Tuesday, June 19, 2007

Saka: Part 2

Ehem2. Assalamualaikum dan salam sejahtera buat para pembaca! Terima kasih kerana masih bersama saya dalam rancangan "Saka saka sedunia". Huhuhuhu.

Terlebih dahulu, harinih baru aku perasan aku tak update blog selama 3 bulan!!! Walaweii! Lama sungguh. Memang kebizian yang teramat aku nih (konon). Sekarang nih dah kembali normal. Maka aku akan sambung bahagian kedua saka.

Part kedua ni menceritakan tentang saka in action. Mungkin ada antara pembaca nih (yg tergolong daripada member2 rapat) yang dah tau cite nih, tapi takper, aku akan citerkan jugak kat sini. Supaya orang lain dapat pengalaman gak.

Adapun selepas part 1 tuh... aku pulang ke universiti. Pastu aku duduk melepak2 dlm bilik, borak2 ngan rumet & housemate tentang citer2 terkini. Sekali rumet aku tanya...

"Apsal ko balik lewat ah?"

Aku pun ceritalah tentang part 1 tuh. Fuyooo... masing2 kagum ngan experience aku. Aku sendiri pon setiap kali citer balik, terasa kagum. Kemudian, tengah dok syok2 borak, datanglah sorang member (aku namakan dalam citer nih Yeay) yang bukan duduk kat rumah tu pun. Saje datang melawat bila die dapat tau aku dah balik. Dan dia pun tanya soalan yang sama, dan aku pulak citer balik mende yang sama.

Korang tau ape respon member aku si Yeay nih?

"Huhuhu, best la ko ada saka. Tunjuk sikit la mana saka ko? Boleh aku main-main ngan dia. Pompuan ke laki?"

Ak elee.. hampeh sungguh. Untuk pengetahuan semua, si Yeay nih memang kepala otak dia gila-gila sikit. Bukannya dia menolak menda mistik, tetapi dia ni suka memutarbelitkan satu citer tu jadi tak siyes. Agak lucu la orangnya. Tapi hati dia baik, jangan risau.

Lepas mendapat respon bengong daripada si Yeay, aku pun nak kata hangin takdelah gak. Tapi dengan selorohnya aku mereply kat member aku nih,

"Haih.. ko main2 laa. Satgi aku soh dia datang bilik ko malam2, buatlah apa ko nak buat. Aku tak kisah."

Walaupun seloroh, terdetik dalam hati aku, biar mende tu datang sungguh melawat ko! Miahahahha.

Keesokan harinya, member aku si Yeay nih tercungap2 masuk ke bilik aku. Aku heran gak apsal dia nih. So dengan concern nye aku tanyalah ape yang terjadi, in case ada emergency ke, boleh gak beri bantuan. Sumpah, aku tak ingat langsung pasal statement saka aku semalam.

"Ko punya pasal laa soh datang melawat smalam. Cuak gila sial!!!!" kata si Yeay ni dengan muka separuh nafas.

"Erk, apa jadi? Datang melawat ape?" aku memang tak paham lagi dengan situasi masa tuh.

"Smalam kan ko ada kata nak kasi saka ko tuh datang melawat aku malam2. Dia datang sungguh laaa! Shittttoo giler!" beritahu Yeay.

Memang terkejut gak la aku, tapi aku dapat rasakan si Yeay ni tak siyes, seperti selalu2 dia buat. Aku gelak jer la, siap tepuk bahu Yeay lagi.

"Aku siyes la. Smalam dia datang! Kaco aku macam orang gila!"

Aku bila dah dengar si Yeay ni bersungguh2, tanyelah apa yang jadi. Dia kata dia takleh tido pasal kena kacau, kena hempap, dengar ngilai, orang usik2 dia, dan macam2 lagilah aku pon tak igt. Mungkin kalu Yeay bace blog aku, die leh citer kat ruangan komen tu ker.. huhuhu.

Kebetulan rumet Yeay, Syok yg baru abis kelas pon datang rumah aku gak. Agaknya dia dengar suara Yeay bising2 kat bilik aku, Syok pon datang laa menjengah. Terus dia tegur rumet die tuh.

"Oi Yeay! Ko apsal smalam hah? Cuak sial aku," tanya Syok.

"Apsal? Ape aku buat?" tanya Yeay. Aku tercengang jer kat tepi.

"Ko menggelupur2 sikit, pastu kuar suara garau gila, mcm singa mengawan pun ada. Tapi tak kelakar la, memang aku sampai takleh tido. Part suara ko tu aku memang cuak gile... bercakap sorang2."

