aku nampak anak cina ni duduk luar rumah. Aku yg kuat sentimen perkauman, konon2 nak tunjuk eksyen laa, melintas jambatan yg kecik tuh. Alaa, kate slalu buat, so no problem lah bagi aku kan. Korang boleh bygkan aku melintas jambatan tuh mcm dalam sarkas mengimbangi badan atas tali. Tangan mendepa. Sambil2 tuh aku buat muka eksyen kat anak cina tuh.. "Aku boleh buat camni, ko takleh! Muahahaha" dalam hati aku.

Tup2, aku nampak dunia terbalik, pusing2 pastu gelap. Sedar2 jer, aku kat pangkuan arwah mak aku, dlm rumah. Pening kepala tak hengat. Baru aku sedar aku jatuh longkang tuh rupenye. Dan pengsan. Dan aku nampak anak cina yg aku nak tunjuk eksyen tuh duduk sebelah bapak dia, tgk jer aku. Alahai malunye...

Bila diorang balik, ayah aku tanye laa camne leh jatuh. Aku citer laa sume. Pastu ayah aku pon nasihat laa... "And thats why u dont be a racist." (sape2 tgk citer Arrested Development tau ler camne sebutan dan intonasi ayat tersebut..ayat sebenar ayah aku dah tak baper igt, lebih kurang gitu jer).

Semenjak daripada tuh, aku mmg dah tak racist dah! Ajaib kan!

Dan itulah satu2 kalinya aku pengsan seumur hidup.

---------------------------

CoolFacts!
1. Yahoo! asalnya dinamakan 'Jerry's Guide to the World Wide Web'.

2. Kebanyakan orang yang menyebut perkataan 'yawning' akan menguap!

36 comments:

[re-arrange] said...

By the way, kalu org Bangladesh dipanggil bangla, Indonesia dipanggil indon, Malaysia agak2 dipanggil ape ek? 'Malas'?? Boleh jadi... hahaha.


Cett..malay daa..hihu.

/me tanak ngaku malas wpun malas mcm haram..miahahah

Dila said...

Haha. Malaskah?

Bile aku dh keje kat sini. Minority ade lah Mlayu. Aku tak rase begitu. Huhuhu.

Tapi. Pasal puja musik indon ni. Muzik tetap muzik. Walaupon bangsa mane pon yg nyanyi or mainkan.

Hani Mialystic said...

klasik lah~
jum2 g pesta indon.ya udah deh sepp aja~~~

Unta@Jitra said...

Atas sebab2 keselamatan dan faktor kewangan (ekonomi), maka aku rasa xdpt nk menyertai pesta Indon tu...

Lgpon bukan taste aku lagu indon... hehehe... ahli Bijan Sensasi tau betapa xretinya aku nk men gitar lagu2 indon...

Kepada yg pergi... have fun!... bawak DV, bole rakam nnt upload kt youtube...

Snubby, Don of Anime said...

re-arrange: 'malay' tuh adalah panggilan mat saleh kpd kite. ini panggilan org2 luar di negara kita sendiri. yg kite tatau..hehe.

dila: adakah ini bermaksud kite kene jadi minoriti baru kita tak malas?? hmm...

honey: sile2, takmoh gi.

unta: haha, lagu indon pon tak reti main. kate power men gitar. ceh. btw, kalu rakam .3gp ok gak. leh letak dlm AMB nnt (sesape tatau aper tuh AMB, tak perlu tanye, sile carik sendiri).

Dila said...

No. Bile dh keje ngan bangsa lain, while we are the minoriti. Mata agak buka jugak. So the stereotype sometimes do not apply.

Sayuti said...

mengapa perlu jadi minoriti baru nak bukak mata?

Snubby, Don of Anime said...

oh sayut! Benar! aku baru nak ckp camtu! Ko sudah curik aku punya line! oh tidak sayut!

Btol2, kenape kene jadi minoriti baru nak bersihkan taik mata??

Hmm...

Dila said...

sebab some ppls are comfortable living in their own skins too much.

And like to streotype too much. Tu je.

