Sunday, April 16, 2006

Kompilasi Ayat utk Bercinta

Memandangkan bile aku post entry siyes ramai yg tak siyes, so aku fikir tak perlulah citer2 gitu lagi. Sekali sekala mungkin. Baik aku letak citer yg lebih menarik perhatian orang. Citer jenis aper ek. Emm...

Ah..btol. Org kita ni suke dengan citer jiwang. Citer cinta! Mungkin aku perlu menulis citer cinta utk entry kalinih. So here goes...

(sambil membuka winamp dan memainkan lagu Once - Dealova, utk mendapatkan mood jiwang supaya aku leh menulis dengan lagi berkesan...)

Ramai orang yang kenal 'aku version dulu' mesti tanye "Wah, camne ko leh jadi mcm skarang?". Hehehe. Kebanyakan kawan2 aku sekarang, kenal bile aku dah berubah. Tapi masih ade 2-3 yg kenal mase kecik, atau mase skolah rendah, yang tahu macam mane aku ni dulu. Pasif. Rigid. Tak bercakap sangat. Tak bersosial langsung. Apatah lagi dengan perempuan...

Manusia berubah. Tapi tak selalu. Dan bila sekali dah berubah, kesannya lama. Ada yang kekal. Nak patah balik, macam mustahil. Sbb itu kite takleh berubah sesuka hati je. Think before you decide to change yourself.

Aku bersyukur jugaklah sbb perubahan aku ni lebih kepada positif. Ada byk faktor perubahan..tapi kalu nak citer mungkin panjang. Mungkin lain post aku boleh tulis. Kalinih aku nak tulis kompilasi nasihat2, antara penyebab aku berubah. Kenyataaan orang lain. Diri sendiri punya? Terlalu mahal utk didiskas. Korang leh YM jer aku utk dpt one-to-one kaunseling secara percuma. huhuhuhu.

Pertama skali, aku teringat ayat nih...

"You.. kene gatal2 sikit baru pompuan suka" - quote from ex-skandal #3.

Sekali bace/dengar, mungkin macam poyo. Tapi ada kebenaran kat situ. Pompuan sukekan lelaki yang outgoing, go-getter. Dah tak ade dah ruang utk Mr. Nice Guy kat dalam dunia nih, sebab SEMUA ORANG TAHU, Mr. Nice Guy ni tak wujud. Sebaik2 kite, ade gak yg jahatnye.

Memula aku dapat ayat ni, aku tertanye2 jugaklah, bukan org pompuan ni rimas ker kalu kite gatal2? Jawapan yang aku dapat ialah, bila buat camni, diorang tahu kita tak siyes. Bila kite tak siyes, chances nak jadi chemistry tuh macam rendah. Dan kebanyakan pompuan akan play along. Well, kat situlah manipulasinye. Kite boleh buatkan satu situasi tuh jadi lebih ceria, lebih menyeronokkan drpd simple approach.

Dan yang paling penting, bila kita gatal2 ni, selalunya kita akan menunjukkan diri kite yg sebenar. Takde sembunyi2 sangat. Takde nak kaver line. Tapi janganlah lebih2 pasal mostly perkara yg dilebih2kan nih jadi negatif.

Amik jer contoh kt bwh nih (ini contoh saja...);

Aku: You aper kabar harinih? Sihat?
Skandal: Sihat je.
Aku: Ooo. Dah makan?
Skandal: Dah makan dah.

Tak ke bosan kalu macam nih?? Ok, contoh kedua, menggunakan isi yang sama tp ayat dah diubah jadi lebih gatal (flirt);

Aku: You, I rase tak sihat aa arinih. Pasal igt kat you kot, hahaha. Tapi you sihat ke?
Skandal: Ngade. Sihat je. Tak igt kat sape2 pon :p
Aku: Eleh, if u miss me, bgtau jer. Macam I, sampai tak makan sbb miss kat you. Haha.
Skandal: Sape soh tak makan. Lenkali jgn le miss kat I kalu sampai tak mkn. You dah makan?
Aku: (yes, mengena!) Dah makan dah..blablabla

Nampak tak perbezaannya? Nak tanye 'kabar' dan 'dah makan ke' guna 2 care berbeza. Of course boleh nak pakai cara pertama, itu kalu kite mmg tanak ade ape2 dengan si dia lah. Care kedua kan nampak lebih fun? Kan?

Kendian yang kedua, ayat paling tepat, tapi ramai antara kite tak perasan kebenarannya..