Dan kami bertiga terdiam lama. Masing-masing pandang masing2. Aku pun tatau ler sampai camtu Saka nih leh buat. Dan aku pun tak berani nk ungkit2 citer saka tu sangat, takut nanti aku terlepas cakap macam apa yang aku buat kat Yeay.

Daripada mana datang saka nih? Sebenarnye saka family aku nih diturunkan daripada tok moyang aku belah arwah mak. Zaman hang tuah dulu kot. Sebabkan belah arwah mak aku nih, dulunya saudagar emas, maka biasalah. Security kena kuat. Zaman dulu mana ada alarm system. Jual pun bukannya ada kedai sendiri. Jadi senanglah kena target ngan pencuri, perompak dan sebagainya. Salah satu cara plg popular zaman tuh ialah dengan menggunakan saka. Masalahnya bukan senang nak buang.. proses dia panjang dan leceh. Saka tu protect family belah arwah mak aku ketat gila, takde gangguan pun. Akhirnya mende nih diturunkan sehinggalah ke generasi arwah mak aku.

Cumanya, bukan sume orang dapat saka nih. Saka ni akan membayangi ahli keluarga paling memerlukan dia. Aku taktau sapa yang jaga sebenarnya, yang aku tau, bukan sekor. Yerlah, family aku besar, maka logiklah lebih daripada sekor. Kebetulan arwah mak aku jatuh koma selama 5 tahun, membuatkan dialah yang paling lemah sekali. Lepas arwah mak aku meninggal... dia akan turun ke anak paling sulung, iaitu aku. Begitulah secara ringkasnya. Tetapi saka ni tak sepatutnye stay, cuma macam aku citer dulu, terperangkap dalam dinding buatan ayah aku, membuatkan dia sebati dengan keluarga aku. Terutamanya anak sulunglah.

Sebenarnya aku takleh nk citer sangat, boleh rosak akidah woo kalu terlalu percaya. Still, kami sekeluarga tak tolak kemungkinan saka nih. Jadi kami pun berusahalah sehabis mungkin untuk kembali normal. Di mana akhirnya ayah aku jumpa seorang ustadz (seorang anggota polis) kat rawang yang katanya boleh tolong.

Bersambung pulak part 3.. part camne kitorang buang saka tuh!

11 comments:

k said...

hahah, syok dan yeay..

bagus betul kawan2 nko ni snub. name gembira2..

3 bulan tak apdet. patot nko suh saka nko updatekan.. hehe

saje post tak ade komen membina.. sebab dah lama tak post membina kat mana2 blog pun

rosealley said...

muahaha....

lama bangat xapdet blog, 3 bulan aku tunggu tuh, uhuk2

nagacyber said...

hampeh.. dah la lame tak update, pastu tak abis lagi sambungan cerita nyer. bile ko mau pulang aku punye projector?

Snubby, Don of Anime said...

K: lupe lak nk soh saka updatekan. huhu.

rosealley: sori2.. huhuhu.

naga: kalu aku sambung terus panjang giler. penat lah nk naip panjang2. takde stamina mcm dulu. projektor tuh, turunlah futsal, aku pass.

Hani Mialystic said...

waaaaa menakutkan. sape lagi ade saka dlm family kita?

KITA? KITA? KITA?

menakutkannnnnnnn

jaja said...

mase bace citer ni mcm...ok...ok...BUKAN SEEKOR?haaaa....ni part yg tak best sgt la kn.kalau abg ad dh buang seekor,yg ekor2 lain kt mane??

Emil said...

hai..lama x baca nukilan abang lan kita nih...

ahahaa...syok? yeay? mcm knal =p

squallion said...

syok dan yeay? mcm starsky & hutch..huhuhuhu..jgn marah ek en syok dan yeay...huhuhu.

wow..saka tu bleh menurut perintah ko eh snub? eiii..aku tanak turun bangi dah..ahhahaha..

part 3 please~~~!

Snubby, Don of Anime said...

hani & jaja: Wallahuallam.. ade la tu kat mane2 :p

emil: huhuhu nama terpakse diubah utk menjaga maruah empunya diri. haha.

squal: bukan menurut perintah, tp overprotective kot. tak kasi perintah pon die buat gak. tp dah takde dah, lame dah takde. semuanya dlm part 3.. tunggu.

yaya said...

kesian. anyway thanks 4 sharing~
mmg tgh cuba nk memahami saka ni.
ape2 terbaru, post la lg ye(if possible)
thanks again.

yaya said...

ops lupe. ni ade blog pasal saka:
http://akrine.blogspot.com/2007/12/orang-melayu-dan-saka.html
bg sape2 yg belum baca la.