Mcm ko cakap la . Bile mcm dh shock tu baru ko berubah. Ni macam. U think it this way. Bile dh experience.. ko taw la. Most Malaysian are racist. Even the one that said they dont. Ni lebih kurang mcm ko lebih lagi understand cara masing. Since you are working closely together and can see them in their own comfortable habitat.

Snubby, Don of Anime said...

Ic... gitu..

Haa, sayut! Camne??? Tepat aper yg dila katekan tuh.

Aper hujah ko pulak???

(best jugak bakar2 org nih)

[re-arrange] said...

haha..demmit. bakar org jer ko..jawab aa skali weih :p

btw aku sokong dila. mmg btol bila somebody tu da ade kat dlm comfort zone, which mean in the same race, kita akan lg sng nk...communicate.

based on my own experience, br aku rasa mcm mana jadik minority race masa prektikal ni. sume cine. agak saket gk aa mao communicate. nak tak nak, akan berubah dgn sindrinye. ilang da racist. and yep, maybe tak malas sgt bile da kene camtu. mana tak, org len sume wat keje mcm nk gile, malu aa mau duk tanpa keje. last2 kita akan rajen sindri, either memintak keje or buat2 rajen mencarik keje sindri.

Marq said...

Satu bende yang aku paling tak faham sekali ialah kenapa orang indon dipanggil orang indon bukan orang melayu? Diorang bukan melayu? Abis tu kita ape plak? Aku ni orang jawa, dipanggil suku sakat melayu gak. Jadi dipanggil orang melayu gak. Diorang kat sana tu ada orang jawa gak, tapi dipanggil indon? Orang cina sana dipanggil ape plak? Orang inggeris menetap kat sana plak camne? Orang indon ke mat saleh?

Banyak betul soalan yang tidak dijawab.. hurmm

Hani Mialystic said...

try bc satu thread kt ewadah.com. ade satu mlyu singapura hentam malay(ke malas) malaysia psl jambatan2 neh.den malas2 neh pon flame la blk.

how not to b racist? same2 melayu pon nk kecoh.haih~

opsi no offence~

Snubby, Don of Anime said...

re-arrange: tapi adakah ko akan berubah selamanya?? ker mase prektikal saja??? Kalu stakat mase keje ko boleh communicate better, kendian biler keluar jer, same old same old, mcm kureng gak kan.

Apa yg ko nak aku jwb? Hehehe.

marq: utk menjawab persoalan ko, aku rase adalah amat obvious skali, org indon hanyalah panggilan utk org MELAYU indonesia saja. Kalu dah cina, mat saleh, india, dan lain2, mungkin lain dah panggilannya. Aku tak baper pasti, tp yg pastinye, mesti bukan org Indon.

Mungkin CINDON utk cina indon. MATSANDON utk mat saleh indon, dan INDION utk india indon. Kewl heh?

honey: Hah! Maybe laa post pasal indon kalinih tersilap fakta. Mungkin kite org malaysia/melayu/whatever bukan saja racist, tapi juga mempunyai sifat kenegaraan yg tinggi?

Sama-sama melayu nak kecoh tuh dah biasa dah... Kecoh ni akan terjadi bile ade conflict, tak kire laa same jenis ke ape ke. Kalu dah tak bersefahaman, sama2 cina pon leh kecoh. Tp sbb yg kecoh itu melayu, dan dlm pemikiran kite org melayu tak boleh gado sama sendiri (wpon berlainan negara), ianya menjadi satu yg menjelekkan. Btol? Tak Btol? Ntahlahhh..

[re-arrange] said...

hihu..aku takleh predict masa depan snub. kalo aku kuar dr prektikal dgn better communication, so better laa aku harapannye. tp still, ianya satu persoalan bila kita kuar dr minoriti dan menjadik kumpulan majoriti semula, mungkit habit lama akan kembali, or mungkin habit baru akan berkekalan? entahlah. harapannya biar tak kureng aa..hehe

des y aku terlalu suka dgn quote dr Sophia Curtis dlm CSI LV s5 (episod bape tak igt):

"what we are" is always the same, but "who we are" will never stop changing..