"Cinta kat chatting ni tak sahih..." - quote from ex-skandal #2.

Ramaiiii org yg aku kenal mengharapkan cinta drpd camni. Walaupon ada yg jadi, tp lagi byk yg tak jadi. Kita mengharapkan orang sane tuh sesuai, tanpa tau perkara yang sebenar. Mana boleh itu macam saja bai. Manusia nih kalu nak bercinta kene jumpe. Kene tgk sendiri. Baru sahih.

Untuk menguatkan lagi sokongan aku pada ayat kat atas tuh, aku buatlah research. Aku mmg suke buat research. Dan byk yg aku dpt drpd research aku. Kenapa cinta chatting tak sahih??

Sebabnya, kita taktau expression orang kat sana. Kita tatau camne cara dia luahkan ayat2 dia tuh. Kita tatau apa yg bermain dlm pikiran dia. Kalu berjumpa, kita boleh guna kuasa sixth sense dlm diri kita. Ya..semua org ade sixth sense. Kuat tak kuat jer. Tapi sekurang2nya ada. Boleh baca. "Oo..die ni tipu ker?" atau "Kenapa bila die cakap jer, pandang tempat lain?". Kita nampak semua tuh. Membuatkan seseorang leh kasi judgement yg lebih tepat, adil, dan sesuai dengan diri sendiri.

Bagi aku, chatting tu pemangkin saje. Pemangkin utk kite kenal seseorang dengan lebih dekat. Sudahnya, kenalah kite usaha. Jangan jadi seorang yang pemaksa. Dan plg penting, jangan malas! Sbb malas laa ramai org berharap dengan chatting jer dah leh jatuh cinta. No such thing maaa..

Ayat ketiga pulak;

"Play hard to get" - quote from Shaheeran.

Yeah, ini lah member aku yg sifu dan otai di Subang sana tuh. Sape tak kenal die hahahaha. Tak kenal takper, dia tak penting. Tapi ayat die tuh penting. Sebab byk implikasi.

Adakah dengan membuatkan diri kita ni jual mahal, bermakna kite mengecikkan skop utk bercinta? Tidak..tidak sama sekali... Lumrah manusia, suka mencabar sesuatu perkara. Hatta sepasif mane pon org tuh, mesti ade sifat suke mencabar. Dan sifat suka mencabar ni ade byk name dan rupe, tp plg mudah.. CURIOSITY. Haa.. jgn tatau, curiosity jugak adalah salah satu cabang cabar mencabar.

Bile kite jual mahal (tp jgnlah mahal sangat, sampai menyusahkan orang), org akan curious kenape kite mcm tuh. Orang akan sentiasa teringat kat kite. Sentiasa carik jalan utk mencurik perhatian korang. Sungguh tak tipu! Ia jugak meletakkan kite sbg seorang yang mempunyai ciri2 bukan-senang-nak-dipermainkan. Nampak tough dan macho bagi laki. Pompuan lak, nampak secure dan matang.

Ok, aku tanye koranglah.. ade 2 jenis perempuan. Satu nih senang2 je nak ditackle. Satu lagi jenis susah, tapi kalau dapat, konfom rase puas hati. Mana satu yg nak dijadikan bini? Stakat yg aku bertanya2, kebanyakkannye pilih yg nombor 2. Tak ke pelik bile ade yg senang, kite nak jugak yg susah. Tapi itulah lumrah alam. So manipulasi lah sifat manusia yg satu ni sebaik2nya.

Aku ade term sendiri utk Quote mcm nih. Aku panggil 'Sorong Papan Tarik Papan'. Utk keterangan lanjut sile lah tanye.

Ayat keempat pulak berbunyi gini;

"Be Selfish" - quote from Bebeh.

Ini member aku yang sama universiti dan sama kampung (erk..rumah. Kira jiran lah senang).

Bunyi mcm jahat je kan? Tapi percayalah, semua org dlm dunia ni selfish. Semua nak pentingkan diri sendiri. Kenapa kite nak jage hati org kalu diri sendiri tak terjaga? Kenape? Kenape? Kenape bile sudahnya kite yg merana? Jadi, biarlah kite sendiri yg selfish sblom org lain start jd selfish.

Ayat ni sebenarnye ade kait rapat dengan ayat seblom tuh, 'play hard to get'. Tapi lebih kepada diri kita sendiri. Anda tak mahu dikecewakan?? Jadi jgn buat perkara yang mengecewakan. Bila ngorat awek tuh, sedar2lah posisi kita camne. Janganlah sampai dipergunakan.