Snubby, Don of Anime said...

btol tuh. kita takleh predict mase depan kite. tp at least kite leh setkan mase depan generasi anak2 kita kan?

aku masih menunggu komen balas sayut...

ps: tak salah aku CSI Season 6.

iceroll said...

mak aihh beraninye korang nak pegi konsert tuh. aku letak jari mesti ramai gile indon punye la.

same melayu pun nak kecoh? ape nak herankan. kat malaysia pun bese ade aje bende camtuh.

isu majoriti dan minoriti ade dimana saja. kat china dan india pun hadapi bende yg sama. cuma bezanye negara diorang 90% bangsa diorang, sedangkan negara kite 50% aje bangsa kite. Aihhh jadik panjang lebar lak kang. Malas aa nak cite(mmg melayu tok-tok aku nih).

tp aku akui aku mmg racist, pasal aku tak suka ebony..hehehehe

Snubby, Don of Anime said...

ade jer ebony yg lawa aper... hehehe.

suff said...

gua bukan racist beb, tapi korang click jek la kat link nih

http://rateastranger.com/?pic=10000367

F00 said...

aku jawa.
macam mawi.
world!

selamat datang asmara - gigi

Snubby, Don of Anime said...

suff: link aper tuh? takde aper pon. broken link, takleh bukak. So kengkawan, jgn buang mase bukak link tuh.

foo: oh ko jawa rupenye. jawa indon ker jawa malaysia ker..jawa totok?

nagacyber said...

ok jer link tu Lan, aku boleh bukak.. maybe streamyx ko problem lagi kot

Yap Ah Boon said...

Marilah Vote!

hehehehe....................:D

suff said...

ala takleh ke.... jap aku paste lagi skali

cut

paste

http://rateastranger.com/?pic=10000367

circleinspoon said...

kau snubby..sajajer taknak kitorang bukak e....

boleh ajer bukak link tu.
tu ke awek petronas kau?
ooo....

melmuhd said...

comel.....kiuttt...miuttt... AWEK PETRONAS tuuuu

Hani Mialystic said...

hahaha
sapekah yg bjaye mengambil gamba awek petronas itu?

smoger berjaya saudaraku!

Snubby, Don of Anime said...

sebenarnye aku amatlah sedih sbb korang dah dpt tgk gambar tuh.

byk lagi mende aku nak buat kat blog. tp sbb dah ade gambar.. seolah2 korang dah matikan semua idea2 aku.

ini adalah lawak yg aku agak takleh terima...

Sayuti said...

sori lambat reply Lan. baru nak bukak tengok. jgn terasa sangat Lan pasal awek petronas tu.

berbalik kepada isu minoriti dan bukak mata.

aku takde hujah. pertanyaan aku itu ikhlas.

aku tanya kenapa perlu jadi minoriti baru nak bukak mata? jadi majoriti pon boleh bukak mata jugak. kan?

perkara bukak mata bergantung kepada pendirian dan pemikiran kita sendiri.

bila jadi minoriti baru bukak mata juga adalah satu stereotaip.

mengapa ada pelajar kita di luar negara gagal, walaupon merupakan golongan minoriti di sana?

mengapa pula dikatakan most malaysian adalah racist? apa definisi racist pada pandangan kamu yang membuatkan kamu berkata demikian?

aku tidak racist. aku mungkin patriotik. aku mungkin jugak cintakan Islam. tapi, aku tidak racist.

betul!

p/s: aku ada air untuk memadamkan api.

Unta@Jitra said...

Racist... subjektif...

Kite idup dlm kepelbagaian kaum, budaya, agama... nk buang sifat perkauman mmg susah... amik contoh pasal mknan dah laa... kita xmakan benda2 yg agama larang... tp org sebelah rumah kita mkn sb dia agama lain... so kita dah jadi was2 nk pegi lepak tegur sapa dlm rumah... takut

Kita ckp pasal open minded... tp kalo telebih open minded pon bahaya sgt plak... perbezaan tetap wujud walopon persamaan yg kita cari utk keamanan (pesal aku rase tulisan aku lain mcm ni)...