Contoh macam, kita minat ngan sorang awek tuh. Kita dah approach, kita dah ayat, dan segalanya. Dan sebabkan kita minat sangat, kita sanggup buat aper saje. Salah tuh! Kene sombong laa sikit. Baru org tahu langit tinggi ke rendah. Baru org tahu adakah kite ni mudah dipergunakan ke tak. Biar org nak kate aper, tapi kalau dibuat dengan elok, org takkan nampak kite ni selfish, sebaliknya nampak kite ni berhati2. Tapi akarnya tetap sama. Selfish.

Mende ni apply yg same kat laki mahupon pompuan.

Oklah, satu ayat yg aku sendiri pakai;

"Nak kenal lagi ramai perempuan, jgn memilih kwn pompuan" - quote from, erk, me myself.

Kenape agaknye camni? Pasal perempuan ni terkenal dengan network diorang. Haha. Satu gossip boleh tersebar tak sampai setengah jam kalau kene gayanya. Kadang2 bahaya gak macam nih. Tapi aku bukan nak citer pasal gossip.

Knape kite kene byk kwn pompuan? Sbb ianya akan meluaskan lagi pertemuan kita. Mungkin kalau ade rezki, jodoh kita. Tapi kalau awal2 lagi semua pompuan korang approach nak buat awek, payah laa. Mcm aku kate tdi, gossip pompuan ni cepat. Kalu reputasi buruk, sekejap je sumer org tahu.

Jadi approachlah jadi kawan2 dulu. Jgn pilih rupa (ini silap byk laki, nak kawan pon tgk rupa..aparaaa). Bila kite baik2 ngan sorang, eventually, dia akan kenalkan pada kita kawan2 diorang. Bile dah kenal kawan2 diorang, orang yang luar drpd network kawan pon akan nampak keikhlasan kita, dan diorang pon nak kawan ngan kita. Mudah jer kan? Pastu bile dah besar lingkaran kawan2 perempuan, its your call. Nak ngorat ke tak..pandai2lah.

Tapi daripada pengalaman aku sendiri, apa yg aku praktikkan, bile buat camni, mmg mudah aku nak dpt kawan perempuan drpd pelbagai background (yg liar, yg baik, yg gitu2..sumerlah).

Akhir sekali.. ayat yang general.. yang ramai org dengar.

"Opposite Attracts."

Ada org salah paham mende nih. Bukanlah maksudnye, kalu korang hitam, awek korang akan dapat putih melepak. Atau korang gemuk, dapat awek kurus. Atau mende2 yg opposite. Bukan2. Mmg ade terjadi, tapi ade sebab sebenar didalam situasi cenggini.

Yang dimaksudkan opposite attracts ialah, pertamanya, kalu sama akan jadi bosan cepat. Tak jadi pada semua org, tapi kebanyakkannya. Aku teringat lagi salah satu rancangan Oprah Winfrey satu ketika dahulu.. mende yg sama-sama dalam kapel nih, hanyalah mitos. Mitos rahsia kegembiraan. Sebetulnya, lagi byk kelainan, lagi bertahanlah sesuatu hubungan tu.

Dan bila aku bace
Art of Approaching (thx Yap for the link), ianya menguatkan lagi ayat 'Opposite Attracts' tuh. Bila pasangan korang peluk tubuh, korang bukaklah tangan. Bile pasangan korang muka masam atau keras semacam jer, korang relakslah dan senyum. Tujuannya, supaya kite dapat buang elemen2 negatif kat dia tuh. Lama2, pasti orang akan tertarik dengan kita. Sedangkan magnet pon perlu +ve dan -ve utk melekat. Apatah lagi manusia...(cume lagi complex).

Itu sajelah aper yg aku nak citer... Kalu ade aper2 request pasal nasihat cinta, boleh tanye aku kat ym, atau letak jer kat komen post nih. Lame tak jadi Doctor Love. Hahahahaha.

Klasik sungguh.

-----------------------

CoolFacts!
1. Kebakaran di hutan lebih cepat merebak secara menaik, daripada secara menurun.

2. Syarat utama utk mengenalpasti baik atau tidak sebuah Labu, lagi gelap kulitnya, lagi lamalah ianya bertahan.

31 comments:

k said...

yeah 1st post!
cinta sana cinta sini,
apebende yg merdeka.. gagaga lalut lagu butters lak

bercinta itu mengasyikkan, masa berlalu tanpa disedari. cinta itu buta snubby. kata2 mu itu ada betulnya. boleh digunapakai sebagai secara am.

hidup ini adalah proses memilih daripada lahir hinggalah mati. apabila bercinta ini mestilah ade nak pilih2 juga. ade hendak yg mudah, ada yg mahu yg memuaskan hati. tetapi kalau dah gersang itu sebat aja deh mana2.

kalau kita memilih bukankah pihak yang satu lagi akan memilih jua. anda lupa lan satu lagi petua. jgn berputus asa. hehe..

Heartless Angel said...

Be urself, not Mr. Nice Guy or Mr. Bad Boy.. Just be urself.. Dont practise hypocrisy and show her the real man u r =)

Unta@Jitra said...

Jgn keras kepala!!! - Yoda

Kalo keras kepala, lambatlaa nk jumpe kot... sometimes bende yg kite judge pada awal pertemuan boleh berubah mengikut aliran masa dan kematangan...

Cakap2 cinta ni, i'd say 20% bole laa dr sumber rujukan / bace buku / dgr pengalaman org... the real 80% is from ur own experience...

Org kate "ala ko dah dapat bole aa cakap camtu" tp org xpikir sblom die dpt, ayat kt atas tu jugaklaa die pakai kalo org len nasihat ke ape kt die...

Go for it, yer again, ckp mmg senang... aku dlo pon 14 attempts nk ckp tp lekat kt celah tekak... but i made it anyway...

Show ur true self... kalo org tu nk minat, die xminat kt diri yg kepura2an... alah mcm cite densha otoko tu... hahahaha

Okehlaa nk gayut jap... nk pakai ayat gatal2 sket :P

Sayuti said...

kawen.

XD <--- ini adalah seketul emotikon

nagacyber said...

sorry la Lan, I can't help it.. kene spam gak..

K @ DKEREL IS IN DA' HOUSE!! woot woot!!

Ok.. komen plak, hmm.. jap aku pikir dulu.. dah dapat kang aku post.. nak buat keje lah.. heh

Snubby, Don of Anime said...

k: yg pertamanya, entry aku ni bukan lah kata2 aku. Tp kata2 org yg dekat ngan aku. Tapi yg sebat tuh aku takleh bersetuju. Sangat2 tak bersetuju. Gersang camne pon... kenot lah. Selalulah pikir mase hadapan skali, jgn pikir nak sronok skang jer. Kelak ko yang menyesal. Cewah.

Heartless Angel: That is exacly what im trying to say. Be urself. But is it 100% true??? Aku tak memberi cadangan supaya jadi Mr. Bad Boy pon. Ape yg aku cadangkan, jika nak maju, silelah cermin2kan diri. Well, if im still myself 8 years ago, aku tak rase aku akan sampai ke tahap begini. Dan aku yakin 70%, kwn perempuan aku tak seramai skang. Mungkin tersangat sikit. So be urself is good, but not being urself is also good. Hipocrisy is another story.

Unta: Satu lagi quote yg boleh digunapakai. Jangan keras kepala. Tapi jangan tak memilih. Adakah mende ni terlalu remeh, sampai kite tibai ape saje yg ada??

The funny thing is, ramai org kate be urself. Tapi sedarkah anda, bila dlm situasi begini, none of us show our trueself? Amatlah sedikit org yg dalam perhubungan nih, masih sama selepas gayut, kawin, dating, or ape2 saje. Percayelah! Sbb kita seboleh2nya nak tutup mende buruk drpd kita. Kenapa? Sbb takut org sana takleh terima. Byk mende kat sini boleh huraikan. Next time.

sayut: aku tatau aa 'kawen' tu quote drpd ko ke ape. Hahaha. Tapi kalu ko bahagia, bagus2. Hahahahahaha. Tapi sori aa stakat nih quote 'kawen' tu aku takleh nak letak dlm kompilasi lagi. Terlalu berat maaa. Hahahahaha.