Anyway kalo sama2 hormat, sama2 respek, sama2 tau jaga sensitiviti, racist bole dikurangkan tp nk ilangkan semua, xleh kot... pk tgk laa pesal kita ada Umno, MIC, MCA :)

Just my 5kupang

sezzy said...

comelnye..eh..lawanye awek petronas! patut la ari-ari isi minyak!!

mangifera said...

RACIST? aku rasa it's just sebab kita tak selesa dgn culture orang lain. and people who not learning bout other culture can easily get offended by other. sebab byk benda yang bangsa lain buat bertentangan dgn apa yang ada dalam culture kita.

bagi aku, putting stereotype agama dgn ethnics or race pun making up racist jgk. not just culture different jer but also religion stereotype pun blend into one racist big recipe.

(erk..apa aku lalutkan tu). anyway, aku rasa kadang2 aku agak racist. tp my curiosity make me put that aside. yer la..cannot judge people by one shot jer. kena kenal baru buleh judge. tp still some culture yang offended dgn aku nyer belief buatkan aku menghindari certain people and race. yer la..some race embedded with some kind of norms or behaviour yang standard (eventhough not all).

psl student malaysia fail kat oversea tu, aku rasa sebab culture shock. yer la..malaysia tak macam kat sana. why bila kita jadi minority kita opened up our eyes? cause we're forced to. bukan takleh bila ko duduk dalam majority utk opened up your eyes but tend you got concern bout WHAT your FRENZ think bout your behaviour. psl tu keluarlah cop SKEMA, cop BERIA, cop GIPANG and such. when you're against the norms, people will notice and talk bout that.

and as a human being, naturally ko mmg takmo disisihkan and that's why you enggaged to typical behaviour within your group. eventhough ko rasa silap, eventhough ko tahu apa yang ko buat sebenarnya tak elok, tp ko wat jgk. peer pressure....people afraid to be alone especially when you gaining special position in one place. power and fame and comfort; the reason why people enggaged to certain wrong behaviour. same goes camne ko terasa tercabar bila ko tak smoking when all your frenz smoking. kawan2 ko kalau jenis keji sure perlecehkan ko. and ko sure rasa terhina gile. eventhough ko tahu smoking tu not rite, but due to peer pressure, ko buat jgk.

opss...just example. aku pernah jgk kena camtu but aku wat bodoh je. tak macho kalau tak smoking? well, i don't think so. so, last2 bila ko teguh dgn pendirian ko, people who really your FRENZ will respect your stand. maybe that;s why aku sayang sgt rumet aku, dia hormat pendirian aku yang tak merokok dan takkan ajar aku smoking. selalu aku kena marah bila aku nak belajar smoking, dia cakap jgn rosakkan diri. that's a good frenz for.

ops...terlalut sgt dah. aku just provide example...tak bermaksud nak hina mana2 pihak. also, it's based on my experience.

p/s: sorry lan, panjang gile plak aku tulis.

[re-arrange] said...

ahh...tu ke...org yg sll dicerita2kan...

deym..potong mood mau dgr cerita. x syok dah nk berimaginasi lebey2.

snub, that girl..is not my taste..wahaha :P

Hani Mialystic said...

loer..
amende yg lawak bout that pic.
aaa
/me inesen bakk~

kalo dh ade idea nk tulih,tulih je.huhu.xsabo gk nk bc neh.cm bes je.
org pon duk komeng pos same 4-5 kali dh.xde pos br, caner?haigooo~

Snubby, Don of Anime said...

sori. bizi.

lgpon post gambar tuh mmg mematikan mood terus.

bizi lagi. sori.

Snubby, Don of Anime said...

[quote = rearrange]

snub, that girl..is not my taste..wahaha :P

[unquote]

this is EXACTLY kenape aku tanak ade gambar diletakkan. aku tanak org judge. aku tanak mende ni pasal 'AKU' saje, tapi kait mengait ngan pembaca. Diorang leh berimaginasi sendiri rupe masing2.

Skang aper dah jadi??

BENGKEKNYE AKU!