Nagacyber: ah..whatever lah (aku plg benci perkataan whatever, tp terpakse pakai bile dah slalu sgt ko buat).

jess said...

its trus snab, gal nak flirt je kkdg. tp kkdg dah jatuh cinta mmg susah nak lupakan.. org laki nie mula2 mmg happy go lucky n flirt2, tp bile dah bercouple kenapa cam tak happy go lucky n flirt2 agi...mcm berat nak buat ur gal smiling again :(

Rozie Rais said...

assalamualaikum..
hai lan..lame tak masok blog ko..
nway..pasal dis matter...payah sket nk ckpla..it's a matter of heart kan..depends on the person him/herself la slalunye..
ader member aku..ayat power..satu dua hari jek leh ayat sorg budak tu turs boleh jadik awek dier..n mind u..this gurl is not gatal watsoever..she's a nice girl, and lurus la..so kalo lam konteks nih, ayat kene power, n budak pompuan tu plak jenis inesen aa..

dets y aku kater len org lain aa..
but what's more important i think is..

H O N E S T Y

yg aku maksod kan honest ni bukanla jadik lurus bendol ke ape..but u have to be honest, especially bile ske kt org tu..jgn plak nak kapel nng org tu sb ader udang sbalik mi ke ape. biarla sb kiter mmg ske btol2 kat dier..
no one likes to be lied to, and i believe as long as we r honest, insyaAllah boleh punye la lannn..
(^-^) gambate kudasait

p/s: i dont think "Cinta kat chatting ni tak sahih..." tu betol..y?ader jek byk kuar kt majalah mingguan wanita org tu kawen las2nye sb diorg bcinta tru cetting.. ;)

Ghey For Life said...

emm...aku kalau "be yourself" akan menampakkan ciri ghey² aku so aku terpaksa hipokrit MOST of the time.

stay single rulz. no pain, lots of gain. gersang? tanyer abg snubby kita cara untuk release gersang the fastest way. LoL.

Snubboz, jgnlah ko kuar dari persatuan gabungan ghey² gersang. Ko dah lah naib president. Ahli geng kita makin lama makin berkurangan. Pls, recruit more. The more the merrier.

nur_za said...

err.. adakah.. posting ini.. berkaitan.. atau.. merujuk kepada.. peristiwa jeng3x.. baru2 ini? smell fishy a bit. sbb tu ke ko post pasal ni?

ko nasehat mmg pandai la kan? doc love ek? doc love kene ngorat pun ngaaa~~~ :P

anyway, pada aku just wait n see~~ jodoh di tgn tuhan. tp kalo tak usaha tak dpt. kalo dh usaha, tak dpt2 gak, bkn jodoh la tu. cara ape nak pakai, ikutla kreativiti masing2.

nagacyber said...

"Ala abg snubby, jgn la benci2.. tak best tau.." <-- lagi satu contoh ayat naughty or gatal2.. hahaha

kalau cakap pasal quote nasihat bercinta ni mmg byk.. mcm2 nasihat org bleh bagi.. tapi biase nyer nasihat2 ni bleh di pakai utk 1st step aje, bile baru nak kenal, baru nak masuk line. Kalau mau gerak more than that, nak pegi lebih serius.. then takleh pakai dah. Sbb from that point kene go your own natural way, takkan sampai biler2 pun mau pakai nasihat2 tuh? nak berwatakkan camtu tak ke main2 je?

Unless korang nak jadi PUA la.. tu korang bleh belajar dari Jumy n Yap.

ok lah.. ntah ape aku cite nih.. tensen keje byk nih.. bye

iceroll said...

aihh mmg dr love la ko nih.

aku perlukan nasihat lan~~~

Snubby, Don of Anime said...

hahaha..ramai memberi komen yer. bagus2. ini yg kita mahu. :p

jess: well jess, ur statement tu adalah contoh terbaik.. 'be urself' yg silap. hahaha. Ape2pon, kalu nak bercinta, i believe that there are 2 things that should be considered thoroughly. Trust.. and Loyalty. Hehe, ini prinsip hidup nih, mahal nih. Bukanlah bermaksud mende lain tak penting, but i choose these.

Rozie: stuju! so tak perlu elaborate lagi byk. But nak reply ur p/s tuh. Mmg ade yg berjaye rozie. Tp tak selalu. Rare case. Lagipon, yg berjaye tuh, most of the time chatting kejap jer. Kendian diorang dah start hangout, ngedate2. Dan diorang tak bercinta mase chatting. Diorang bercinta lepas chatting. Yg aku cube maksudkan di sini, bile kite cube bercinta, dengan mengharapkan chatting semate2.. Sesungguhnya sangatlah ramai org kita nak buat camni, tp its too good to be true.

ghey for life aka wan ghey: ini adalah salah satu contoh kenape takperlu 'be urself' sgt. Muahahahahahahaha.

nurza: erk, takde kene mengene ngan yg masih idup ataupon dah mati. Aku dah bgtau awal2 lagi post kalinih pasal nak trigger org je.

Tapi aku suke ayat 'pakai kreativiti masing2' tuh. sungguh menarik! Bagi aku, setiap mende yg kita buat, kene kreatif. Biarpon diri kite tak kreatif, tp cube. Lame2 org akan nampak usaha kita (plg kurang pon).

nagacyber: Hehehe, btol mungkin btol. Sekadar first step. Utk org2 tertentu. Tapi quote2 yg aku requote nih, adalah quote yg merubah hidup aku. So bukan calang2 punye quote lah. Aa..pasal main2 ker tak, itu idea yg menarik. Nanti aku tulis entry 'Beza antara Main2, dengan Cinta Sejati'. Huhuhhu.

iceroll: Perlukan nasihat? Meh2 jumper aku. Takpon YM jer. Tatau YM id aku? Click kat button 'Im Online' tuh. Cepat sementara kursus masih percumaaaa. hehe.

mangifera said...

love...big headache. dad gumm it.

anyway, aku rasa just show whatever you want to show, doesn't matter you're honest or not, then go on. kadang2, kita tak rancang nak jatuh cinta, tp terkelepek masuk dalam lubuk cinta. honesty bagi aku sgt silap. sebab apa? honesty is one thing yang ko bukan sekadar couple jer leh share. tunggu kahwin baru share habisan. itupun kalau tak cerai. aku rasa aku ada konsep simpan-utk-sendiri-sama. aku takkan citer semua. sebab bagi aku, save something for yourself. at least, when everything screwed up, you still got something. kalau dah give all, what else you have??

utk love, aku just be myself. ikut suka kepala aku je. if people like me, then i will be frenz with them. if not, then walk away from my life. tp still aku simpan perkara yang aku takmo orang lain tahu psl diri aku. well, itu rahsia aku dgn Allah, hanya DIA mengetahui. selagi mana tak mudarat kat orang lain, so aku tak rasa aku perlu cerita. HONESTY is just sweet word, who are really honest?

so, meminjam kata2 dari buku teks corporate comm.

1) tell the truth but not being honest.
2) do no harm.
3) treat people justly not fairly.

honesty is the highest degree of trust and aku tak rasa i can really trust a person until that level. not even my mom and family. not even my frenz. i always save something for myself. maybe this is selfish. 99% for others, 1% for yourself. keep that in mind!!

Dila said...

I just dont like this.

Macam I don't like rules being made when love is involved. Every situation, peoples are different. We can't apply to all. We cannot apply to none because in all honesty, people makes rules to play a game.

Jujur? Honesty?

Bile dah jujur, lepas tu your feelings is trampled on.

Bile try to be honest, you felt peoples are just making fun.

So last2, love?

You make up rules as you goes thinking this will win you what you want. Or get you what you want. But rules are made to be broken. If you fall flat on your feet with all the rules that you had taken yourself on, remembered the other persons you hurt with your rules.

Love is always much talked about because it is complicated.

[re-arrange] said...

wahahaha..babiey!! sesampai je aku kat umah, tros snub pm suh komen blog die. "Tajuk kesukaan ko tuh.." aku pkkan tajuk aper ler..wahaha!! demm..

Nah..bersedialah utk komen yg agak panjang!! sambil baca sambil aku type komen dlm notepad nih!! dgn tak mandi lg!!

post siyes bkn bukanlah ramai yg tak siyes, tp psl da siyes dan ko da kaber abes sume point2, org mcm da takde idea utk jawab post tuh dgn idea2 bernas lg. so sori gk aa aku tak reply.. aku cume menyokong point2 yg ade. :P

hoho..gatal2 baru pompuan suke?? suke pada tahap mcm mana tuh?? suke as a fren yg leh lepak2 borak secara open? or suke pada tahap bole jadik awek?? hohoh..

bg aku..pompuan mmg suke kalo laki gatal2 bile nk lepak2 borak2 secara open shj. Ade pompuan yg aku jumpe, lepak2 borak2 camnih utk menghilangkan tensi. Ada jua yg sememangnya bkn jenis romantik2, akan suke kepada laki2 jenis gatal mcm nih. dan sepanjang aku menjadik true pervert, kegatalan itu bole menambah bilangan kawan pompuan secara signifikan, tp tidak utk menjadik awek.

but then, ur example is good. haha..nyce way to keep a girl talking and melayan kita. not bad. bole aa kalo gersang2..haha :P

ades..cinta kat chat mmg tak sahih. aku pernah mengharapkan cinta drpd camnih. yer dan ianya amat demmit. huhu. tu sebabnya aku menjadik true pervert. wahaha :P

usaha? sllnya (bkn sume..tp number majoriti amat signifikan) kalo da stat dgn chatting, susah haa nk dpt jadik awek wpun ko usaha mcm mana pn. it sucks. maka jgn kenal seseorg melalui chatting dan berharap utk derang menjadik awek korg. paling baik ko leh dpt, jadik member baik jer.

next: aku da kenal shaheeran.hehe.

play hard to get. true! dan aku pernah gk membuat diri nih sedikit murah utk cuba mendapatkan "chenta" yg konon2nya the best. again, it sucks. enuff said.

dan aku bertanya..apekah maksud or keterangan lanjut yg boleh diceritakan en snubby tentang Sorong Papan Tarik Papan?? wat ler post psl tuh lak..hehe..aku malas nk ym psl takde ape yg nk dikaunselingkan. hehe. story ler secara general kalo tanak specific sgt.

quote dr bebeh tak perlukan komen yg panjang2. psl die berkait rapat dan seerti mcm quote shaheeran. refer above for my comment about it. :p

ur own quote..its true. hasil drpd kaunseling sebelum2 nih, aku telah mengamalkan quote snub tuh dan berjaya mendapatkan ramai kawan pompuan. tp stkt ni takde jodoh lg.hehe :P

one thing about that quote, mungkin boleh aku katakan anti-quote utk quote tersebut. meaning quote dari segi negativenye lah. "nak ilang lagi ramai kawan pompuan, pergilah memilih kawan pompuan anda utk diapproach yg mana anda ckp pasti akan direjek." bile da kene rejek dr jadik lebey dr kawan, signifikannya akan ilang kawan gk aa..n then kompem leh ilang kawan dgn grup2 pompuan tuh. nah..ilang lg byk kawan..demm.. (juga pernah merasa..huhu)

opposites attracts. true jua. satu jer problem, kalo kawan kita yg mmg byk opposites dgn kita tuh, not so open-minded utk terima kita yg opposite dr die. ayark..macam mana nk stat tuh? hoho..

last word : aku takde request psl nasihat cinta utk ms skang..hehe..takde target lg :p

*done*

k said...

naga.. jgn la begitu, akan ke ceras jua aku nanti. i'll be in ur haus later. wooot woot!

snub, chill je bro. usaha aja deh. bab2 gersang, sebat apa yg ada itu bukan la aku suh wat. tapi byk org mcm tu. ape ade depan mate ke ape yg dtg berjalan, berkereta, bermotor, bergolek bergesel gesel di ambil aja.

kalau dah ditentukan illahi si pulan ni kawen, kawen la ia. kalau tak membujang la ke tua. usaha itu tangga kejayaan. chill 25 @ suku abad masih muda. 40 pun muda lagi. datuk k (TIADA SEBARANG KAITAN DGN SAYA) tua2 pun dpt siti beb..

Adi Ramli said...

Approach boleh cara lembut (Mr. Good Guy) atau cara "keras" skit (Mr. Bad Boy).

Lelaki tak boleh "LEMBUT" sepanjang masa. Selalunya yang lembut sepanjang masa itu adalah "bapuk" atau "mati pucuk".

Tetapi lelaki juga tak boleh nak "KERAS" sepanjang masa. Nanti naik LRT orang dok hairan fikir, "Ape benda la benda yang mencucuk2 pinggul aku nih..?" Karang orang siku, kita tersungkur, patah plak "kelelakian" yang keras itu. :)

Ikutlah kesesuaian. Time biasa, lembut. Tapi time nak mentutuh nak mencucuk tu, kena la keras. Ye tak? Hahahahahah!! Pepandai la mentafsirkan analogi tersebut..

:)

[re-arrange] said...

hahaha..demm..as expected from genjo sanzo!! :p

iceroll said...

i dont quite agree with u snub. part chenta chatting tuh tak sahih. have u ever love someone through chatting, walaupun ko dah lama gile or tak penah jumpa org tuh?

lg satu, just be urself tuh..aihh aku rase cam mitos aje. takyah la ckp just be urself. cuba bgtau berapa org yg tak be urself just utk impress org yg die suka. I bet the answer is...everybody

Snubby, Don of Anime said...

ramainye komen..huhu seronok aku. kan bagus kalu dalam post2 genre lain pon begini..hehehehe. Takper2..slow2. Nih aku nak reply.

dueng: ade gak yg paham aper aku nak sampaikan. Siap go thru detail lagi. Aku mmg mengharapkan somebody akan jwb cenggini. Tapi aku percaye semua org ade jwpnnya tersendiri. Yg dlm post ni, hanyelah quote semate2. Dan TELAH merubah hidup aku.. bukanlah bermakne korang kene folo.

dila: Huhuh, talking from experience. Benar, bila kita bercinta, kite slalu set rules. "Awak tak boleh itu. Awak tak boleh ini. Saya akan gini. You Must do like this..". Dengan mematuhi set of rules nih, kite dianggap honest? Jadi aku agak paham ape yg dila nak sampaikan.

"Love is always much talked about because it is complicated." -- saje nak experiment sendiri. Slalu tau jer fakta ni btol. hehehe.

rearrange: waa..terlalu panjang komen ko. Aku sendiri terkejut. Adekah aku dah kaver sume point, sampai org lain kurang ade idea utk komen? EMmm..... PADAN LAA~~ isk2. Ok2 pasni aku akan tulis biar ade lubang2 sikit.

k: Datuk K (disclaimer: tiada kaitan dengan ko) dpt siti bukan pasal die main sebat. Hahahaha. Siti pon begitu juga. Tp bukan ni gossip jer ker? Aku tatau citer, so malas nak campur.

Anyway K, kalay ditentukan ilahi, bile kite berusaha. Betul kate ko. Tapi sebat jer tuh aku tak kire usaha. Aku kira 'Perangai Kucing'. Asalkan ikan, Ngap! Natural Instinct, nak2 lagi ko. Hahaha.

Adi Ramli: Erk.. terlalu menarik ayat ko sampai aku tak reti nak komen ape.

iceroll: Ko tanye aku 'ever love someone thru chatting??' (assuming mende2 yg ko tulis tuh). Jwpn aku, pernahlah! YEAY. Tapi mcm aku kate.. ianya tak sahih. Bercinta dlm chatting mmg ada. Mmg wujud. Mmg berlaku. Tapi ianya tak sahih. Tau ape maksud tak sahih???

Maksudnye, TAK complete. TAK truepower. TAK sepenuhnya. TAK menggapai erti cinta itu sendiri cewah. Sbb itu laa selalu tAK menjadi. Haa..baper byk TAK daa. Tp mmg btol pon, sumenye TAK salah.


Sidenote: Tapi aku tgk, yg kate tak stuju pasal Honesty dan Be Urself ni, sumenye single. Guano?? Hahahahahaha. Yg stuju sumenye berpunye. Haa..camne nak defend wahai korang?

washing said...

"Cinta kat chatting ni tak sahih..." - quote from ex-skandal #2. arghhh sume nie xbetul....... cinta chatting nie sahih! buktinye aku dan awek aku......ape2 pun esok aku sambung sbb nak blk umah dah.

Anonymous said...

" we come to love not by knowing a perfect person, but by learning an imperfect person perfectly.."-

Anonymous said...

" we come to love not by knowing a perfect person, but by learning an imperfect person perfectly.."-

Anonymous said...

Love is like sand, hold it tight and it trickles through your fingers. But held loosely, its there to stay.

Anonymous said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Herb weight loss adipex diet pill Fioricet+line Chevrolet suburban woodgrain Cellulitis dry scarring motorcycle insurance Sharper image humidifier

fatin said...

lan rite?x tau nak komen apa......jarang2 bkak tp suker jgak....daaaa..........

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]photoshop c4 crack for mac, [url=http://firgonbares.net/]ebook store software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] buy microsoft publisher software microsoft software internet
windows xp dvd decoder [url=http://firgonbares.net/]i need to buy software[/url] are oem software
[url=http://firgonbares.net/]vista software for sale[/url] software reseller india
[url=http://firgonbares.net/]kaspersky antivirus full download[/url] sms discount software
quarkxpress passport 7 vista [url=http://firgonbares.net/]point of sales software[/b]

Anonymous said...

http://www.site.com - [url=http://www.site.com]site[/url] site
site

John Terry said...
This comment has been removed by the author.
John Terry said...




Found your blog. It is full of really good information. Thank you for sharing. If you ever need service on air conditioning repair please visit us at rheemteamcomfort.com. We would love it if you would have a look at some of our blogs and let us know your thoughts.